Fogpótlás

Hiányzó fogakat már egyetlen fog esetében is fontos pótolni, mivel a foghiány az esztétikai gondokon kívül a fogazat egyensúlyának megbomlásához vezet. A szomszédos és az ellenoldali fogak elmozdulhatnak, kiemelkedhetnek a helyükről, a kontaktpontok megbomlása pedig fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz, végül újabb fogelvesztéshez vezethet. Minél hosszabb ideig áll fenn a foghiány, a fogpótlás elkészítése annál nehezebb. A fogpótlások elkészítése a fogorvos és fogtechnikus között szoros együttműködésben végzett precíz munkát igényel.

Koronák

A korona  fogtechnikai laborban készül a fogorvos által előkészített csonkra, a lenyomat alapján. A korona mind funkciójában, mind esztétikailag tökéletesen illeszkedik a maradék fogazathoz. Amennyiben a korona elkészítéséhez nincs elegendő foganyag (pl. gyökérkezelt vagy letört fogaknál) akkor csonkfelépítést kell végezni tömőanyaggal vagy csapos műcsonkkal.

A koronák különféle anyagokból készülhetnek, de alapvetően két típusra bonhatók: fémbázisúak illetve fémmentesek. Fémkerámia koronák vázát speciális fémötvözetből (aranyból vagy nem nemesfémből) készíti el a fogtechnikus s erre a fémre égetik rá a környező fogak színének és formájának megfelelő kerámiát.

A fémmentes koronák, préselt kerámiából vagy cirkóniumoxidból készülnek, melyek mindamellett, hogy kiemelkedő esztétikai eredményt biztosítanak, szövetbarát sajátosságuk miatt nem allergizálnak.

3D nyomtatás

A fogászatban is egyre nagyobb szerep jut a digitalizációnak, illetve a 3D-s nyomtatásnak. Ez a különleges alkalmazási terület még újdonságnak számít: éppen ezért büszkék vagyunk arra, hogy a Profidentben elől járunk a digitalis fogászati megoldásokban. A digitális fogászat egyik kiemelkedő mérföldköve a 3D nyomtatás alkalmazása, amely segítségével a fogtechnikai folyamatok kivitelezése sokkal nagyobb pontossággal és rövidebb idő alatt történik. Míg a hagyományos fogpótlások esetében az emberi megmunkálásnak vannak rizikófaktorai, addig a 3D-s nyomtatással legyártott fogműveknél ez nem fordulhat elő – az eredmény a hibátlan, pontos illeszkedésű fogpótlás lesz!

Arany kerámia koronák

Az arany kerámia koronák nagymértékű teherbíró képességgel bírnak és rendkívül hosszú az élettartamuk, mivel a korona vázát egy kemény platina-arany ötvözet biztosítja.  Az arany ötvözet tökéletes felfekvése miatt rendkívül pontos széli zárást biztosít. A korona vázát galvanizált aranyból készíti el a technikus, mely az utána rákerülő a porcelánleplezés miatt nem csupán stabil szerkezetet, de kiváló esztétikai eredményt is biztosít viselője számára. Számos előnye mellett azért is döntenek sokan az arany kerámia koronák mellett, mivel az allergiás tünetek megjelenésének esélye minimális.

Hidak

Olyan esetekben, amikor akár egy vagy több egymás melletti fog teljesen hiányzik, vagy olyan mértékben károsodott, hogy fogak rágófunkciója sérült a híd nyújtja a legjobb megoldást.  Pótlás hiányában szinte lehetetlen teljes életet élni, hiszen negatív hatásuk számos élethelyzetben megmutatkozik, például az étkezésben, a kommunikációban és a megjelenésben egyaránt. Az elvesztett fogat vagy fogakat pótolni kell, mert csak így állítható helyre a rágófunkció, a hangképzés, a fogazat esztétikai és biomechanikai egysége. A hidat felépítését tekintve két részre lehet osztani: van a test, amely átíveli az elvesztett fog vagy fogak területét, illetve vannak a pillérfogak, melyek a foghiány mellett lévő saját fogakon helyezkednek el.  A hídpótlás készítésekor első lépésként orvosaink megállapítják, hogy a környező fogak megfelelőek-e a híd tartásához.
A híd segítségével a páciensek amellett, hogy természetes rágóképességüket visszanyerik, de sugárzó mosolyukat is visszakaphatják

Fémkerámia hidak

A foghiányt határoló fogakon fémkerámia koronával rögzül a hiányzó fogakat pótló hídtest. A fémkerámia híd váza készülhet nem nemesfém ötvözetből és platina aranyból. Ennek megfelelően nevezzük fémkerámia hídnak, vagy aranykerámia hídnak.

Cirkónium-dioxid hidak

Cirkónium dioxid vázból a fémkerámia és aranykerámia hidakhoz hasonló stabilitású, de azoknál jóval magasabb esztétikai igényeket kielégítő, nagyon pontos híd készülhet a CAD/CAM technika segítségével.

Kivehető fogsor

Általában idős korban fordul elő, hogy a maradék fogak száma és elhelyezkedése már nem teszi lehetővé a rögzített (hídpótlás) elkészítését. Ilyen esetekben a páciensnek kivehető fogpótlást készítünk.

Teljes fogatlanság esetén

fogpótlás kivehető fogsor

Teljes alsó-felső műanyag alaplemezes fogsor (protézis)

A fogsor, a fogatlan állcsont alapjára fekszik fel. A fogművet a tapadás, a rágónyomás, a gravitáció, az esetleg állcsonton előforduló és kihasználható alámenős területek rögzítik. Az ilyen fogpótlás ideális viszonyok esetén is kis mértékben mozog, viselése kisebb kellemetlenségeket okozhat.

Teljes alsó-felső fogsor implantátum rögzítéssel

Mind az alsó, mind a felső állcsontba az esetek többségében behelyezhető 4 (alul néha 2) implantátum. Az erre készült felépítményre rögzül a teljes kivehető fogpótlás. Az ilyen fogsor stabil, evéskor, beszédkor nem mozdul el, így viselése nem okoz kellemetlenséget.

Részleges foghiány esetén

Részleges kivehető, műanyag alaplemezű protézis

Bár a legolcsóbb, de a maradék fogazat számára előnytelen és káros fogpótlás. A protézis nyomja a maradék fogazat íny-csont alapját, és már rövidtávon is a maradék fogak károsodásához és elvesztéséhez vezet. A fogsor a maradék fogakon drótkapcsokkal rögzül.

Részleges kivehető fémváz alaplemezű protézis

fogtechnika a protézis alaplemezét és kapcsait öntőfémből önti, és ehhez kapcsolódnak a műanyagból készült műíny és a fogak. A maradék fogazat számára kevéssé káros fogpótlás, a kapocstartó koronákon koronát alkalmazva, hosszú távon is elfogadható fogpótlás. Hátránya, hogy az öntött kapcsok esztétikai problémát okoznak.

Teleszkópos elhorgonyzású fogsor

Amennyiben a maradék fogak száma 1-3, a legjobb megoldás a teleszkópos elhorgonyzású fogsor. A maradék fogakat a fogorvos előkészíti, a fogtechnikus a minta alapján elkészíti az egymásnak tökéletesen megfelelő primer és szekunder teleszkóp koronákat. A primer teleszkóp a fogra kerül, ragasztó cementtel rögzül, a szekunder teleszkópot a fogsorba építjük be. Ezen koronák platina arany ötvözetből készülnek, mert csak így lehet előállítani egymásnak precízen megfelelő, súrlódó felszíneket. A teleszkópos fogsor, mind funkciójában, mind esztétikájában kedvező hatást biztosít.