Lételeme a kihívás, a változatosság, mozgalmasság. A fogorvoslásban ezt is megtalálja, és még sok egyebet, ami számára fontos.

Dr. Szakács-Simon Csongorral beszélgettünk.

Gyógyítás

„Amióta az eszemet tudom, egészségügyi pályára készültem: vonzott a gyógyítás, az, hogy embereken segíthessek. Más hivatást el sem tudtam volna képzelni magamnak” – mondja. Fontos szempont volt számára az is, hogy munkájában kamatoztathassa kézügyességét, szépérzékét, kiélhesse kreativitását, alkotóvágyát. Mindezt összevetve jött a képbe a fogászat. Sokáig vacillált a fogorvosi és fogtechnikusi irány között; kezelőorvosa, akihez fogászati problémáival járt, terelgette végül a fogorvoslás irányába.

„Végül jelentkeztem az egyetemre, ahova elsőre felvettek. De el kell mondanom, a fogtechnika is szerelem, a mai napig. Több neves szakember közösségi oldalát követem, nagyon élvezem az alkotás folyamatáról készült videóikat. Mert a fogtechnikusi munka az: alkotás, már-már művészet.”

Önálló munka

Tanulmányait a marosvásárhelyi egyetemen folytatta. A hatéves képzés során a nyári gyakorlatokat fogorvosa jól felszerelt, nívós rendelőjében töltötte, a diploma megszerzése után pedig el is helyezkedett nála. „Hamar önálló munkát várt tőlem, mélyvíz volt a javából. Szerencsére engem a kihívások, elvárások csak doppingolnak, élveztem azt az időszakot. Nagyon sokat tanultam, úgy érzem, igen komoly alapokat szereztem ez idő alatt.”

Aki mer, az nyer

„Egy idő után még ennél is több lehetőségre vágytam, arra, hogy új környezetben, más körülmények között is kipróbálhassam magam. Megpályáztam hát néhány állást Magyarországon. Jó időben, jó helyen kopogtattam: egyszerre két helyen is pozíciót ajánlottak, és én, hogy minél több tapasztalatot szerezhessek, mindkettőt elvállaltam. Az igazi szerencse azonban akkor ért, amikor bekerültem a Profidentbe. Szakmailag és emberileg egyaránt rendkívül nyitott, befogadó és inspiráló csapat, támogató vezetőség fogadott. Az is hatalmas előny, hogy a Profident jól felszerelt, a digitális innovációkat is alkalmazó rendelő. Az egyetemen nincs lehetőség igazán megismerni a technikai vívmányokat, itt viszont minden adott, hogy e téren is fejlődhessek.”

A változatosság gyönyörködtet

Egyelőre elsősorban konzerváló kezeléseket, kisebb szájsebészeti beavatkozásokat, fogpótlásokat, akár teljes protetikai rehabilitációkat végez. Nem titkolt szándéka bekerülni a szájsebészeti rezidensi képzésbe, mert érdekli az implantáció és az ínyplasztika. „Nem akarok azonban egy területen leragadni, minden olyan fogászati irányzattal szeretnék foglalkozni, amire úgymond >>rááll a kezem<<. Számomra fontos a változatosság, az, hogy soha ne fásuljak bele abba, amit csinálok.”

Harmónia, szépség

„Szépérzékemmel, kreativitásommal magyarázható talán, hogy kiemelt szempont számomra az esztétika. Mindent komplexen, a maga összességében nézek. Minden esetben úgy dolgozom az egyes fogakon, hogy az összkép természetes hatású, harmonikus legyen.”

Beleérzés

„Hogyan írnám le magam? Nehéz, mert ez inkább más tiszte lenne, de azt elmondhatom magamról, hogy empatikus vagyok. Átérzem a félelmeket, kétségeket, hiszen jómagam is számtalan szituációt megéltem páciensként; igen sok fogászati gonddal küzdöttem, jelenleg is fogszabályozó készüléket viselek. Tudom, hogy mivel jár egy-egy beavatkozás, és hogy mit szeretne hallani, mire kíváncsi, mitől tart a kezelésre érkező ember. Ezért is szánom rá az időt az alapos tájékoztatásra és ezért törekszem a traumamentes és gyors beavatkozásra.”

Kapcsolódási pontok

„Közvetlen, nyílt embernek tartom magam, könnyen hangot találok szinte bárkivel. A beleérző képesség mellett ez szintén fontos tulajdonsága egy fogorvosnak, hiszen – a magam példáján is tudom –, a beszélgetés az egyik leghatásosabb feszültségoldó, szorongáscsökkentő eszköz. Mindig keresem a közös témákat, legyen az sport, táplálkozás, bármi. Ha a páciensem és én találunk kapcsolódási pontot – márpedig általában találunk –, akkor sokkal könnyebben létrejön az összhang, és ennek talaján megteremtődik a bizalom, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy végül elérjük az optimális eredményt.”

Gyermekkor: gondtalanság és gondok

A Kovászna megyei Kézdivásárhelyen nőtt fel. „Kalandos gyerekkorom volt. Sokat barangoltam a környező erdőkben magamban, a kutyámmal, barátaimmal. A kertünk végében patak folyt, nyaranta ott fürödtünk, telente korcsolyáztunk. Idillinek is mondhatnám, de azokat az éveket több baleset, műtétek, hosszadalmas gyógyulások árnyékolták be. Sok minden eredeztethető azokból a tapasztalásokból: a gyógyítás iránti vonzódáson, az empátián túl például az is, hogy

az élet minden területén a legtöbbet próbálom kihozni magamból, folyamatosan feszegetem a saját határaimat.”

Fizikai és mentális állóképesség

Nem véletlen, hogy fő hobbija a rendkívül összetett és intenzív CrossFit. Ez a teljesítménysport egyszerre kíván kitartást, erőt, robbanékonyságot, koordinációt, pontosságot – és folyamatosan fejleszti is ezeket a készségeket. „A CrossFit lényege, hogy rengeteg különböző gyakorlatot kell megtanulni, majd időre teljesíteni. Testileg és szellemileg is feltölt, karban tart. Én minden edzésnek úgy indulok neki, hogy aznap is a maximumot akarom kihozni magamból. Hogy ezt elérjem, rendszeresen kilépek a komfortzónámból. Vélek felfedezni hasonlóságot a hivatásom és a hobbim között. A CrossFit is, a fogorvoslás is sokszínű, változatos, kihívásokkal teli, fizikai állóképességet és mentális összeszedettséget igénylő tevékenység; fontos tényező az időfaktor, de a gyorsaság soha nem mehet a minőség rovására.”