Mit érdemes tudni a fogpótló eljárásokról?

 • A fogpótlás elsődleges orvosi célja a funkcióban bekövetkező zavarok kezelése: a harapás korrigálása, a rágóképesség helyreállítása, a hangképzési nehézségek, beszédhibák kiküszöbölése.
 • Ugyanilyen fontosak persze az esztétikai szempontok, hiszen a hiányos fogsor negatívan befolyásolja megjelenésünket és megítélésünket, így komoly pszichés és szociális következményekkel jár.
 • Mindezeken túl a fogpótlás megelőző kezelés is, amellyel a fogatlanság miatt később kialakuló elváltozásoknak vesszük elejét.
 • Van, hogy valamilyen ok – elégtelen csontmennyiség, kontraindikáló alapbetegségek, anyagi megfontolás – miatt nincs lehetőség implantátumbeültetésre, de a technikai fejlődésnek köszönhetően a természetes ha­tás és érzés, a kielégítő funkcionalitás az egyéb fogpótló metódusokkal is szinte minden esetben elérhető!
 • Azt, hogy a számos lehetőség közül melyiket alkalmazzuk, meghatározza a páciens életkora, fizikai és pszichés állapota, a foghiány fennállásának időtartama, helye és kiterjedése, a páciens együttműködésre való készsége, anyagi lehetőségei.
 • A felnőttkori fogvesztés megelőzhető kielégítő otthoni szájápolással, rendszeres dentálhigiéniai kezeléssel (fogkő-eltávolítás) és fogorvosi ellenőrzéssel, szükség esetén mihamarabb megkezdett parodontológiai beavatkozással.

A foghiány lehetséges következményei

 • a rágófunkció csökken, emésztési zavarok lépnek fel
 • a beszédzavar, a hangszín és a fonetika megváltozik
 • csontvesztés történik az állkapocsban
 • sérülések, fertőzések jelentkeznek az érintett ínyterületen
 • az ép fogak elmozdulnak a hiány irányába
 • megváltoznak a vonások, az arc beesetté válik, korai ráncosodás kezdődik
 • az önbizalom csökken, az énkép negatívvá válik
 • a külvilágból érkező kedvezőtlen megítélés, a kialakult szégyenérzet miatt csorbát szenved a szociális élet, a társadalmi szerepvállalás

Fogpótlások

Korona

Nagymértékben sérült, kiterjedten szuvas fogak helyreállítására, illetve szóló foghiány pótlására alkalmazzuk. Fogtechnikai laborban készül a fogorvos által vett lenyomat alapján. A korona sapkaszerűen beborítja a preparált fogat, illetve az implantátumfelépítményt. Amennyiben a korona elkészítéséhez nincs elegendő foganyag (pl. gyökérkezelt vagy letört fogaknál), akkor csonkfelépítést kell végezni tömőanyaggal vagy csapos műcsonkkal.

Híd

Amikor több egymás melletti fog teljesen hiányzik vagy oly mértékben károsodott, hogy a fogak rágófunkciója sérült, a híd nyújtja a legjobb megoldást. A híd a beültetett implantátumon vagy a hiányt határoló fogakon rögzül.

A koronák és hidak lehetnek fémbázisúak és fémmentesek:

Fémkerámia korona, híd

A fémkerámia a köznyelvben használt rövid név: fémre égetett porcelán, porcelánnal leplezett fémkorona a hosszabb, „tudományosabb” elnevezés. Kedvező ár/érték aránya és időtállósága miatt a leggyakrabban alkalmazott fogpótlás. A fémváznak köszönhetően fogászati hídként is stabil, törésmentes és időtálló, vagyis több fog hiánya esetén is jó megoldás. Napjaink fémkeráma pótlása esztétikus és természetes hatású is, mivel a leplezésre használt porcelán árnyalata tökéletesen hozzáigazítható az eredeti fogak színéhez. Hátránya, hogy ez a megoldás fémallergiás pácienseknél nem alkalmazható, illetve az, hogy évek múlásával, ahogyan húzódik vissza az íny, a fogkorona határán szürke csík jelenhet meg.

Fémmentes koronák, hidak

A fémmentes fogpótlások mindamellett, hogy kiemelkedő esztétikai eredményt biztosítanak, szövetbarát sajátosságuk miatt nem allergizálnak. Alkalmazásukkal elkerülhető a szürke fémcsík megjelenése az íny tövében.
Napjaink leginnovatívabb fogpótló anyaga a cirkónium, mivel keménysége vetekszik a fémekkel, így még azoknál is szilárdabb és tartósabb pótlás készíthető belőle. Az anyag terhelhetősége miatt őrlőfogak pótlására, hosszabb hidak, komplett körhidak felépítésére is biztonsággal alkalmazható.
További előnye, hogy színe, valamint fényáteresztő tulajdonságai miatt alkalmazásával a természetes fogakéhoz hasonló esztétikai eredmény érhető el, ami a legmagasabb igényeknek is megfelel. Ezért ajánljuk szívesen a mosolyzónában kialakult hiányok pótlására.
Cirkóniumból úgynevezett CAD/CAM csúcstechnológiával készülnek a hidak, koronák, amelyek illeszkedése a számítógépes tervezésnek és gyártásnak köszönhetően tökéletes.

Kivehető vagy részben rögzített pótlások

Teljes műfogsor (kivehető)

Leginkább idős korban fordul elő, hogy a maradék fogak száma és elhelyezkedése már nem teszi lehetővé a rögzített hídpótlás elkészítését. Ilyen esetekben a páciensnek kivehető fogpótlást készítünk.
A folyamat során nincs szükség komolyabb szájsebészeti beavatkozásra, így az eljárás gyors és fájdalomtól mentes. A modern technológiával készült újgenerációs műfogsorok természetes hatásúak, és mivel ideálisan támasztják az izmokat és az ajkat, kitöltik a fogatlanság miatt beesett arcot. A protézis színe, formája, a harapás magassága egyénre szabott, ezért jól illeszkedik a szájba, harmonikusan belesimul az arcba. Viselésével a rágófunkció, a hangképzés normalizálódik, a megtépázott önbizalom helyreáll, a negatív énkép jelentősen javul, ahogyan a jól-lét érzés, az életminőség is.

Teljes alsó-felső fogsor implantátum rögzítéssel

Mind az alsó, mind a felső állcsontba az esetek többségében behelyezhető 4 implantátum. Az erre készült felépítményre rögzül a teljes kivehető fogpótlás. Az ilyen fogsor stabil, evéskor, beszédkor nem mozdul el, így viselése nem okoz kellemetlenséget.

Teleszkópos elhorgonyzású fogsor

Amennyiben 1-3 maradék foggal rendelkezik a páciens, a legjobb megoldás a teleszkópos elhorgonyzású fogsor. A maradék fogakat a fogorvos előkészíti, a fogtechnikus a minta alapján elkészíti az egymásnak tökéletesen megfelelő primer és szekunder teleszkóp koronákat. A primer teleszkóp a fogra kerül, ragasztó cementtel rögzül, a szekunder teleszkópot a fogsorba építjük be. Ezen koronák platina és arany ötvözetből készülnek. A teleszkópos fogsor mind funkciójában, mind esztétikájában kedvező hatást biztosít.

Kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlás a rögzített és a kivehető fogpótlás kombinációja: a szájban lévő fix, stabilan rögzülő elemhez csatlakozik a kivehető rész, a fogsor. Elkészítése összetett és bonyolult fogtechnikai munkának számít. A fogakra korona készül, amelyhez különböző finommechanikai rögzítő elemekkel (pl. csúsztató) kapcsolódik a kivehető rész. A rögzítő elemek a kívülálló számára rejtve maradnak. A fogsor kisebb, mint a hagyományos protézisek, így azoknál esztétikusabb, nem befolyásolja a mindennapi életet, a komfortérzetet, hangképzést, ízérzékelést.

A fogpótló eljárások menete

A fogpótló eljárások menete és időtartama változhat, de az alaplépések megegyeznek.

 1. Konzultáció, állapotfelmérés: A mindenre kiterjedő állapotfelmérés, valamint a körülményeket és igényeket figyelembe vevő precíz fogászati tervezés elengedhetetlen a sikeres kezeléshez.
  A konzultáció során felmérjük, hogy a páciens mit tud vállalni a kezelési idő hosszát, a költségeket illetően, mik az esztétikai igényei, a hosszú távú elvárásai. Meghatározó tényező a páciens fogainak, szájüregének állapota is. Az összegyűjtött információk, valamint az elkészült panorámaröntgen / CT eredményének ismeretében szakorvosunk elkészíti a személyre szabott kezelési tervet, amelyből kiderül, hogyan zajlik a kezelés, mire számíthat időben, költségekben a páciens. Sokszor a beavatkozáshoz szükséges optimális állapot megteremtéséhez elengedhetetlen egyéb kezelések elvégzése is (pl. fogkő-eltávolítás, lyukas fogak betömése, gyökérkezelés).
 2. Az eljárás: A kezelés menete egyénenként és pótlástípusonként más és más, de legyen szó bármilyen eljárásról, a fogpótláshoz mindenképpen többszöri találkozás szükséges, valamint szoros együttműködés orvos, fogtechnikus és páciens között.
 3. Kontroll: A fogpótlás behelyezése után 7-10 nappal ellenőrző vizsgálat szükséges, ezt 3 hónap múlva, majd újabb 6 hónap múlva követi két másik kontroll. Ezek után évente várjuk vissza kontrollra a pácienst.
 4. A fogpótlás ápolása, gondozása: Bár szigorúan véve a fenti lépésekből áll a beavatkozás, valójában nem ér itt véget. A kapott eredményt meg is kell őrizni, amihez az alapos és megfelelően kivitelezett otthoni szájápolás elengedhetetlen. Ennek hiányában begyulladhat a fogágy, az íny, romlásnak indulhatnak a megmaradt saját fogak. Fontos a rendszeres, félévente/évente kivitelezett dentálhigiéniai kezelés, hiszen a lepedék, a fogkő a szájüregben található bármely kemény felszínen meg tud tapadni, így a fogtömésen, művi pótláson is!