Fogak, foci, falmászás – beszélgetés Dr. Tomka Móriccal


Dr. Tomka Móric a konzerváló fogászat szakorvosa. Öt éve érkezett a Profidentbe rezidensként – ahogy mondja, rögtön a mélyvízbe. Azonnal kipróbálhatta magát a legváltozatosabb területeken, és az első pillanattól csapattagként tekintettek rá.

dr-tomka-moriczSzületésnapján arról kérdeztük, hol látja magát öt év múlva.

„Bár a jövőbe nem látok, úgy érzem, megtaláltam a helyem a Profidentben.  Mindig is a csapatjáték vonzott, és itt egy team tagjaként jóval több a szakmai lehetőség, mintha külön utakon járnék. A kezdetektől szabad kezet kaptam, nem csak álltam és figyeltem valaki más munkáját. Mindig kérdezhettem, és ma is folyamatosan konzultálok a kollégákkal – és ők is velem. Ez hatalmas előnye egy sokemberes szakmai centrumnak.” – mondja Tomka doktor, aki kicsi kora óta készült az orvosira. „Anyukám gyerekorvos, érdekelt a biológia, így egyenes út vezetett az orvosi egyetemi felvételiig. Amiről viszont egy pont híján lecsúsztam.  Gondoltam, akkor jöjjön a fogorvosi, és legfeljebb majd később átjelentkezem. De túl jó volt a társaság, maradtam, és ma már egyáltalán nem bánom. A Profidentben is a közösség az egyik legnagyobb megtartó erő. ” – teszi hozzá Dr. Tomka.

 

Mozgalmas munkanapok

A fiatal orvosoktól néha nagyobb energiabefektetést követel az elismerés kivívása. A Profident tapasztalt nagyágyúi között azonban a huszonéveseknek is bőven jut komoly szakértelmet kívánó eset. „Előfordul, hogy találkozom bizonytalan páciensekkel. Akadt, aki rám nézett, és megkérdezte, hogy tudnék-e magam helyett egy kicsit idősebb orvost küldeni. Ám szerencsére a hozzám fordulók többségének a fiatalságom nem okoz gondot, mert általában hamar kiderül, hogy jól tudunk együttműködni. Kellemes kihívás a számomra, hogy a páciensekkel jó kapcsolatot tudjak kialakítani, és ez az, ami napról napra motivál. A társaság, az emberi kapcsolatok ápolása az, ami miatt nem hiszem, hogy valaha is megunnám a hivatásom.

Igaz ugyan, hogy egy profi számára a fogtömések több évtized után kevésbé tűnnek izgalmasnak, a megújulást az újabb és újabb emberi történetek biztosítják.” – vallja Tomka doktor. kep2„Nincsenek nagy drámák egy fogorvos életében.  A hatalmas műtétek, az életmentő, csodaszámba menő beavatkozások erre a hivatásra kevésbé jellemzőek. Ám ha látom, hogy a páciensem életében a segítségemmel valódi változás állt be, ha újra gond nélkül tud enni, mosolyogni, az mindent megér” – mondja Dr. Tomka Móric. „Izgalmas feladatok így is gyakran akadnak. Megesik, hogy valaki, akiről azt gondoltam, hogy nem kezd bele komplexebb kezelésekbe, mégis visszatér, és így a nulláról kezdve tervezhetem meg és végezhetem el a fogai gyógyítását” – teszi hozzá Tomka doktor.

 

Mozgalmas szabadnapok

kep1Dr. Tomka Móric életében a sport központi szerepet játszik. A foci szeretete a gimnáziumi évek óta állandó, a futás és falmászás jelentik a frissebb „szerelmeket”. „A barkácsolás, a manualitás szintén napi szinten megjelenik a szabadidőmben. A másik nagy szenvedélyem a zenehallgatás. Jöhet a komolyzene, de a könnyedebb darabok is, azt viszont nagyon fontosnak tartom, hogy jó minőségben hallgassam a zeneműveket. Emellett a filmek tudnak lekötni leginkább. Almodóvar és Woody Allen nagy kedvenc, mostanában pedig Brie Larsson Oscar-díjas alakításával A szoba című film fogott meg nagyon. Mindenkinek ajánlom: bár egy emberrablás története, mégis sokkal inkább a szeretetről és a szabadságról szól.” – meséli Dr. Tomka Móric.