Mit érdemes tudni a fogkőről
és a dentálhigiéniai beavatkozásról?

 • A fogkő eltávolítását megcélzó dentálhigiéniai kezelésnek kulcsszerepe van a fogak és az íny egészségének megőrzésében, a különböző fogászati problémák megszüntetésében, de a rendszeresen elvégzett beavatkozás az általános egészségi állapotra is pozitívan hat.
 • A fogkő a baktériumok melegágya, melyek toxinjai gyulladást válthatnak ki az ínyben, később a mélyebb szövetekben, a teljes fogágyban. A krónikussá vált gyulladás ínysorvadást, csontpusztulást okoz, végső soron a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezet.
 • A fogkő okozta gyulladás kihat a teljes szervezetre, gyengíti az immunrendszert, hajhullást, bőrpanaszokat, ízületi bántalmakat, akár szívproblémákat okoz.
 • A plakk és a fogkő nemcsak a saját fogakon telepszik meg, de a fogpótlások, protézisek felszínén is.
 • Egészséges étrend fenntartásával, megfelelő technikával végzett fogmosással, rendszeres szájhigiéniai kezeléssel a plakk kialakulása, így a fogkő képződése megelőzhető, legalábbis a minimálisra szorítható.
 • Az egyéni sajátosságok figyelembevételével évente/félévente (kirívó esetben háromhavonta) ajánlott a dentálhigiénikust felkeresni!
 • A sikeres fogászati kezelések feltétele a fogkőmentes fogazat és a gyulladásoktól mentes, egészséges íny, ezért érdemes egyes beavatkozások (tömés, fogszabályozás, fogpótlás, és különösen a szájsebészeti beavatkozások!) előtt alávetnie magát egy professzionális fogtisztításnak!

Tünetek, melyek a fogkő jelenlétére utalnak:

 • kellemetlen szájszag, rossz szájíz
 • sötétvörös, duzzadt, fájdalmas íny
 • fogmosáskor, étkezéskor, akár spontán kialakuló ínyvérzés
 • szürkés-sárgás, esetenként barnás elszíneződések, lerakódások a fogfelszínen

A fogkőképződés mértékét befolyásoló tényezők:

 • a szájápolás technikája és gyakorisága
 • az életmód, egyéni rossz szokások (helytelen táplálkozás, elégtelen rágás, állandó nassolás)
 • a fogkövesedésre hajlamosító egyéni baktériumflóra, nyálösszetétel
 • szabálytalan, torlódott fogsor, egyenetlen felszínű tömés, rosszul illeszkedő korona

A szájhigiénés kezelés lépései

 1. állapotfelmérés, érzéstelenítés
 2. ultrahangos fogkő-eltávolítás (depurálás)
 3. manuális polírozás vagy indokolt esetben gépi Prophyflex kezelés
 4. szükség esetén a nyálkahártya, valamint az ínytasak gyulladásának kezelése
 5. személyre szabott szakmai tanácsadás, motiválás a megfelelő szájápolási rutin kialakítása érdekében

1. Állapotfelmérés

A tényleges kezelést alapos állapotfelmérés előzi meg. Érzékeny fogak, fognyaki kopás, visszahúzódott íny esetén a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük.

2. Ultrahangos fogkő-eltávolítás

A szájhigiénés kezelés első és legfontosabb lépése a fog professzionális megtisztítása a dentális plakktól és a fogkőtől. A depurálás során ultrahangkészülékkel távolítjuk el a kemény fogkövet a fogínyhatár felett és alatt. Az ultrahang csak a fogkővel kíméletlen, a fogzománccal nagyon is kíméletes! Az eljárást szükség esetén kézi műszeres kezeléssel egészítjük ki.

3. Polírozás vagy Prophyflex kezelés

A polírozás kefével, gumiharanggal történik, mely a rávitt abrazív (szemcsés) polírpasztával egyenletesen polírozza a fogfelszínt. Erős elszíneződések, lerakódások, nehezen megközelíthető behúzódások, barázdák esetén a manuális polírozás helyett a modern gépi Prophyflex homokfúvásos technikát alkalmazzuk. Ilyenkor nagy nyomáson finomszemcsés anyagot fújunk a fog felszínére. A speciális mészporból és ásványi sókból álló anyag eltávolítja a fogfelszínen lévő lerakódásokat, elszíneződéseket. Fogágybetegségben szenvedőknél ez a megoldás nem alkalmazható.

Tanácsadás

A kezelés teljes értékű része, amikor is személyre szabott tanácsokkal látjuk el Önt a helyes fogápolási technikával, a fogsorához ideális fogtisztító eszközök használatával kapcsolatban. A megfelelő gondozással megelőzhetjük, késleltethetjük a plakk lerakódását, a fogkőképződést, ezért fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk, szükség esetén gyakoroltassuk az alkalmazandó szájápolási lépéseket.

A kezelés után

néhány napon át:

Különösen fennálló gyulladás esetén megesik, hogy a kezelést követő néhány napban az íny kissé érzékeny, duzzadt. Amennyiben egy hét alatt nem múlnak el a tünetei, keresse fel a rendelőt!
A fogakban a mélytisztítás miatt hidegérzékenység jelentkezhet, ami szintén átmeneti. A tünetek fennállása alatt használjon kifejezetten érzékeny fogakra való fogkrémet!

hosszú távon:

Ügyeljen a rendszeres és megfelelően kivitelezett szájápolásra! Ebbe a fogfelszínek (fogközök, belső fogfelszínek, hátsó fogak), az íny és a nyelv ápolása is beletartozik!
Fogmosáskor a technika fontosabb, mint az erő! A zománc és az íny sérülésének, a fognyak szabaddá válásának megelőzése érdekében médium vagy puha fogkefét, esetleg elektromos fogkefét használjon. A fogakat körkörös, valamint „sepregető” mozdulatokkal, az íny irányából a korona felé tisztítsa, és feltétlenül használjon fogköztisztító eszközöket is, melyekkel eltávolíthatja a fogközökben rekedt ételmaradékot, megtelepedett plakkot.
Fogai és az íny egészségének megőrzése érdekében szedjen C-, D- és B-vitamint!