„Bár a családomban egyetlen fogorvos vagy egészségügyi szakmában dolgozó személy sincs, én mindig is orvosnak készültem. Kisgyerekként állandóan orvososat játszottam, ha pedig valaki megsérült, rögtön azon kezdtem el törni a fejemet, hogyan tudnék rajta segíteni. Mivel kedvelem a kreativitást igénylő feladatokat, olyan munkát szerettem volna végezni, ahol a kézügyességemet is kamatoztatni tudom, ezért végül a fogorvosi szakmára esett a választásom”- mondja Dr. AbonyiOrosz Dea.

Szenvedélye a munkája

A doktornő a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Fogorvostudományi Karán szerezte diplomáját 2011-ben. A diploma átvételét követően több helyre is jelentkezett, azonban a Profident volt az első olyan fogászati rendelő, ahol úgy érezte, valóra válthatja szakmai elképzeléseit. „Mindenképpen esztétikai fogászattal szerettem volna foglalkozni, azon belül is a fogszabályozás érdekelt a leginkább. A fogszabályozás világa azonban nagyon zárt, és éppen ezért nehéz ezen a területen elhelyezkedni.

fogszabályozás

Bár a Profidentnél fogszabályozó rezidensként kezdtem pályafutásomat, a munkám nem csupán a erre a területre redukálódott, lehetőségem nyílt más szakterületekbe is betekintést nyerni. A Profidentnek köszönhetően a foghúzástól a műtéti feltárásig szinte minden szegmensben tapasztalatot szerezhettem, ami sokat jelentett a karrierem szempontjából. ”- árulta el Abonyi-Orosz doktornő, aki leginkább azt szereti a fogszabályzásban, hogy nem kell agresszíven beavatkoznia a rendszerbe, vagy komolyabb fájdalmat okozni ahhoz, hogy az eredmény tökéletes legyen. Persze a kezelés orvostól és betegtől egyaránt türelmet követel, hiszen a siker nem azonnal jelentkezik, a rendezett fogazat elérésére legalább másfél-két évet kell várni.

Ebből kifolyólag dr. Abonyi-Orosz Dea szerint fontos, hogy a fogszabályozó szakorvos ügyeljen a bizalommal teli légkör megteremtésére, és a megfelelő tájékoztatásra. „A fogszabályozás egy összetettebb gondolkodást igénylő kezeléstípus, mely során előre meg kell tervezni a lépéseket. Az egyetem alatt nekem is volt fogszabályozóm és akkoriban rendkívül érdekesnek találtam a fogak alakulását. Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy ezt a szakterületet választottam. Persze a fogszabályozás azóta jelentős változásokon esett át. Az általam használt rendszer világszinten is az egyik legmodernebb: kényelmesebb és esztétikusabb, mint hagyományos elődjei. Segítségével kevesebb orvosi kontroll szükséges, és nem utolsósorban lágy erőkkel mozgat, vagyis kíméletesebb a fogakhoz is” – tette hozzá a doktornő, aki elmondása alapján mindig precizitásra törekszik, és sosem elégszik meg a félmegoldásokkal.

Család és barátok

Dr. Abonyi-Orosz Dea szabadidejét legszívesebben barátaival és családjával tölti. Jelenlegi életének középpontjában a családalapítás áll, hiszen a doktornő hamarosan anyai örömök elé néz. Kedvenc elfoglaltságai közé tartozik a kreatív hobbizás, a kirándulás, az utazás, és a főzés, illetve nyitott minden olyan tevékenységre, amely új és hozzátesz az ember személyiségéhez.