Zenész családba született, édesapja és édesanyja is zenetanár, testvérei zenészek, ő maga is több hangszeren, zongorán, klarinéton játszik. Mégis más útra készült, már egészen kicsi korától az orvoslás érdekelte igazán.

A fogászati rendelő jól ismert közeg

Tudatosan készült az orvosi egyetemre, úgy választott gimnáziumot, fakultációkat, hogy biztosra mehessen a felvételin. A gimnáziumban kristályosodott ki benne, hogy fogorvos akar lenni. Egyrészt, valamennyi orvosi munka közül a fogorvosé a leginkább családbarát, ami, reméli, egyszer majd fontos szempont lesz. Másrészt, a fogorvosi rendelők világa ismerős, sőt otthonos számára: nyolcévesen fogszabályzót kapott, és hosszú időn át havonta járt fogorvoshoz, teljesen természetessé vált számára ez a közeg.

Szegedi évek

Tanulmányait Szegeden végezte 2016 és 2021 között. Annak, hogy az alföldi város egyeteme mellett döntött, számos oka volt: a fogadóórákon megtetszett neki az intézmény légköre, emberi léptéke, és a várost is élhetőbbnek érezte, mint Budapestet. Szívesen vállalta a kollégiumi létet, önállósodni akart. Jó hallgatói közösség alakult ki, nem volt versengés, rivalizálás, barátként támogatták egymást.

„Már a képzés első évében tudtam, hogy jó döntést hoztam, jó irányba indultam.

Szerettem a sokak által mumusnak tartott anatómiát, érdekelt a fogak felépítése, szívesen tanultam az elméletet. A gyakorlati éveket pedig egyenesen imádtam, különösen a szájsebészetet. A képzés nívós volt, jó alapot kaptunk ahhoz, hogy helytálljunk. Az igazi tanító persze maga az élet.”

Bejárni a fogászat valamennyi területét

A diploma megszerzése után nem szakosodott, először általános ismereteit bővíti, a fogászat minden területén jártasságot szerez. „A mai napig imádok fogat húzni. Nem szeretnék szájsebész lenni, de az alap sebészeti beavatkozásokhoz minden fogorvosnak értenie kell, hogy képes legyen például egy kínzó fájdalmat okozó fog eltávolítására. A konzervatív fogászati ágazat az, amit igazán a magaménak gondolok, szívesen készítem az esztétikus töméseket. Gyökérkezelést is örömmel vállalok, mert elmélyülést igényel és sikerélményt ad. Jó érzés látni, ahogy kitisztul a gyökércsatorna, és megnyugtató a tudat, hogy egy gyakorlatilag halott fogat, aminél a másik opció az lenne, hogy kihúzzuk, meg lehet menteni, évekre megőrizni, és addig is, ellátja a funkcióját. Minden gyökércsatorna más, sok az anatómiailag rendhagyó, van kihívás bőven ezen a területen. Szeretném megismerni a mikroszkópos eljárást is, a Profidentben, úgy érzem, erre lesz is lehetőségem; ha csak tehetem, bejárok dr. Csomó Krisztián kezeléseire.”

Szépség, harmónia

Kiemelten érdekli az esztétikai vonal: az ő korosztályát már úgy oktatták, hogy az esztétika ugyanolyan fontos szempont a fog helyreállításakor, mint a funkció. „Nyilvánvaló, hogy az utóbbit sosem szabad az esztétikai szempontok alá rendelni, de

mindig szem előtt kell tartani, hogy a végeredmény szép, természetes hatású, a páciens fogsorával, arcával és személyiségével harmonizáló legyen.”

Fő a nyugalom és a tökéletesség

Szakmai erősségei közé sorolja empátiáját. Képes magát beleképzelni gyakorlatilag bárkinek a helyzetébe, átérzi páciense aggodalmait, félelmeit, feszültségét; ezért is törekszik a nyugodt légkör megteremtésére, ami számára is fontos mind a magánéletben, mind a munkája során.

A fogászat, ahol jó fiatalnak lenni

„A Profidentben minden adott, amire egy fiatal kezdő orvosnak szüksége van. Modern eszközökkel, jó minőségű anyagokkal dolgozhatunk, folyamatosak az újítások. A vezetőség tagjai nemcsak a szakmai fejlődéshez adnak meg minden lehetőséget, de nyitottak is: meghallgatják, mérlegelik, és ha helyes, elfogadják még a fiatalok, a rezidensek véleményét, meglátásait is. A kiváló szakemberek egyben mentorok is: sokat tanultam, tanulok kollégáimtól, a már említett Csomó Krisztiánon kívül dr. Molnár Zsolttól és dr. Hegyi Ferenctől is. Szerencsésnek tartom magam azért, hogy egy ilyen csapat tagja vagyok!”

Zöld fogászat

Amikor a szakma jövőjéről kérdezzük, hamar érkezik a válasz. „A jövő egyértelműen a digitalizáció: az intraorális szkenner erre jó példa, előbb-utóbb, talán már nagyon rövid időn belül, biztosan ki fogja váltani a hagyományos lenyomatvételt. Sok előnye van. Kényelmesebb a páciensnek, pontossága miatt pedig jobb támpontokat ad az orvosnak. És arról se feledkezzünk meg, hogy ez egy zöld technológia: alkalmazásával kevesebb szemetet termel a rendelő, és fizikailag szállítani, autón, motoron vinni sem kell a lenyomatot, hiszen egy gombnyomással továbbítható. Így is rengeteg az egyszer használatos eszköz a fogászatban,

fontos, hogy ahol biztonsággal lehetséges, van rá mód, ott csökkentsük a kezelések ökológiai lábnyomát.”

Flow

„A fogorvosi munkában sok a feszített helyzet, nagyon ott kell lenni agyban. Ezért fontos, hogy legyen olyan hobbija az embernek, ami kikapcsolja, átmossa. Nekem az úszás ilyen. Flow-élményt ad, ahogyan a kézműveskedés is. Rajzolok, festek, a COVID miatti leálláskor pedig megtanultam horgolni: ruhákat, sapkákat, sálat, kesztyűt készítek.”

Kiteljesedés

A zenével sem szakadt meg teljesen a kapcsolata. Olykor leül a zongorához és játszik rajta. Testvérei koncertjeire is eljár. „Nincs bennem megbánás, nem érzek keserűséget, ha őket nézem a színpadon, nem fut át a fejemen, hogy nekem is ott kéne lennem. Büszke vagyok rájuk, mert kiteljesednek hivatásukban.

Ahogyan én kiteljesedek a fogorvoslásban!”