Egészen kiskorától erre a hivatásra készült. Édesanyja fogorvos, gyakran leste őt titokban, ahogyan a családi házukban lévő rendelőben dolgozott. De a gyermek Anna Lujzát nemcsak a fogorvosi munka és a rendelői közeg érdekelte; volt más is, ami lenyűgözte ebben a szakmában.

„Akkoriban hálájuk jeléül gyakran ajándékoztak csokoládét az emberek, anyukám sokszor desszertekkel megpakolva tért haza. Ezt látva bennem hatévesen megfogalmazódott, hogy ennél jobb foglalkozás nincs a világon! Onnantól egy percig nem gondolkodtam azon, hogy mi leszek, ha nagy leszek!”

A hallgatói évek

Az egyetemre elsőre felvették. „Bár érzelmileg megterhelőnek éreztem a képzést, különösen a gyakorlati részt, annak poroszos volta miatt, összességében könnyedén vettem az akadályokat: gyorsan tanulok, a vizsgahelyzetek sem bénítanak, sőt, doppingolnak.”

Erasmusszal Madridban: tartalmas hónapok

Negyedévben elnyert egy madridi Erasmus-ösztöndíjat. „Hogy mit profitáltam ebből a lehetőségből? A kint töltött szemeszternek köszönhetően sokrétűbb a kommunikációm, hiszen a nyelvi nehézségek miatt szavak helyett nemegyszer a gesztusaimmal, a mimikámmal kellett sugallanom, üzennem a pácienseknek, hogy azért vagyok itt, hogy segítsek, arra törekszem, hogy nekik jó legyen. Szakmailag is sokat adott ez az időszak, jó néhány új technikát, itthon nem bevett módszert sajátítottam el, többet közülük a mai napig alkalmazok. A közel hat hónap alatt szinte végig a tényleges páciensellátásban tevékenykedtem: rengeteg különböző habitusú ember, megannyi fogászati probléma – minden helyzetet meg kellett oldanunk. Más szempontból is tartalmas volt ez az időszak: sok, főleg dél-amerikai barátot szereztem, megtanultam spanyolul és megismertem a latin tánckultúrát, ami – táncos múltam ellenére is – valódi revelációt hozott!

Erős kezdés a közfinanszírozott ellátásban

„Egyetem után egy ideig TB-s ellátásban dolgoztam. Azok a hónapok leleményességre és gyorsaságra neveltek. Cseppet sem bánom, hogy így indult a pályafutásom, sőt, szerintem minden frissen végzettnek el kellene tölteni valamennyi időt az állami szektorban. Jó iskola, erős alapot ad a továbbiakhoz.”

Vonzódások és választások

Az, hogy egyetem után nem szakosodott rögtön, tudatos döntés volt a részéről. „Először szerteágazó ismereteket, tapasztalatokat akarok szerezni csaknem valamennyi területen – magyarázza. És hogy merre indulok el? Mérleg jegyű vagyok, biztos, hogy ezt a kérdést is alaposan mérlegelem majd. Sokáig kifejezetten vonzott a szájsebészet, mert szeretem a heroikus dolgokat és szimpatikus a szájsebészeket általában jellemző hozzáállás. Ők azok, akik szinte kivétel nélkül rajongva imádják a szakmájukat, amit maximálisan megértek, mert embert próbáló kihívásokkal teli, és van benne valami felpezsdítő izgalom. Mégis, sokkal inkább a protetika az én utam. Minden része érdekel, mert komplex, komoly kihívásokban bővelkedő terület. Művészi vénával, szépérzékkel megáldott emberként az esztétikai irány áll hozzám a legközelebb.”

A fogorvoslás egyik szépsége: gyakorlatiasság

„Hogy mit szeretek a szakmámban? Gyakorlati ember vagyok, és a fogorvoslás is gyakorlatias szakma. Emellett persze komoly agymunka is: még a rutinból jövő könnyed megoldások mögött is ott van a gondolkodás, mérlegelés, tervezés; anélkül nem lehet belevágni egy kezelésbe.”

A fogorvoslás lélektan is

„Amit a hivatásom igazi szépségének tartok, az egyben a fő nehézsége is. Emberekkel foglalkozni, embereket gyógyítani komoly kihívás. Hozzánk gyakran szorongó, fájdalommal küzdő emberek érkeznek, sokan bizalmatlanok korábbi rossz tapasztalat, itt-ott hallott rémtörténetek miatt. A fájdalom elmulasztása, a kóros elváltozás kezelése a végső cél, de odáig eljutni, az merő lélektan. Nem véletlenül vallom, hogy

a fogorvos egyben pszichológus is.”

Összhang, bizalom nélkül nem megy

„A munkánk legalább 50%-át a kommunikáció teszi ki. Jómagam minden esetben rászánom az időt a beszélgetésre. Ha van rá mód, az első alkalom inkább az ismerkedésről szól, különösen gyerekek esetében. Felnőtteknél is, amennyiben a helyzet megengedi, alapos vizsgálattal – aminek része a fogászati rákszűrés – vagy kisebb munkával kezdek; fokozatosan haladok, ami sokat segít a bizalom kiépítésében, az összhang megteremtésében. Mindenki más, mindenkihez másképp lehet közel jutni. Ha a páciens személyisége úgy kívánja, vannak egyéb eszközök is a szorongás oldására: határozott fellépés, szakmai magabiztosság és nem utolsósorban humor.”

Megelőzni jobb, mint kezelni!

Bár napjainkban csaknem minden fogászati gond orvosolható, dr. Molnár a legfontosabbnak mégis a prevenciót tartja. A szájhigiéniát például óvodás kortól oktatná, mert tapasztalatai szerint az emberek döntő többsége nem tud helyesen fogat mosni. „A madridi szemeszter után fél évet halasztanom kellett. Hogy ez az időszak is hasznosan teljen, jelentkeztem egy óvodába pedagógiai asszisztensnek. Hároméves kicsikkel foglalkoztam nap mint nap reggeltől délutánig. Az ebéd utáni kötelező fogmosáskor a helyes technikát tanítgattam nekik. Ekkor éreztem rá az egészségügyi prevenció és nevelés fontosságára. Remélem, találok még lehetőséget arra, hogy időről időre játékos formában oktathassam ezt a nyitott és fogékony korosztályt.

Az edukáció a jövő egészségtudatos nemzedékeinek záloga; ezért tenni van olyan fontos és szép, mint a rendelői munka.”

A digitalizáció előnyei

„Azt gondolom, a fogorvosi munkát soha semmilyen technológia nem fogja egy az egyben kiváltani, annyira fontos az emberi tényező. Ugyanakkor üdvözlöm a digitalizációt, egyéb fejlesztéseket, mert az innovációk megkönnyítik, felgyorsítják, még precízebbé teszik a munkánkat, a pácienseknek pedig jobb, kellemesebb fogászati élményeket adnak. Ez hosszú távon azt eredményezheti, hogy az emberek átértékelik a fogorvosokról, a fogászati kezelésekről alkotott képüket, érzéseiket.”

dr. Molnár Anna Lujza jóga

Ellenpólusok

Dr. Molnár Anna Lujza kiemelten fontosnak tartja, hogy minden orvos kezében legyen valami olyan hobbi, amivel lelassulhat, befelé fordulhat. „A munkánk során sok a pörgés, gyakoriak a váratlan szituációk, állandóak az erős érzelmi ingerek, és folyamatos a koncentráció. Kell az ellenpólus, a visszavonulás. Nem véletlen, hogy sok kollégám magányos hobbit űz. Én például festek, leginkább olajjal. A jóga is a mindennapjaim része; 2022 májusában sikeres Flow jógaoktatói vizsgát tettem. Alig várom, hogy oktathassam ezt az összetett tudományt, ami nem szimpla testmozgás, ászanázás, de meditáció, flow-élmény, spirituális elmélyülés, életmód is egyben. Kíváncsi vagyok, hogy a jóga oktatása során mivel tudom gazdagítani mások életét, illetve merre fejlődök majd én magam. Van egy féktelenebb énem is: imádok a párommal motorozni. Szabadságélményt ad, ahogyan a tánc is.”