Az alábbi cikk azoknak szól, akik a rendelőnkben érvényben lévő szigorú óvintézkedések ellenére is úgy gondolják, hogy fokozott kockázatot vállalnának azzal, ha most vetnék alá magukat egy fogászati beavatkozásnak – és éppen ezért halogatják azt, még ha fájdalommal, egyéb kellemetlen tünetekkel kell is együtt élniük.

Szeretnénk egyszer s mindenkorra eloszlatni a felesleges és teljesen alaptalan aggályokat, megnyugtatni az aggodalmaskodókat, meggyőzni a szükséges kezelést a járványügyi helyzet miatt halogatókat. Azt reméljük, el tudjuk magyarázni Önöknek, kedves Pácienseink, miért vagyunk biztosak abban, hogy a fogászat – azokhoz a helyekhez képest, ahol akár napi szinten megfordulunk, mint munkahely, iskola, bevásárlóközpont, tömegközlekedési eszköz – maga a biztonság szigete!
Csokorba gyűjtöttük tehát a témakörben felmerült kérdéseket, felvetéseket és szakembereinkkel, klinikánk vezetőségével közösen megvitattuk azokat.

1. A biztonságos most még biztonságosabb

Tény_1: Kórokozók, patogének mindig is voltak és lesznek körülöttünk.

Tény_2: Ezek közül sok a testváladékokkal (vérrel, nyállal stb.) terjed emberről emberre.

Tény_3: A fogászati ellátásban dolgozók munkájuk során számos alkalommal kontaminálódhatnak nyállal, illetve vérrel.

Mindez együtt azt jelenti, hogy a fogászati ellátás fertőzésveszély szempontjából a kritikus ellátási területek közé tartozik.

Első olvasásra ez most ijesztően hangozhat, pedig – és ez egy nagy PEDIG – éppen ez a jó hír! Ha tovább olvasnak, megértik, miért.

A magas kockázati tényezők miatt mindig is érvényben voltak olyan óvintézkedések, amelyek a keresztfertőzések lehetőségét szinte teljes mértékben kizárták, melyek biztosították mind a páciensek, mind a rendelői személyzet higiénés és egészségügyi védelmét még akkor is, ha esetleg fertőző beteg, például HIV-, Hepatitis B-, Hepatitis C-, Mycobacterium tuberculosis-hordozó érkezett fogászati ellátásra. A jelen járványügyi helyzetben az amúgy is roppant szigorú előírásokon pedig, ha lehet, még inkább keményítettünk.

Természetesen a kórokozókat nem csak az ember közvetítheti, hanem fertőzött tárgyak, vagy épp a levegő.
A rendelőnkben használt valamennyi műszer, eszköz vagy egyszer használatos vagy sterilizálható. Ez utóbbiakat autoklávval csíramentesítjük. A készülékben a magas hő gőzzel és nagy negatív nyomással, vákuummal párosul, így benne a kórokozók teljes egészében elpusztulnak, nem bújhatnak meg az üreges műszerek belsejében sem. A rendelő levegőjét és berendezését, a szakembereink által viselt védőfelszereléseket ózonnal vírusmentesítjük, ami köztudottan rendkívül hatékony a különböző kórokozók, így a COVID-19 ellen.

A Profidentben május óta érvényben lévő járványügyi protokoll már bizonyította, hogy teljes védelmet nyújt mind munkatársaink, mind a hozzánk érkező páciensek számára.

2. Ilyen a világon nincs!

A mai napig nincs tudomásunk olyan esetről, amikor egy fogászatból indult volna ki tömeges fertőzés – és most nem Magyarországról, hanem az egész világról beszélünk!
Azt nem állíthatjuk, hogy kizárt, hogy valaki a fogorvosnál fertőződjön meg, viszont azt ki merjük jelenteni, hogy ennek az esélye minimális, jóval kisebb, mint a hétköznapi életünk helyszínein: a tömegközlekedési eszközökön, bevásárlás során, munkahelyen, oktatási intézményben, edzőteremben.

3. Elhalassza, ne halassza?

Miért mondjuk azt hezitáló pácienseinknek, hogy nyugodtan vágjanak bele akár egy több lépcsős, komplex fogászati beavatkozásba is?
Szinte kizártnak tartjuk, hogy még egyszer oly módon korlátoznák a fogászatok működését, mint tavasszal, amikor egy időre szinte teljesen leállították az ellátást. Ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, a megkezdett kezelések akkor sem csúsznak néhány hétnél többet. Egyrészt az ilyen drasztikus megszorítások nem tarthatók fent hosszan, másrészt attól a pillanattól a mi szakembereink számára az lesz a prioritás, hogy a már zajló eljárásokat minél hamarabb befejezzék. Természetesen ez nem minden beavatkozásnál működik, hiszen egy implantátum gyógyulását vagy a kusza fogak rendeződését nem lehet siettetni. De egy négy-hathetes késedelemnek semmilyen esetben nincsenek a fog, a száj állapotára nézve káros hatásai. A hónapokig tartó halogatás viszont komoly következményekkel járhat; márpedig a vírus még sokáig velünk lesz. Nem hetekig, hónapokig. Sajnos, de erre kell készülnünk. Ennyi idő alatt viszont például egy szuvasodás oly kiterjedtté válhat, hogy a sima tömés már nem lesz rá elegendő és a teljes rágófelület befedésére szolgáló onlay-t szükséges alkalmaznunk, esetleg gyökérkezelnünk kell a fogat. Ugyanígy, fennálló foghiány esetén pár hónap alatt akár visszafordíthatatlan mértékben sorvadhat az állkapocscsont, az íny, elvándorolhat a többi fog. Ezért mondjuk el újra meg újra, és reméljük megfogadják a tanácsunkat: amennyiben fogászati gondokkal küzdenek, ne halogassák tovább és vágjanak bele a szükséges kezelésbe!

4. Idősebbek is elkezdhetik!

Erre biztatjuk idős, illetve a gyenge egészségű pácienseinket is: vállalják bátran a szükséges fogászati beavatkozást! Hogy miért?

Mint már említettük, a fogászat a fertőzések megakadályozása szempontjából kiemelkedően felkészült területnek számít, a minimálisnál is kisebb az esélye, hogy valaki a fogorvosnál tett látogatás során kapja el a betegséget. A másik, amit érdemes végiggondolni és tudatosítani, az az egyes fogászati problémák általános egészségügyi hatása: a fogkövön megtelepedő baktériumok, a szájban lévő gyulladások a teljes immunrendszerre kihatnak, gyengítik azt, akár a belső szerveket is megtámadják. Legyengült védekezőképesség esetén súlyosabb a betegség lefolyása, nagyobb a szövődmények kialakulásának esélye. Érdemes hát mindent megtennünk az immunrendszerünk felturbózásáért, ehhez viszont elengedhetetlen a szájüregi gyulladások, egyéb fogászati gondok megszüntetése, a fogkő eltávolítása. 

5. Védekezünk és védünk!

Komoly járványügyi protokollt alkalmazunk hónapok óta a magunk és a pácienseink védelme érdekében. Ennek a weboldalunkon külön cikket szánunk, amelyben minden hasznos tudnivalót megtalálnak.

A fertőzések elleni kollektív védekezés az egyéni felelősségvállalással kezdődik!
Ahogyan bármilyen panasz esetén kollégáink is távol maradnak a rendelőtől, ugyanúgy arra kérjük Önöket is, kedves Pácienseink, hogy amennyiben a koronavírus okozta megbetegedés tüneteit – láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom, fáradékonyság, a szaglás, ízlelés elvesztése stb. – tapasztalják magukon, haladéktalanul mondják le időpontjukat telefonon vagy e-mailben! Ugyanígy járjanak el akkor is, ha érintkeztek bizonyítottan fertőzött személlyel. Semmiféle következménnyel nem jár az időpont törlése, rugalmasan kezeljük a lemondásokat és mielőbbi új időpontot keresünk a beavatkozás elvégzésére!

További kérdései vannak a témában? Ne hezitáljon elküldeni nekünk az [email protected] e-mail címre, hogy azokat is megválaszolhassuk!