Szájhigiénés kezelés

A dentálhigiéniai kezeléseknek kulcsszerepük van a fogak és az íny egészségének megőrzésében, a különböző fogászati problémák megszüntetésében. De miért fontos, hogy évente legalább kétszer professzionális szájhigiénés kezelésen vegyen részt akkor is, ha kiemelt figyelmet fordít az otthoni szájápolásra?

Az otthoni szájápolás nem elég!

Tévhit, hogy a fogak és íny egészségének megőrzéséhez elegendő a rendszeres fogmosás. Fogkefével és a kiegészítő otthoni szájápolási eszközökkel nem lehet minden ételmaradékot és egyéb szennyeződést eltávolítani a fogak felszínéről. Ráadásul még a legszabályosabb fogsornak is akadnak fogkefével nehezen megközelíthető zugai. Az el nem távolított szennyeződések színtelen, ragacsos lepedéket (dentális plakk) képeznek a fogfelszínen, ami idővel megszilárdul, elmeszesedik: így képződik a fogkő. A fogkő a baktériumok melegágya, melyek toxinjai gyulladást válthatnak ki az ínyben, később a mélyebb szövetekben, a teljes fogágyban. A krónikussá vált gyulladás ínysorvadást, csontpusztulást okoz, végső soron a fogak meglazulásához, akár elvesztéséhez vezet. A baktériumok okozta gyulladás kihat a teljes szervezetre, gyengíti az immunrendszert, aminek következtében hajhullás, bőrpanaszok, ízületi bántalmak, akár szívproblémák is jelentkezhetnek.

ultrahangos fogkő-eltávolítás

Milyen jelek utalnak a fogkő jelenlétére?

Kellemetlen szájszag, rossz szájíz; sötétvörös, duzzadt, fájdalmas íny; fogmosáskor, étkezéskor, akár spontán kialakuló ínyvérzés; szürkés-sárgás, esetenként barnás elszíneződések, lerakódások a fogfelszínen.

Mi befolyásolja a fogkőképződés mértékét?

A fogkő kialakulásának üteme függ a szájápolás módszerétől és gyakoriságától, az életmódtól, egyéni rossz szokásoktól (helytelen táplálkozás, elégtelen rágás, állandó nassolás). De a szabálytalan, torlódott fogsor, a rossz fogtömés vagy egy rosszul illeszkedő korona is generálja a képződését, hiszen ezek alapos tisztítása jóval nehezebb, mint a szabályos fogazaté. Sokan öröklötten hozzák azt a baktériumflórát, ami jobban hajlamosít a fogkövesedésre.

A szájhigiénés kezelés lépései:

 1. állapotfelmérés, érzéstelenítés
 2. ultrahangos fogkő-eltávolítás (depurálás)
 3. manuális polírozás vagy indokolt esetben gépi Prophyflex kezelés
 4. szükség esetén a nyálkahártya, valamint az ínytasak gyulladásának kezelése
 5. személyre szabott szakmai tanácsadás, motiválás a megfelelő szájápolási rutin kialakítása érdekében

Állapotfelmérés

A tényleges kezelést alapos állapotfelmérés előzi meg. Érzékeny fogak, fognyaki kopás, visszahúzódott íny esetén a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük.

Ultrahangos fogkő-eltávolítás

A szájhigiénés kezelés első és legfontosabb lépése a fog professzionális megtisztítása a dentális plakktól és a fogkőtől. A depurálás során ultrahang készülékkel távolítjuk el a kemény fogkövet a fogínyhatár felett és alatt. Az ultrahang csak a fogkővel kíméletlen, a fogzománccal nagyon is kíméletes! Az eljárást szükség esetén kézi műszeres kezeléssel egészítjük ki.

Polírozás vagy Prophyflex kezelés

A polírozás kefével, gumiharanggal történik, mely a rávitt abrazív (szemcsés) polírpasztával egyenletesen polírozza a fogfelszínt. Alkalmas a tömések, az ínyszél simítására anélkül, hogy az íny sérülne. Erős elszíneződések, lerakódások, nehezen megközelíthető behúzódások, barázdák esetén a manuális polírozás helyett a modern gépi Prophyflex homokfúvásos technikát alkalmazzuk. Ilyenkor nagy nyomáson finomszemcsés anyagot fújunk a fog felszínére. A speciális mészporból és ásványi sókból álló anyag eltávolítja a fogfelszínen lévő lerakódásokat, elszíneződéseket. Fogágybetegségben szenvedőknél ez a megoldás nem alkalmazható.

Tanácsadás

A kezelés teljes értékű része, amikor is személyre szabott tanácsokkal látjuk el Önt a helyes fogápolási technikával, a fogsorához ideális fogtisztító eszközök használatával kapcsolatban. A megfelelő gondozással megelőzhetjük, késleltethetjük a plakk lerakódását, a fogkőképződést, ezért fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk, szükség esetén gyakoroltassuk az alkalmazandó szájápolási lépéseket. Ha kíváncsi a fogtisztítás egy hatékony kiegészítőjére és annak használatára, kattintson ide!

Milyen pozitív változásokat eredményez a kezelés?

 • Lehelete, szájíze üdévé, kellemessé válik, szájürege tartósan felfrissül!
 • A baktériumok számára kedvező környezetet biztosító lepedék és fogkő eltávolításával megszűnik a fogínygyulladás, csökken a fogszuvasodás esélye, a fogvesztés lehetősége.
 • A foltok, elszíneződések eltávolítása után fogai fehérebbé, csillogóbbá válnak.
 • A gyulladástól mentesített íny visszanyeri egészséges rózsaszínes színét.
 • A fogfelszín simává válik, így a későbbiekben nehezebben tapadnak meg rajta a baktériumok; ezzel a fogkő újraképződését is késleltetjük.
 • A fogkő megnehezíti a fogak tisztítását, így a kezelést követően a szájhigiénia fenntartása is könnyebbé válik.