A halogatás művészetét valamennyien jól ismerjük és sajnos gyakoroljuk is, pedig gyakran nagy árat fizetünk érte. Különösen igaz ez az ilyen-olyan ürügyekkel elnapolt fogorvosi vizitekre. „Nem fáj semmi, minek menjek?” „Fáj, de millió egyéb dolgom van, nincs erre most időm.” „Hasogat, de nemrég vettünk egy nagyobb tévét, erre már nem futná a családi büdzséből.” „Sajog, de gyerekkorom óta rettegek a fogorvostól.”
Ismerős kifogások, ugye?

Mi most csokorba gyűjtjük a leggyakrabban használt ürügyeket és igyekszünk rávilágítani arra, hogy miért nem éri meg húzni-halogatni a fogászati szűréseket.

1. „Nem fáj a fogam, tehát nincs fogászati problémám”

Néhány fogászati probléma sokáig nem okoz panaszt és szemmel nem is látható, a kezdeti jeleket kizárólag a szakember veszi észre. A fogszuvasodás például hosszú ideig rejtve maradhat, de az ép(nek tűnő) fogzománc alatt már nagy kiterjedésű szuvasodás tapasztalható. A másik alattomos probléma a fogínygyulladás, vagy fogágybetegség. Ha nem járunk kontrollra, ritkán vesszük mi magunk észre, hiszen sokáig csak lappangó betegségről van szó. Emiatt sajnos akár az ép fogainkat is elveszíthetjük.

Ezért is fontos a rendszeres (féléves, éves) fogorvosi ellenőrzés, mert így elkerülhetjük a beindult kóros folyamatok súlyosbodását, a fogászati fájdalmakat, valamint a komplex, akár az egész szervezetet érintő egészségügyi problémákat; viszont az időben megkezdett kezeléssel elérhetjük a maradandó károsodások nélküli teljes gyógyulást.

2. „Egy kicsit sajog a fogam, de fájdalomcsillapítóval jól kezelhető.”

Nem élhetünk folyamatosan fájdalomcsillapítón, ráadásul a pirulák legfeljebb tüneti kezelést eredményeznek, tompítják a fájdalmat, de a kóros elváltozásokat nem állítják meg. A szakszerű orvosi ellátást sem a korszerű fájdalomcsillapítók, sem a jól bevált, és sokszor egy ideig valóban hatásos házi praktikák alkalmazása nem helyettesíti. Ne folytassunk struccpolitikát: ha fáj a fogunk, vérzik az ínyünk, irány a fogorvos!

3. „Rettegek a fogorvostól és fájdalomtól!”

A fogorvostól való félelem még mindig az egyik leggyakoribb fóbiánk. Pedig az innovatív technológiák, a modern eszközök, a hatékony érzéstelenítők használatával a fogászati kezelések már egyáltalán nem fájdalmasak, maximum a múló kellemetlenségek szintjét ütik meg. A végeredmény – az egészséges fogsor és íny, a szép mosoly – pedig ezeket is feledteti velünk! Ha rendszeresen felkeressük fogorvosunkat és dentálhigiénikusunkat, elejét vehetjük a fájdalmas fogászati problémáknak!

4. „Olyan sokba kerül, most nem engedhetem meg magamnak!”

Az ilyen típusú halogatást – paradox módon – leginkább a pénztárcánk bánja, hiszen minél többet várunk, annál összetettebb fogászati kezelésre lesz szükség, így annál nagyobbak a várható költségek! A legolcsóbb megoldás a rendszeres fogászati szűrés, ahol még időben, korai stádiumában elkaphatjuk a beindult kóros folyamatot, vagy akár meg is előzhetjük a nagyobb problémák kialakulását.

5. „Öröklötten rosszak a fogaim, ezzel úgysem tudnak mit kezdeni.”

Fogaink és szájüregünk egészségét több körülmény is befolyásolhatja. Az alkati adottságoknál, öröklött tényezőknél fontosabbak az életmódbeli szokások, a táplálkozás és a szájhigiéniai rutin. Kizárólag a génjeinket okolni a fogászati gondjaink miatt téves, sőt veszélyes, mivel ezzel takarózva mintegy felmentést adunk magunknak azokkal a teendőkkel kapcsolatban, amelyeket nagyon is megtehetnénk fogaink egészségének, mosolyunk szépségének megőrzéséért!

6. „Már olyan rossz a helyzet, hogy szégyellem megmutatni egy fogorvosnak.”

Ez olyan, mintha azt mondanánk: nem megyek el fodrászhoz, mert borzalmasan néz ki a hajam! A valóság az, hogy a szakemberek már mindent láttak, és még annál rosszabbakat is! A fogorvos nem elmarasztalni, kioktatni fog bennünket, hanem büszke lesz ránk azért, mert átléptük önnön korlátainkat és végül segítséget kértünk. A szakember, aki komolyan veszi orvosi esküjét és hivatásaként tekint munkájára, minden esetben tisztelettel, tapintattal és megértéssel fordul páciensei felé!

Ön is hónapok, esetleg évek óta halasztgatja-tologatja a szükséges fogorvosi vizitet? Páciensünk, László történetéből talán erőt meríthet ahhoz, hogy végre a tettek mezejére lépjen és időpontot kérjen egy szakemberhez! Persze csak akkor, ha nem halogatja az igen tanulságos esettanulmányunk elolvasását!