Fogászat szívvel-lélekkel – beszélgetés Dr. Hegyi Ferenccel

Dr. Hegyi Ferenc fiatal kora ellenére, tanulmányai illetve szakmai tevékenysége során már több ízben is bizonyította rátermettségét és tehetségét a fogászati hivatást illetően.  Mint mondja, családjában mindig is jelen volt a gyógyítás szeretete, mely nagy hatást gyakorolt rá a pályaválasztás során. Komoly szakmai ambíciókkal érkezett nemrégiben a Profident Fogászati Centrumba, és azóta is lelkesedéssel és szorgalommal végzi munkáját a rendelőben. Közelgő születésnapja alkalmából jövőbeni terveiről, hitvallásáról, és a szájhigiéniai oktatás fontosságáról beszélgettünk vele.

Dr. Hegyi Ferenc már gyermekkorától kezdve orvosi pályára készült, igaz csak később, a gimnázium alatt döntötte el, hogy a fogorvosi hivatást választja. „Bár a családomban egyetlen orvos, vagy fogorvos sincs, én már gyermekkoromban is kiemelt érdeklődést mutattam a természettudományok iránt. Édesapám matematikus, így a reáltárgyakkal kapcsolatos kíváncsiságot és a logikus gondolkodásmódot valószínűleg tőle örököltem.” – mondta dr. Hegyi Ferenc, majd hozzátette, főként a nagyobb önállóság miatt döntött a fogorvosi pálya mellett. Az orvosi egyetemmel ellentétben ugyanis fogorvosként már az ötéves képzés végeztével praktizálni kezdhetett, mostanra pedig önállóan hozhat döntéseket, építheti pacientúráját.

Ambíció és elhivatottság

Mint mondja, a szorgalmának és a tanulmányi eredményeinek köszönhetően, már az egyetem alatt lehetősége adódott a tapasztalatszerzésre. „A tanulmányaim során abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a Semmelweis Egyetemen elindítottak egy klinikai tehetséggondozási programot, ahova végül én is becsatlakoztam. A program lehetőséget biztosított arra, hogy gyakoroljunk, így tehát a tanulás mellett a Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztika Tanszékén dolgozhattam.”

Ebből is látszik, hogy dr. Hegyi Ferenc kezdettől fogva figyelemre méltó tudatossággal építette karrierjét. Biológia OKTV döntős volt, a Semmelweis egyetemen a biofizika, az immunológia, és az élettan szigorlati versenyen egyaránt első helyezést ért el, tanulmányait pedig summa cum laude minősítéssel zárta. Bár később meghívták a Konzerváló Fogászati Klinikára és az Orális Diagnosztika Tanszékre is rezidensnek, végül úgy döntött, hogy szakmai elképzeléseit leginkább a Profidentben tudja valóra váltani, így az egyetem utolsó félévében jelentkezett a rendelőbe. Kezdetben Dr. Szura András műszakvezető-helyettes vette szárnyai alá, majd egy kis idő elteltével az orvoscsapat teljes jogú tagjává vált. „A szakterületem a konzerváló fogászat és a fogpótlások, de a jövőben szívesen foglalkoznék esztétikai fogászattal, szájsebészettel, implantológiával, vagy akár parodontológiával is.”

Dr. Hegyi Ferenc elmondása szerint, azonnal otthonra talált a Profidentben, ahol bármikor számíthat kollégái segítségére, jó tanácsaira. „Eddig kizárólag pozitív tapasztalataim vannak a Profidenttel kapcsolatban. Mindamellett, hogy

a rendelőben dolgozó orvosok rendkívül hatékony szakmai csapatot alkotnak, a fogászat infrastruktúrája is kiváló.”

Hitvallásával kapcsolatban elárulta, számára a páciensek elégedettsége a legfontosabb. Munkája során nagy hangsúlyt fektet a minőségi ellátásra, a precizitásra, illetve a páciensek helyes szájápolással kapcsolatos oktatására. „Tapasztalataim szerint a legtöbb páciens nem ismeri a helyes fogmosás technikáját, és ebből adódóan nem képes megfelelően megtisztítani a fogait. Gyakran előfordul, hogy rossz típusú fogkefét használnak, vagy éppen túl erős mozdulatokat alkalmaznak a fogmosás során, melynek következtében tönkreteszik az ínyüket, illetve a fognyakat. Éppen ezért a kezelések előtt, illetve után mindig szakítok időt arra, hogy megmutassam és elmagyarázzam a helyes fogmosás technikáját, illetve felhívjam a figyelmet a fogköztisztítás fontosságára.”

Kirándulás és sport

Bár elmondása szerint dr. Hegyi Ferencnek a hétköznapokban nem sok ideje jut a munkája mellett a szabadidős tevékenységekre, amikor csak teheti, természetközelben pihen. „Rengeteget dolgozom, így általában az estéket inkább alvással vagy lazítással töltöm. Mindemellett igyekszem jobban odafigyelni a saját egészségemre, testképemre, így gyakran járok futni, illetve edzeni. Mivel a családom és én is nagyon szeretjük a természetet, ezért előszeretettel kirándulunk, vagy éppen gombászunk. A kedvenc nyári elfoglaltságok között kiemelt helyet kap a vízitúrázás.”