Gyakran halljuk, hogy az ápolt megjelenés fél siker, legyen szó állásinterjúról, randevúról vagy akár egy szimpla baráti összejövetelről. Talán mondanunk sem kell, hogy külsőnk ragyogásán sokat dob fogunk hófehér csillogása is, ami - ha nem otthon kísérletezgetünk, hanem egy jó szakember segítségét kérjük – szerencsére bármikor elérhető. Bár a fogfehérítéssel kapcsolatban rengeteg tévhit terjeng, mi most megcáfoljuk ezeket és ajánlunk két remek megoldást annak, aki szeretné, hogy az ő mosolya legyen a legszebb.

1. A fogfehérítés roncsolja a fogakat.

Az egyik leggyakoribb ok és magyarázat, amit a kétkedők pajzsként tartanak maguk elé az, hogy a fogfehérítés károsíthatja a fogzománcot. Ez azonban hatalmas tévedés, hiszen a fogfehérítési eljárás nem a zománc belső szerkezetében idéz elő változásokat, csupán kivilágosítja az elszíneződéseket. A fogfehérítés során használt fehérítő gél fény hatására lebomlik, az így felszabaduló oxigén pedig a fogzománc mikrobarázdáiban, nem pedig a belsejében végzi el a dolgát, így nem is képes roncsolni azt.

2. Ha egyszer elkezdjük, folyamatosan szükségünk lesz újabb és újabb fogfehérítésre, mert a fogak állapota gyorsabban romlik.

Az előző pontban már tisztáztuk, hogy a fogfehérítés nem marásos technológián alapul, tehát nem sérti meg a fogzománc szerkezetét és nem ronthat a fogak állapotán. Épp ellenkezőleg: az eljárás után simábbnak, keményebbnek érezzük a fogaink felszínét, így könnyebbé, alaposabbá válik a tisztításuk is. Ha a zománc károsodna,a felület érdesebbé válna, és valóban sokkal könnyebben és gyorsabban elszíneződne a fogfelszín – de a fogfehérítés esetében erről szó sincs!
A fogfehérítés eredménye egyébként hosszú távú, de hogy mennyire, az függ az elfogyasztott ételek, italok mennyiségétől és minőségétől, valamint a helyesen kivitelezett és rendszeres fogápolástól.

3. A fogfehérítés fölösleges, mert a fog szépségének megőrzéséhez elegendő a rendszeres fogmosás.

Sokan azt hiszik, hogy a fog egészségéhez elegendő a rendszeres fogmosás, azonban a hagyományos fogkefével nem lehet minden lerakódást és elszíneződést eltávolítani. A fogkő a baktériumok szaporodásának táptalaja, elhanyagolása számos fogínybetegség és egyéb szövődmény forrása lehet. Ha profi szakemberekhez fordulunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ők minden fogfehérítés előtt elvégeznek egy úgynevezett dentálhigiénés kezelést is, amely eltávolítja a lerakódásokat a fogakról. Így nem csak fehérebb fogakkal távozhatunk  a rendelőből, de sokat tettünk a megfelelő szájhigiénia fenntartásáért is.

4. A fogkrémek ugyanúgy fehérítik a fogainkat.

Ugye ismerősek azok a reklámok, amelyek szuperintelligens fogfehérítő fogkrémeket mutatnak be és egy hét, egy hónap használat után már látható eredményeket ígérnek, csodálkozó és elismerő pillantásokat, tátott szájakat, lefegyverző mosolyokat? Mindez azonban csak mese habbal, hiszen a fogkrémek fehérítő képessége minimális, sőt, majdnem a nullával egyenlő, és nincs olyan eset, amikor felvehetnék a versenyt a szakember által elvégzett eljárással. Érzékenységet viszont előszeretettel okoznak, úgyhogy figyeljünk oda a használatukra!

5. A házi praktikák sokkal kíméletesebbek és egészségesebbek, mint a speciális fogfehérítés.

fogászati implantátum

Számos kezelésre váró betegség vagy probléma esetén adhatunk hálát a régi öregek jól bevált módszereiért, alternatív megoldásaiért, de a fogfehérítés nem tartozik ezek közé. Rengeteg olyan recept forog közszájon, amelyek hatásosak ugyan, de a sikernek súlyos ára van: a fogaink egészsége. A népszerű szódabikarbónával vagy sóval végzett fehérítésnél például a szóda és a só szemcséi összekarcolják a zománcot, a szintén gyakran dicsért narancshéj és a citromlé pedig felmarja azt, és fogszuvasodáshoz vezet. Nem túl kíméletes a hidrogén-peroxid sem, amely a fogzománc mellett az ínyt is célba veszi. Tehát hagyja a sufnituningot, forduljon inkább a profikhoz!

Mi a megoldás?

Ha szebb fogsort szeretne, mindenképpen forduljon szakemberhez, a fogfehérítés ugyanis nem az a tudomány, amelyhez mindenki ért. A leggyorsabb, legtartósabb, legmegbízhatóbb eredményt – bárki bármit mond – csak a fogorvos által felügyelt professzionális eljárásokat alkalmazva érhetjük el! A választható professzionális eljárások mindegyike azonnali esztétikai eredménnyel jár, ráaádásul a megfelelő szájhigiénia fenntartásához is segítséget nyújt. A kezelés után eltűnik az elszíneződésért felelős lepedékréteg, megszűnik a rossz leheletet és csökken az ínygyulladás kialakulásának kockázata is.

Az otthoni fogfehérítést a saját kuckójában, kényelmesen el tudja végezni. A rendelőben vett lenyomat alapján a fogtechnikai labor elkészíti a fogmodelljének megfelelő precíziós sínt a felső és alsó fogívre. Otthonában erre a sínre kell felvinni a fogfehérítő gélt és – fogmosást követően – így felhelyezni a fogaira. Az esetleges felesleget le kell törölni. A sínt javasolt éjszaka viselni, hogy a gél hosszabban fejthesse ki hatását. Eltávolítása után a fogakat ismét meg kell mosni. Az, hogy hány napon és naponta mennyi időn át kell a műanyag sínt viselni, egyénre szabott, függ a világosítás/fehérítés kívánt mértékétől, a hatóanyag koncentrációjától is. Az átlagos időtartam 7, maximum 10 nap.

A rendelői kezelés első lépésként védőbevonattal izoláljuk az ínyt, így megakadályozzuk a szájnyálkahártya sérülését, irritációját. Ezt követően a fogak felszínére fehérítő gélt viszünk fel, amit speciális kék fénnyel világítunk meg. A fogakra és az ínyre ártalmatlan UV-fény aktiválja a gélben található összetevőket, ezzel katalizálva a folyamatot. Néhány perc után eltávolítjuk a zselét, és újabb adagot teszünk a fog felszínére. Ezt a folyamatot többször ismételjük, így akár több árnyalatnyi színjavulást is elérhetünk.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy rendelőnkben mind az otthoni, mind a rendelői fogfehérítés előtt elvégzünk egy alapos dentálhigiénés kezelést, így a fehérítő gél nem a lerakódásokra, lepedékre, fogkőre kerül. Sajnos sok helyen ezt nem teszik meg, pedig e nélkül gyakorlatilag eredménytelen lesz az eljárás. A fogkő-eltávolítás után általában várni kell 1-2 napot, azt követően érdemes belevágni a fogfehérítésbe!