Az alábbi cikk azoknak szól, akik a rendelőnkben érvényben lévő szigorú óvintézkedések ellenére is úgy gondolják, hogy fokozott kockázatot vállalnának azzal, ha most vetnék alá magukat egy fogászati beavatkozásnak – és éppen ezért halogatják azt, még ha fájdalommal, egyéb kellemetlen tünetekkel kell is együtt élniük.

Szeretnénk egyszer s mindenkorra eloszlatni a felesleges és teljesen alaptalan aggályokat, megnyugtatni az aggodalmaskodókat, meggyőzni a szükséges kezelést a járványügyi helyzet miatt halogatókat. Azt reméljük, el tudjuk magyarázni Önöknek, kedves Pácienseink, miért vagyunk biztosak abban, hogy a fogászat – azokhoz a helyekhez képest, ahol akár napi szinten megfordulunk, mint munkahely, iskola, bevásárlóközpont, tömegközlekedési eszköz – maga a biztonság szigete!
Csokorba gyűjtöttük tehát a témakörben felmerült kérdéseket, felvetéseket és szakembereinkkel, klinikánk vezetőségével közösen megvitattuk azokat.

1. A biztonságos most még biztonságosabb

Tény_1: Kórokozók, patogének mindig is voltak és lesznek körülöttünk.

Tény_2: Ezek közül sok a testváladékokkal (vérrel, nyállal stb.) terjed emberről emberre.

Tény_3: A fogászati ellátásban dolgozók munkájuk során számos alkalommal kontaminálódhatnak nyállal, illetve vérrel.

Mindez együtt azt jelenti, hogy a fogászati ellátás fertőzésveszély szempontjából a kritikus ellátási területek közé tartozik.

Első olvasásra ez most ijesztően hangozhat, pedig – és ez egy nagy PEDIG – éppen ez a jó hír! Ha tovább olvasnak, megértik, miért.

A magas kockázati tényezők miatt mindig is érvényben voltak olyan óvintézkedések, amelyek a keresztfertőzések lehetőségét szinte teljes mértékben kizárták, melyek biztosították mind a páciensek, mind a rendelői személyzet higiénés és egészségügyi védelmét még akkor is, ha esetleg fertőző beteg, például HIV-, Hepatitis B-, Hepatitis C-, Mycobacterium tuberculosis-hordozó érkezett fogászati ellátásra. A jelen járványügyi helyzetben az amúgy is roppant szigorú előírásokon pedig, ha lehet, még inkább keményítettünk.

Természetesen a kórokozókat nem csak az ember közvetítheti, hanem fertőzött tárgyak, vagy épp a levegő.
A rendelőnkben használt valamennyi műszer, eszköz vagy egyszer használatos vagy sterilizálható. Ez utóbbiakat autoklávval csíramentesítjük. A készülékben a magas hő gőzzel és nagy negatív nyomással, vákuummal párosul, így benne a kórokozók teljes egészében elpusztulnak, nem bújhatnak meg az üreges műszerek belsejében sem.

A Profidentben érvényben lévő járványügyi protokoll már bizonyította, hogy teljes védelmet nyújt mind munkatársaink, mind a hozzánk érkező páciensek számára.

2. Ilyen a világon nincs!

A mai napig nincs tudomásunk olyan esetről, amikor egy fogászatból indult volna ki tömeges fertőzés – és most nem Magyarországról, hanem az egész világról beszélünk!
Azt nem állíthatjuk, hogy kizárt, hogy valaki a fogorvosnál fertőződjön meg, viszont azt ki merjük jelenteni, hogy ennek az esélye minimális, jóval kisebb, mint a hétköznapi életünk helyszínein: a tömegközlekedési eszközökön, bevásárlás során, munkahelyen, oktatási intézményben, edzőteremben.

3. Elhalassza, ne halassza?

Járványtól függetlenül a szükséges fogászati beavatkozások halogatása komoly következményekkel járhat. Mondunk néhány példát:

  • az egyszerű beavatkozással kezelhető, akár visszafordítható problémából hamar nagyobb baj lehet, amit már csak komplex, többlépcsős, hosszadalmas eljárásokkal orvosolhatunk! Egy szuvasodás igen hamar oly kiterjedtté válhat, hogy a sima tömés már nem lesz rá elegendő és a teljes rágófelület befedésére szolgáló onlay-t szükséges alkalmaznunk, esetleg gyökérkezelnünk kell a fogat. Ugyanígy, fennálló foghiány esetén pár hónap alatt akár visszafordíthatatlan mértékben sorvadhat az állkapocscsont és az íny, elvándorolhat a többi fog.
  • az idővel egyre fokozódó, akár állandósult fájdalom jelentősen kihat közérzetünkre, lelki állapotunkra, teljesítményünkre!
  • a kezelések elodázását nemcsak fogaink, de a pénztárcánk is bánja, hiszen minél összetettebb egy fogászati kezelés, annál nagyobbak a várható költségei!
  • a kezeletlen fogászati probléma, az elhanyagolt fogsor negatív hatással lehet a teljes szájüreg állapotára, az általános egészségünkre, a közérzetünkre, a szociális és társadalmi életünkre, önbecsülésünkre, megítélésünkre is.

Ezért mondjuk el újra meg újra – és nemcsak járvány idején –, hogy amennyiben fogászati gondokkal küzdenek, ne halogassák, ne napolják el újra meg újra a szükséges fogászati kezelést, hanem minél előbb vágjanak bele!

4. Idősebbek is elkezdhetik!

Erre biztatjuk idős, illetve a gyenge egészségű pácienseinket is: vállalják bátran a szükséges fogászati beavatkozást! Hogy miért?

Mint már említettük, a fogászat a fertőzések megakadályozása szempontjából kiemelkedően felkészült területnek számít, a minimálisnál is kisebb az esélye, hogy valaki a fogorvosnál tett látogatás során kapja el a betegséget. A másik, amit érdemes végiggondolni és tudatosítani, az az egyes fogászati problémák általános egészségügyi hatása: a fogkövön megtelepedő baktériumok, a szájban lévő gyulladások a teljes immunrendszerre kihatnak, gyengítik azt, akár a belső szerveket is megtámadják. Legyengült védekezőképesség esetén súlyosabb a betegség lefolyása, nagyobb a szövődmények kialakulásának esélye. Érdemes hát mindent megtennünk az immunrendszerünk felturbózásáért, ehhez viszont elengedhetetlen a szájüregi gyulladások, egyéb fogászati gondok megszüntetése, a fogkő eltávolítása. 

5. Védekezünk és védünk!

Komoly járványügyi protokollt alkalmazunk hónapok óta a magunk és a pácienseink védelme érdekében. Ennek a weboldalunkon külön cikket szánunk, amelyben minden hasznos tudnivalót megtalálnak.

A fertőzések elleni kollektív védekezés az egyéni felelősségvállalással kezdődik!
Ahogyan bármilyen panasz esetén kollégáink is távol maradnak a rendelőtől, ugyanúgy arra kérjük Önöket is, kedves Pácienseink, hogy amennyiben a koronavírus okozta megbetegedés tüneteit  tapasztalják magukon, haladéktalanul mondják le időpontjukat telefonon vagy e-mailben! Ugyanígy járjanak el akkor is, ha érintkeztek bizonyítottan fertőzött személlyel. Semmiféle következménnyel nem jár az időpont törlése, rugalmasan kezeljük a lemondásokat és mielőbbi új időpontot keresünk a beavatkozás elvégzésére!

További kérdései vannak a témában? Ne hezitáljon elküldeni nekünk az [email protected] e-mail címre, hogy azokat is megválaszolhassuk!