A gyökérkezelés összetett beavatkozás, talán ez az oka, hogy a mai napig sok legenda és hiedelem kering körülötte. Mi magunk is gyakran tapasztaljuk a rendelőben, hogy a kezelésre érkező pácienseink tele vannak kérdésekkel, kételyekkel és tévhitekkel.

 

A mikroszkópos gyökérkezelés pedig még ennél is nagyobb talány lehet a laikusok számára, hiszen egy viszonylag új, még éppen csak terjedőben lévő eljárásról van szó.

Dr. Csomó Krisztián, a Profident konzerváló fogászati és fogpótlástani orvosa segítségével most részletesen megválaszoljuk a gyökérkezelésre, és azon belül is a mikroszkópos megoldásra vonatkozó, leggyakrabban előforduló kérdéseket, felvetéseket.

A férjem azt mondta, a gyökérkezelés volt élete egyik legfájdalmasabb élménye. Nagyon félek, mi vár rám a kezelés során.

Talán azért emlékeznek vissza sokan rossz emlékekkel az első alkalomra, mert maga a begyulladt fogbél okozott elviselhetetlen szenvedést. Az irritáció miatt a fogban ugyanis vérbőség alakul ki, ám mivel fogunk – ellentétben más szervekkel – nem tud tágulni, a benne jelentkező nyomás miatt feszül, fáj, olykor annyira, hogy az ember „csillagokat lát”. Ezt a fájdalmat csak a fog megnyitásával lehet enyhíteni. Vagyis a gyökérkezelés éppen, hogy hozzájárul az igen erős fájdalom enyhítéséhez, megszüntetéséhez. A korszerű érzéstelenítési eljárásokkal a gyökérkezelések többnyire kellemetlenség nélkül elvégezhetők. A mikroszkópos kezelésre – célzottsága és precizitása miatt – a fájdalommentesség hatványozottan igaz.

Több ismerősömnek sikertelen volt az első gyökérkezelése. Mi ennek az oka?

A szabad szemmel végzett gyökérkezelések egy része sajnos valóban sikertelennek mondható, amire ráadásul sokszor csak a féléves kontroll röntgen során, vagy akár még ennél is később derül fény. Azonban nem orvosi műhibáról van szó; a teljes csatornarendszer feltárása, a bonyolult anatómiájú, szűk vagy görbe csatornák megtalálása, teljes kitisztítása nagyítás nélkül – különösen a hátsó fogaknál – nehéz, olykor lehetetlen.
A hiányosan kitisztított csatornaszakaszban tovább szaporodnak a baktériumok, így a gyulladás újra és újra fellángol, végül krónikussá válik. Ez történhet teljesen tünetmentesen, (csak az újabb panorámaröntgen vagy góckutatás mutatja ki), de járhat arcduzzanattal, rossz általános közérzettel, elesettséggel; akár tályog, majd annak nyomán fisztula (sipoly) is kialakulhat, melyen keresztül folyamatosan genny ürül a szájüregbe. Ilyen esetben a mikroszkóp alatt végzett újrakezelés hatásos lehet. A csíramentes környezet kialakításának eredményeként beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

Mindig sikeres a mikroszkópos gyökérkezelés?

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, ami sokszor kiszámíthatatlanul reagál; ráadásul néha a külső körülmények is váratlanul alakulnak; vagyis 100%-ban sikeres eljárás nincs! De még így is elmondhatjuk, hogy

a mikroszkópos gyökérkezelés rendkívül eredményes, hiszen jóval 90% fölötti eséllyel már az első beavatkozás sikeres!

Ehhez persze a páciens együttműködése is szükséges, hiszen például az ideiglenes gyökértöméssel lefedett fog kíméletre szorul. Fontos az is, hogy a kezelés végeztéig a páciens az adott időpontokban feltétlenül megjelenjen.

Hol van a mikroszkóp a kezelés alatt?

Több páciensünk érkezett már azzal az elképzeléssel, hogy a kezelés során majd a fogára helyezünk egy nagyító szerkezetet. A valóságban azonban a mikroszkóp a beteg feje fölött körülbelül 30 centiméterre helyezkedik el, a kezelőorvos ezen keresztül figyeli a műtéti területet.
A páciens a beavatkozás során hanyatt fekszik a fogorvosi székben – még az is lehet, hogy a kényelmes pihenő testhelyzetnek köszönhetően elbóbiskol, és a kezelés végén kipihenten és fájdalom nélkül ébred!
Ami a páciens szájára kerül, az a kofferdám, egy speciális gumilepedő, amivel izoláljuk a kezelendő fogat a szájüreg többi részétől, így biztosítva a baktériummentes kezelési területet.

mikroszkópos gyökérkezelés

Nem lenne egyszerűbb kihúzni az érintett fogat?

A szájsebészek és protetikusok ma már nem ismernek lehetetlent, ha implantálásról, fogpótlásról van szó. Mégis, és ezt vallják nem csak a szakemberek, de egyre több páciens is,

a saját fog az igazi érték, aminek megmentésére, ameddig csak észszerűen nézve érdemes, törekedni kell!

A helyes diagnózis és a jól kivitelezett (mikroszkópos) gyökérkezelés után, valamint gondos otthoni ápolás mellett a gyökérkezelt fog még legalább 10-15 évig, de akár élethossziglan szolgálhatja tulajdonosát.

Normális, ha fáj a frissen gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés utáni fájdalom, érzékenység 3-4 napig teljesen normálisnak mondható, és folyamatosan csökken, múlik. Ez a fájdalom enyhe, messze nem mérhető a gyulladt fog esetén tapasztalt heves, lüktető érzéshez. Leggyakrabban a szövetek megbolygatása miatt alakul ki, de van, hogy a régi gyulladásnak kell még a gyökércsúcsról feltisztulnia, ami szintén időbe telik.

Mire számítsak kezelési időben?

Mivel a gyökérkezelt fog sorsát döntően a kivitelezés precizitása határozza meg, a beavatkozás nagy pontosságot, sok időt igénylő, lassú munka. A mikroszkóp miatt talán még hosszabb is, mint a hagyományos eljárás esetében, ám cserébe annyi előnyt ad a műszer, hogy nem érdemes az időn spórolni.
A mikroszkópos gyökérkezelés átlagosan két órát vesz igénybe, három- vagy több csatornájú nagyőrlők esetében akár többet. Amennyiben nagyobb mértékű a gyulladás, úgy elképzelhető, hogy a kezeléshez két-három fogászati ülés szükséges. A beavatkozás mind a páciens, mind a kezelőorvos részéről türelmet és elhivatottságot követel.

Tényleg megéri az árát a mikroszkópos gyökérkezelés?

A (mikroszkópos) gyökértömés elvégzése pontosságot, sok időt, magas szintű szakmai felkészültséget és komoly technikai hátteret igényel, ezért valamivel többe kerül, mint a hagyományos gyökérkezelés. Viszont az eljárás alkalmazásával a fog igen jó (bőven 90% fölötti) eséllyel megmenthető, ezáltal olyan, a mikroszkópos gyökérkezelésnél költségesebb és komolyabb beavatkozások válnak elkerülhetővé, mint például az implantáció. Ha szükséges elvégezni, a mikroszkóp alatt végrehajtott gyökércsúcs eltávolítás (rezekció) szintén nagyban növeli a fog megmentésének esélyét.

A fogászat mely területein alkalmazható a mikroszkóp?

mikroszkópos gyökérkezelés

A mikroszkópot egyelőre legjellemzőbben az endodonciai eljárások esetén alkalmazzák a szakemberek, de gyakorlatilag bármilyen olyan fogászati kezelés során felbecsülhetetlen jelentőséggel bírhat, ahol a nagyítás előnyei kihasználhatók.
Implantálás során a fogászati mikroszkóp megkönnyíti az anatómiai struktúrák (arcüreg, orralap, idegek) felismerését és megóvását.
Parodontológiai kezeléseknél nagy előny, hogy nagyítás alatt használhatjuk a mikroeszközöket, illetve helyezhetjük el a varratokat.
Az esztétikai fogászati beavatkozásoknál alapvető követelmény az élethű és természetes megjelenés. És itt jön a képbe a fogászati mikroszkóp, amely a maga akár 30-szoros nagyításával és a kezelt felület közvetlen megvilágításával hatalmas támogatást nyújt a szakember számára fogak restaurációja, inlay/onlay /direkt overlay betétek, esztétikai héjak, fogpreparátumok, fogpótlások készítése esetén egyaránt.

Ha a nagyítás miatt a fogtömés pontosabb, és a kezelt, restaurált felület tökéletesebben illeszkedik a fog felszínéhez, a tömés szinte észrevehetetlenné válik.

 

A gyökérkezelés menetéről, a mikroszkópos eljárás előnyeiről bővebben ITT olvashatnak.
A dr. Csomó Krisztiánnal készült hosszabb beszélgetésünket – mikroszkópos gyökérkezelésről és egyebekről – pedig ITT találják.