Mindig is segíteni vágyott, tenni akart az emberekért, örömöt, pozitív változást hozni az életükbe. Gyermekkorától orvosnak készült, a gimnázium alatt döntötte el, hogy a fogorvosi hivatást választja. Döntésének okairól, eddigi szakmai életútjáról és az apás élet szépségeiről is szó esett, amikor dr. Hegyi Ferenccel beszélgettünk.

Miért a fogorvoslás?

Döntésének több oka volt, meséli. Egy fogorvos hamarabb ténykedhet önállóan, mint egy általános orvos, hiszen az ötéves képzés végeztével praktizálni kezdhet és rövid időn belül akár önálló munkát végezhet. Azt is érezte, hogy a kórházak világa nem való neki, nem akart napi szinten élet-halál kérdésekben dönteni. A fogászat e szempontból hálás terület: itt is találkozik komoly esetekkel, de munkája eredményeként a problémák jó része viszonylag rövid időn belül és látványos módon orvosolható.

„Teljesen meg tudnak újulni a betegek egy-egy fogászati beavatkozás hatására; hihetetlen átalakulásoknak vagyunk tanúi.”

Ambíció és elhivatottság

A kezdetektől tudatosan építette karrierjét. Szorgalmára, kiváló eredményeire egyetemi oktatói is felfigyeltek, így lehetőséget kapott arra, hogy becsatlakozzon a Semmelweis Egyetemen indított klinikai tehetséggondozó programba. „Ennek keretében az Orális Diagnosztika Tanszékén dolgozhattam, így már hallgatóként számottevő szakmai tapasztalatra tettem szert.” Tanulmányait 2016-ban summa cum laude minősítéssel zárta.
Úgy érezte, hogy szakmai elképzeléseit leginkább az oktatóintézményként is elismert Profidentben tudná valóra váltani, így az egyetem utolsó félévében jelentkezett a rendelőbe, ahol aztán igen hamar bizonyította rátermettségét és tehetségét: így már rezidensként az orvoscsapat teljes jogú tagjává válhatott.

Protetika és szájsebészet

Mára megalapozott, biztos szakmai tudással a kezében a protetikán túl a szájsebészet területén is ténykedik, jó ideje végez implantátumbeültetéseket is. „Sebészeti és fogpótlástani ismeretekkel egyaránt felvértezve teljes ívében átláthatom a kezeléssorozatot. Ha én magam viszek végig egy teljes szájrehabilitációt, a szájsebészettől a protetikáig minden lépésben részt veszek, kísérem a pácienst azon az úton, aminek a végén nem csak új külső, hanem akár merőben új élet várja, az emberileg is felemelő élmény.”

Naprakész tudással a páciens mosolyáért

2019-ben szakorvosi vizsgát tett konzerváló fogászat és fogpótlástanból, azonban tudásszomja nem csillapodott: jelenleg második szakorvosi vizsgájára készül dento-alveoláris sebész rezidensként.
Annak érdekében, hogy mindig a legjobbat nyújthassa, rendszeres résztvevője nívós szájsebészeti, implantológiai és protetikai kurzusoknak. Praxisának egyediségét adja, hogy az így megszerzett naprakész tudását beépíti kezeléseibe. All-on-4 képzésen is részt vett; azt mondja, nagyra tartja a technológiát, sokaknál alkalmazható, de nem mindenható módszer. „Egyetlen dolog van a fogászatban, ami mindenkinél egyformán működik, és ez az egyénre szabott tervezés.”

Az otthonról hozott értékek

A tervezésben, az összefüggések felismerésében, a komplex szemléletben segíti őt logikus gondolkodásmódja, amit a reáltárgyak szeretetével együtt matematikus édesapjától örökölt.
Empátiája is otthonról, az édesanyjától hozott készség. „Az empátia segít abban, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzak a páciensnek, de ami legalább olyan fontos, hogy megérzem a benne rejlő feszültséget, és ezáltal tudom enyhíteni azt. Ha a szorongást és a bizonytalanságot sikerül száműzni, akkor jó hangulatú, megnyugtató légkörben dolgozhatunk együtt.”

Az igazat, csakis az igazat

Időt szán páciensei tájékoztatására, nyíltan, őszintén kommunikál velük; az így megteremtett biztonságérzet és bizalom a sikeres együttműködés alapja. „A kezelés akkor kezdődik, amikor leülünk és beszélgetünk” – vallja. A beavatkozások során váratlan dolgokkal nála nem szembesül senki, és megalapozatlan ígéreteket sem kap. „Nem keltek hiú ábrándokat, nem ígérek olyat, ami szakmailag teljesíthetetlen. A pácienssel beszélgetni kell az elképzeléseiről, igényeiről, és olyan megoldást kell keresni, amivel ezek megvalósíthatóak. Azonban előfordulhat, hogy bizonyos helyzetek kompromisszumot vagy más megközelítést igényelnek, ezt őszintén kell kommunikálni”.

Hosszú távú eredmények

Márpedig számára a páciensek elégedettsége a legfontosabb. Mindent azért és úgy tesz, hogy a lehető legjobbat nyújtsa a tervezés első pillanatától az átadásig. „Minden esetben tartós megoldásra törekszem,

nem a pillanatnyi siker, hanem a hosszú távon működő megoldás érdekel.

Fontos, hogy a végeredmény mind az esztétikai, mind a funkcionális elvárásoknak megfeleljen: hiába szép egy fogsor, ha nem kényelmes viselni és nem lehet vele rágni, és fordítva: hiába használható jól, ha a páciens nem érzi a magáénak, ha nem harmonizál a személyiségével.”

Örök hála

Amikor a kezelések során a páciensek által bejárt fejlődésívről beszél, felemleget egy esetet. „Molnár doktor úrral közösen végeztünk egy teljes szájrehabilitációt. Ennek már jó ideje, de a páciens azóta is minden évben képeslapon mond nekünk köszönetet azért, hogy megváltoztattuk, jobbá tettük az életét. Ennél jobb érzés, nagyobb elismerés nincs.”

Élet egy kisbabával

Szabadidejében szívesen járja a természetet, elemében érzi magát az erdőben, a hegyek kaptatóin és a vízparton egyaránt. „Kislányom megszületésével átíródott az életünk.

Most csak ő van, minden pillanatunkat ő tölti ki.

A COVID-19 miatti leállás idejére estek a babavárás utolsó hónapjai, így feleségemmel közösen éltük át a várakozás élményét, és ez csak még közelebb hozott bennünket egymáshoz.”