Dr. Papp Bálint

Konzerváló fogorvos, Dento-alveoláris sebész szakorvos

Mindig ott volt az életében a gyógyítás, a másokon való segíteni akarás vágya. Gyerekkorában sok gyötrelmes fogászati kezelésen átesett már, mire megélhette a fájdalommentes beavatkozás élményét. Ez a tapasztalás nemcsak az orvoslás e területe felé terelte őt, de a mai napig meghatározó számára; minden alkalommal kiemelt hangsúlyt fektet a gyengéd eljárásra, az empatikus hozzáállásra. 

Debrecenben végezte egyetemi tanulmányait. Eleinte a konzerváló fogászatot gondolta a maga területének, de amikor a képzés után két évig általános fogorvosként dolgozott, úgy határozott, hogy a szájsebészeti eljárásokban is magabiztos tudást szerez.

A Profidentbe mint általános fogorvos érkezett, nagyjából egy időben azzal, hogy a Szentkirályi utcai egyetemi rendelőben belevágott a szájsebészeti rezidensi képzésbe. Az intézmény jellegéből fakadóan minden szájsebészeti területen kipróbálhatta magát; kihívás volt a javából, és egyben egyedülálló lehetőség a tapasztalatszerzésre. Azóta is folyamatosan tanul, képzésekre, tréningekre jár, így tud megfelelni az önmagával szemben támasztott magas szakmai elvárásoknak. Nemcsak a sebészeti újdonságok érdeklik, de a parodontológiai eljárások fortélyait is szívesen sajátítja el.

Maximalizmusa mellett a nyugodtsága az, ami rendkívül népszerűvé teszi úgy a kollégái, mint a páciensek körében. Állandó páciensei közül sokan hozzák hozzá a szeretteiket, ajánlják őt ismerőseiknek. Ez az egyik legnagyobb elismerés egy fogorvos számára, mondja. 

Vallja, hogy látni kell a fog mögött az embert. Fel kell mérni a páciens elképzeléseit, lehetőségeit, de még az élethelyzetét, egyéni fizikai és pszichés terhelhetőségét, motiváltságának mértékét is; valamennyi faktor meghatározó jelentőségű abban, hogy végül melyik kezelés lesz adott esetben az optimális. A döntési folyamat közös „munka”, amelynek során elengedhetetlen a bizalom és őszinteség a páciens részéről. Ezt azonban nem adják ingyen: orvosként ki kell érdemelnie és meg kell szolgálnia. 

Tudja, hogy a szájsebészeti eljárásoktól a mai napig tartanak az emberek, hiába a fejlett technikák, a hatékony fájdalomcsillapítók. Ezért is helyez nagy hangsúlyt a félelemoldásra: körültekintő tájékoztatással és kifinomult humorral oldja a szorongást. 

Leginkább azok a komplex esetek villanyozzák fel, amikor az elejétől a végéig – a foghúzásoktól és gyökérkezelésektől kezdve a csontpótláson és implantáción át a fogpótlásig – ő viszi végig az eljárást. Nem csak a szakmai kihívás és a látványos eredmények miatt vonzzák a teljes rehabilitációk; ezek azok a terápiák, amelyek minőségi javulást hoznak a hozzá forduló emberek életében, akár sorsfordító erővel is bírhatnak.