A digitalizáció a fogászat jelene. A rekordsebességgel történő fejlődés olyan technológiákat hozott, amelyekkel minden eddiginél pontosabb, gyorsabb, és a páciens számára a lehető legkényelmesebb eljárásokat tesznek lehetővé. Az innovációk közül is kiemelkednek az intraorális szkennerek.
Cikkünkből megtudhatják, mire képes ez a fogászatunkon már alkalmazott technikai vívmány, amellyel mindenki – orvos, fogtechnikus, páciens – csak nyer, külön-külön és együtt is!

Precizitás, tervezhetőség, gyorsaság, kifogástalan végeredmény és pácienseink kényelme – ezt teszi lehetővé az intraorális szkenner!

Mi az intraorális szkenner?

A tökéletes végeredményhez vezető út a precíz lenyomatvétellel kezdődik. A szájüregi képletek, elsősorban a fogak és az azt körülvevő lágyszövetek állapotának leképezése a hagyományos lenyomatvételi módszerekkel komoly kihívást jelent. Ezzel szemben a 3D digitális képalkotásra képes intraorális szkennerrel pillanatok alatt kaphatunk átfogó képet a fogsor pontos állapotáról, ami hihetetlen módon megkönnyíti a diagnosztikát és a tervezést. 

intraorális szkenner

Hogyan használjuk a készüléket a lenyomatvétel során? 

Az intraorális szkennert végigvezetjük a fogak vonalán. A kamera néhány perc alatt több ezer fotót készít; a képeket a szoftver egymáshoz illeszti és térben orientálja egy színes 3D-s modellé, ami a fogsort és a szájüreg nyálkahártyáját rendkívüli részletgazdagságban mutatja.

Mely beavatkozásoknál alkalmazható az intraorális szkenner?

A készülék a legkomolyabb előnyöket az implantációs beavatkozások (hagyományos és All-on-4 eljárás), a fogpótló eljárások előkészítésekor, valamint a fogszabályozó kezelések megtervezésekor hozza, de valójában a fogászat szinte minden területén kamatoztathatók képességei.

Melyek az intraorális szkenner adta előnyök?

 • Kényelem: Az intraorális szkennerek új szintre emelik a fogászati lenyomatvételt: a hagyományos módszerrel ellentétben itt nincsen a fokozott garatreflex miatti öklendezés, légzési nehézség, fulladásérzet; nyálkahártya-irritációtól sem kell tartani. A vezeték nélküli szkennerrel gyorsan, egyszerűen, higiénikusan, a páciens számára komfortosan és stresszmentesen elvégezhető a művelet. 
 • Gyorsaság: A teljes fogsor szkennelése mindössze pár percet vesz igénybe; az eljárás gyors, kíméletes és teljesen fájdalommentes.
 • Maximális pontosság: Hagyományos lenyomatvétel esetén az anyagtani sajátosságok és a lenyomatvétel körülményei miatt nem lehet 100%-os pontosságot elérni, az intraorális szkennerrel történő mintavétellel viszont igen. A műszer hajszálpontosan rögzíti a fogak alakját, kontúrját, leképezi a harapás pozícióját, a teljes szájüreg állapotát.
 • Egyénre szabottság: A precíz, részletgazdag digitális lenyomat adta információk alapján készült kezelési terv minden esetben teljesen egyénre szabott, valamint szakmai szempontból maximálisan kivitelezhető. 
 • Kevesebb hibalehetőség: Fogászati restaurációk során a legnagyobb potenciális hibaforrást a hagyományos analóg lenyomat jelenti. A fogtechnikusok egyetértenek abban, hogy jóval egyszerűbb és pontosabb digitális lenyomatokkal dolgozni, mert kiküszöbölhetők az emberi mulasztásból vagy a lenyomatvételi anyag sajátosságaiból eredő hibalehetőségek.
 • Kevesebb utólagos korrekció: A digitális lenyomat precizitása azt is eredményezi, hogy a későbbi eljárás – fogpótlás, fogszabályozás – során lényegesen kevesebb korrekcióra kell számítani, ami a teljes kezelési idő tartamának és a szükséges fogorvosi vizitek számának csökkenését eredményezi. 
 • Pontosabb diagnosztizálás: A nagy felbontású, élethű 3D képnek köszönhetően könnyebben felismerhetők és diagnosztizálhatók az esetleges fogászati problémák, elváltozások.
 • Egyszerűbb és helytakarékosabb tárolás: A fogsorról létrehozott 3D modell digitális adatként tárolható és egy gombnyomással továbbítható. Az eltárolt digitális felvételeket bármikor elő tudjuk venni, hogy összehasonlíthassuk a páciens fogainak frissebb szkenneléseivel. Így pontosan azonosítani tudjuk a szájüreg állapotában bekövetkezett változásokat (pl. a fogak kopásának, elmozdulásának, az íny visszahúzódásának mértékét).
 • Biztonság: A készülék nem bocsát ki káros sugárzást, így orvos és páciens számára egyaránt teljesen biztonságos. 
 • Hatékonyabb kommunikáció a fogorvos és a fogtechnikus között: A készülék alkalmazásával gyorsabbá és egyértelműbbé válik a fogtechnikai labor és a rendelő közötti kommunikáció. Az online elküldött digitális minta birtokában a fogtechnikus akár azonnal, előkészítő, kiegészítő műveletek nélkül megkezdheti a tervezést, kivitelezést – ami szintén digitálisan történik (CAD/CAM). Az online platformon keresztül a fogtechnikus be tud kapcsolódni a rendelői munkába és ugyanígy, a fogorvos is részt tud venni a tervezés, gyártás folyamatában.
 • Szemléltetés, könnyebb orvos-páciens kommunikáció: Az élethű 3D kép alapján készült kezelési terv igen szemléletes, így a folyamat egészét sokkal érthetőbbé, átláthatóbbá és kézzelfoghatóvá teszi a laikusok számára is. A páciens még inkább a tervezés részesévé válhat, ami azt jelenti, hogy a végeredmény még nagyobb eséllyel lesz a megelégedésére. 
 • Páciensmotiváció: A szkennelést követően a virtuális modell segítségével azonnal el tudjuk kezdeni a tervezést. Képesek vagyunk 3D tervet prezentálni a leendő mosolyról, akár az arcfotóba illesztve. Azt tapasztaljuk, hogy ha a páciens egy teljesen élethű színes látványterven látja, hogy milyen változást érünk el a kezeléssel, hogy mi a cél, az hatalmas motivációt, hajtóerőt jelent a számára!
 • Zöld technológia: Ma már nem elhanyagolható szempont az egyes tevékenységeink környezetre gyakorolt hatása. A hagyományos lenyomatvétel során alkalmazott anyagok és eszközök egyszer használatosak, nem beszélve a lenyomatok szállításához szükséges csomagolóanyagokról, üzemanyagról stb. A digitális eszközök kiküszöbölik mindezek szükségességét, így nem termelünk hulladékot, nem károsítjuk a környezetet.
3Shape intraorális szkenner