Fogászat szívvel-lélekkel – beszélgetés Dr. Hegyi Ferenccel

Dr. Hegyi Ferenc fiatal kora ellenére, tanulmányai illetve szakmai tevékenysége során már több ízben is bizonyította rátermettségét és tehetségét a fogászati hivatást illetően.  Mint mondja, családjában mindig is jelen volt a gyógyítás szeretete, mely nagy hatást gyakorolt rá a pályaválasztás során. Komoly szakmai ambíciókkal érkezett nemrégiben a Profident Fogászati Centrumba, és azóta is lelkesedéssel és szorgalommal végzi munkáját a rendelőben. Közelgő születésnapja alkalmából jövőbeni terveiről, hitvallásáról, és a szájhigiéniai oktatás fontosságáról beszélgettünk vele.

Dr. Hegyi Ferenc már gyermekkorától kezdve orvosi pályára készült, igaz csak később, a gimnázium alatt döntötte el, hogy a fogorvosi hivatást választja. „Bár a családomban egyetlen orvos, vagy fogorvos sincs, én már gyermekkoromban is kiemelt érdeklődést mutattam a természettudományok iránt. Édesapám matematikus, így a reáltárgyakkal kapcsolatos kíváncsiságot és a logikus gondolkodásmódot valószínűleg tőle örököltem. ” – mondta dr. Hegyi Ferenc, majd hozzátette, főként a nagyobb önállóság miatt döntött a fogorvosi pálya mellett. Az orvosi egyetemmel ellentétben ugyanis fogorvosként már az ötéves képzés végeztével praktizálni kezdhetett, mostanra pedig önállóan hozhat döntéseket, építheti pacientúráját.

Ambíció és elhivatottság

egészséges száj napja hallgatókéntMint mondja, a szorgalmának és a tanulmányi eredményeinek köszönhetően, már az egyetem alatt lehetősége adódott a tapasztalatszerzésre. „A tanulmányaim során abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a Semmelweis Egyetemen elindítottak egy klinikai tehetséggondozási programot, ahova végül én is becsatlakoztam. A program lehetőséget biztosított arra, hogy gyakoroljunk, így tehát a tanulás mellett a Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztika Tanszékén dolgozhattam.”

Ebből is látszik, hogy dr. Hegyi Ferenc kezdettől fogva figyelemre méltó tudatossággal építette karrierjét. Biológia OKTV döntős volt, a Semmelweis egyetemen a biofizika, az immunológia, és az élettan szigorlati versenyen egyaránt első helyezést ért el, tanulmányait pedig summa cum laude minősítéssel zárta. Bár később meghívták a Konzerváló Fogászati Klinikára és az Orális Diagnosztika Tanszékre is rezidensnek, végül úgy döntött, hogy szakmai elképzeléseit leginkább a Profidentben tudja valóra váltani, így az egyetem utolsó félévében jelentkezett a rendelőbe. Kezdetben Dr. Szura András műszakvezető-helyettes vette szárnyai alá, majd egy kis idő elteltével az orvoscsapat teljes jogú tagjává vált. „A szakterületem a konzerváló fogászat és a fogpótlások, de a jövőben szívesen foglalkoznék esztétikai fogászattal, szájsebészettel, implantológiával, vagy akár parodontológiával is.”

Dr. Hegyi Ferenc elmondása szerint, azonnal otthonra talált a Profidentben, ahol bármikor számíthat kollégái segítségére, jó tanácsaira. „Eddig kizárólag pozitív tapasztalataim vannak a Profidenttel kapcsolatban. Mindamellett, hogy a rendelőben dolgozó orvosok rendkívül hatékony szakmai csapatot alkotnak, a fogászat infrastruktúrája is kiváló.”

Hitvallásával kapcsolatban elárulta, számára a páciensek elégedettsége a legfontosabb. Munkája során nagy hangsúlyt fektet a minőségi ellátásra, a precizitásra, illetve a páciensek helyes szájápolással kapcsolatos oktatására. „Tapasztalataim szerint a legtöbb páciens nem ismeri a helyes fogmosás technikáját, és ebből adódóan nem képes megfelelően megtisztítani a fogait. Gyakran előfordul, hogy rossz típusú fogkefét használnak, vagy éppen túl erős mozdulatokat alkalmaznak a fogmosás során, melynek következtében tönkreteszik az ínyüket, illetve a fognyakat. Éppen ezért a kezelések előtt, illetve után mindig szakítok időt arra, hogy megmutassam és elmagyarázzam a helyes fogmosás technikáját, illetve felhívjam a figyelmet a fogköztisztítás fontosságára.”

IMG_20160828_115827Kirándulás és sport

Bár elmondása szerint dr. Hegyi Ferencnek a hétköznapokban nem sok ideje jut a munkája mellett a szabadidős tevékenységekre, amikor csak teheti, természetközelben pihen. „Rengeteget dolgozom, így általában az estéket inkább alvással, vagy lazítással töltöm. Mindemellett igyekszem jobban odafigyelni a saját egészségemre, testképemre, így gyakran járok futni, illetve edzeni. Mivel a családom és én is nagyon szeretjük a természetet, ezért előszeretettel kirándulunk, vagy éppen gombászunk. A kedvenc nyári elfoglaltságok között kiemelt helyet kap a vízitúrázás.”