HU

5 tévhit a fogfehérítésről

esztetikai-fogaszat-2Gyakran halljuk, hogy az ápolt megjelenés fél siker, legyen szó állásinterjúról, randevúról vagy akár egy szimpla baráti összejövetelről. Talán mondanunk sem kell, hogy külsőnk ragyogásán sokat dob fogunk hófehér csillogása is, ami – ha nem otthon kísérletezgetünk, hanem egy jó szakember segítségét kérjük – szerencsére bármikor elérhető. Bár a fogfehérítéssel kapcsolatban rengeteg rémhír terjeng, mi most megcáfoljuk ezeket és ajánlunk három szuper megoldást annak, aki szeretné, hogy az ő mosolya legyen a legszebb.

1. A fogfehérítés roncsolja a fogakat.

Az egyik leggyakoribb ok és magyarázat, amit a kétkedők pajzsként tartanak maguk elé az, hogy a fogfehérítés károsíthatja a fogzománcot. Ez azonban hatalmas tévedés, hiszen a fogfehérítési eljárás nem a zománc belső szerkezetében idéz elő változásokat, csupán kivilágosítja az elszíneződéseket. A fogfehérítés során használt fehérítő gél fény hatására lebomlik, az így felszabaduló oxigén pedig a fogzománc mikrobarázdáiban, nem pedig a belsejében végzi el a dolgát, így nem is képes roncsolni azt.

2. Ha egyszer elkezdjük, folyamatosan szükségünk lesz újabb és újabb fogfehérítésre, mert a fogak állapota gyorsabban romlik.

Az előző pontban már tisztáztuk, hogy a fogfehérítés nem marásos technológián alapul, tehát nem sérti meg a fogzománc szerkezetét és nem ronthat a fogak állapotán. Épp ellenkezőleg: az eljárás után simábbnak, keményebbnek érezzük a fogaink felszínét, így könnyebbé, alaposabbá válik a tisztításuk is. Ha a zománc károsodna,a felület érdesebbé válna, és valóban sokkal könnyebben és gyorsabban elszíneződne a fogfelszín – de a fogfehérítés esetében erről szó sincs!
A fogfehérítés eredménye egyébként hosszú távú, de hogy mennyire, az függ az elfogyasztott ételek, italok mennyiségétől és minőségétől, és a rendszeres fogápolástól.

3. A fogfehérítés fölösleges, mert a fog szépségének megőrzéséhez elegendő a rendszeres fogmosás.

Sokan azt hiszik, hogy a fog egészségéhez elegendő a rendszeres fogmosás, azonban a hagyományos fogkefével nem lehet minden lerakódást és elszíneződést eltávolítani. A fogkő a baktériumok szaporodásának táptalaja, elhanyagolása számos fogínybetegség és egyéb szövődmény forrása lehet. Ha profi szakemberekhez fordulunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ők minden fogfehérítés előtt elvégeznek egy úgynevezett dentálhigiénés kezelést is, amely eltávolítja a lerakódásokat a fogakról. Így nem csak fehérebb fogakkal távozhatunk  a rendelőből, de sokat tettünk a megfelelő szájhigiénia fenntartásáért is.

4. A fogkrémek ugyanúgy fehérítik a fogainkat.

Ugye ismerősek azok a reklámok, amelyek szuper intelligens fogfehérítő fogkrémeket mutatnak be és egy hét, egy hónap használat után már látható eredményeket ígérnek, csodálkozó és elismerő pillantásokat, tátott szájakat, lefegyverző mosolyokat? Mindez azonban csak mese habbal, hiszen a fogkrémek fehérítő képessége minimális, sőt, majdnem a nullával egyenlő, és nincs olyan eset, amikor felvehetnék a versenyt a szakember által elvégzett eljárással. Érzékenységet viszont előszeretettel okoznak, úgyhogy figyeljünk oda a használatukra!

5. A házi praktikák sokkal kíméletesebbek és egészségesebbek, mint a speciális fogfehérítés.

fogászati implantátumSzámos kezelésre váró betegség vagy probléma esetén adhatunk hálát a régi öregek jól bevált módszereiért, alternatív megoldásaiért, de a fogfehérítés nem tartozik ezek közé. Rengeteg olyan recept forog közszájon, amelyek hatásosak ugyan, de a sikernek súlyos ára van: a fogaink egészsége. A népszerű szódabikarbónával vagy sóval végzett fehérítésnél például a szóda és a só szemcséi összekarcolják a zománcot, a szintén gyakran dicsért narancshéj és a citromlé pedig felmarja azt, és fogszuvasodáshoz vezet. Nem túl kíméletes a hidrogén-peroxid sem, amely a fogzománc mellett az ínyt is célba veszi. Tehát hagyd a sufnituningot, fordulj inkább a profikhoz!

Mi a megoldás?

Ha szebb fogsort szeretnél, mindenképpen fordulj szakemberhez, a fogfehérítés ugyanis nem az a tudomány, amelyhez mindenki ért. A leggyorsabb, legmegbízhatóbb és legtartósabb eredményt – bárki bármit mond – csak a fogorvos székében ülve érhetjük el. Hagyd a manóba a sufnituningot és bízd magad olyanokra, akiknek ez a munkájuk.Háromféle lehetőség közül választhatsz:

amely amellett, hogy azonnali esztétikai eredménnyel jár, a megfelelő szájhigiénia fenntartásához is segítséget nyújt. Az eljárás után eltűnik az elszíneződésért felelős lepedékréteg, megszűnik a rossz leheletet és csökken az ínygyulladás kialakulásának kockázata is.

amelyet saját kuckódban, kényelmesen el tudsz végezni. A rendelőben elkészítik a fogmodellednek megfelelő precíziós sínt a felső és alsó fogívre, így neked már csak annyi a dolgod, hogy a fogmosást követően felvidd a sínre a fogfehérítő gélt, majd felhelyezd a fogaidra. Fontos megemlíteni, hogy minden fogfehérítés előtt elvégzik a fentebb már említett dentálhigiénés kezelést is, hogy a fehérítő gél ne a lerakódásokra kerüljön rá. Sajnos sok helyen ezt nem teszik meg, így gyakorlatilag eredménytelen lesz az eljárás.

egy csupán fél órás eljárás, amelynek során a fogak felszínére egy fehérítő gélt visznek fel, majd speciális kék fény segítségével érik el a kívánt hatást – ami akár 6-7 árnyalatnyi színjavulást is jelenthet! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ebben az esetben is egy dentálhigiénés kezelés előzi meg a fehérítést; a tisztítás után általában várni kell 1-2 napot és utána célszerű elvégezni a ZOOM rendelői fogfehérítést.

 

Profident Fogászati Centrum
Hívjon minket!
Kapcsolat