Mit érdemes tudni a szájsebészeti beavatkozásokról?

Az alábbi beavatkozások tartoznak a szájsebészet tárgykörébe:

– Fogak, foggyökerek eltávolítása; ez lehet egyszerű foghúzás vagy sebészi feltárásban elvégzett fogeltávolítás
– Bölcsességfogak eltávolítása
– Gyökércsúcs rezekció
– Állcsontok fogeredetű gyulladásos elváltozásainak kezelése
– Szájüregi, állcsonti ciszták eltávolítása
– Fogínyműtétek, fogínyplasztika (parodontológiai műtétek)
– Implantáció, csontpótló eljárások

A szájsebészeti beavatkozásokat minden esetben helyi érzéstelenítésben végezzük. A hatékony fájdalomcsillapítóknak és az innovatív technológiáknak köszönhetően az eljárás gyors és fájdalommentes!

A beavatkozást követő napokban enyhe fájdalom, diszkomfortérzet jelentkezhet.

Elméletileg minden műtéti beavatkozást követően felléphetnek utóvérzések, sebgyógyulási zavarok, gyulladásos panaszok, a gyakorlatban azonban szövődmények a legritkább esetben fordulnak elő; a gyógyulás gyors, problémamentes!

A szájsebészeti műtétek előtt mindenre kiterjedő szóbeli tájékoztatást adunk, és felvilágosító dokumentumokkal is ellátjuk pácienseinket! Így Ön tudni fogja: hogyan zajlik a műtét, mire számítson a beavatkozás alatt, mik az esetleges szövődmények, előforduló kellemetlenségek, és mire kell odafigyelnie a műtét után, a gyógyulás érdekében.

Fogeltávolítás, foghúzás

A saját fog nagy érték, tudjuk; éppen ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy az adott fogat megmentsük. Az esetek kis százalékában mégis eljön az a pont, amikor elkerülhetetlenné válik a fog eltávolítása; ezzel rengeteg későbbi kellemetlenséget, fájdalmat és egészségügyi gondot előzhetünk meg. Minden esetben a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva, a legnagyobb körültekintéssel végezzük a beavatkozást, hogy az ne járjon fájdalommal, kellemetlenséggel.

A fogat eltávolítjuk, ha

 • a szuvasodás oly mértékben károsította, hogy az már töméssel vagy protetikai módszerekkel (inlay, korona stb.) nem állítható helyre.
 • súlyos, kiterjedt fogágybetegség esetén a gyulladás átterjedt a fog rögzítő elemeire, aminek hatására az akár amúgy teljesen ép fogak is meglazultak, funkcióvesztetté váltak. 
 • a páciensnél gócbetegséget diagnosztizáltak (ízületi gyulladások, hajhullás, szem- és bőrproblémák, nőgyógyászati gondok) és annak oka a gócnak számító szuvas fog, gyulladt fogíny. (Amennyiben a beavatkozás után rövid időn belül nem szűnnek az egyéb egészségügyi panaszok, sajnos tovább kell kutakodni a tényleges góc felfedezése érdekében.)
 • a gyulladt fog gyökérkezeléssel nem gyógyul vagy a gyökérkezelés valamilyen ok miatt nem kivitelezhető.
 • fogszabályzás céljából extra helyre van szükségünk a fogívben. A legújabb fogszabályzó módszerekkel az esetek döntő többségében elkerülhető a foghúzás.
 • számfeletti fogak vannak a fogívben.
 • ha a fog trauma hatására oly mértékben sérült, hogy menthetetlenné vált.

A beavatkozás menete

 1. Az eljárás tervezése
  A fog nagyobb része a fogágyban található, a látható korona a teljes fog egyharmada; könnyű megérteni hát, miért számít a fogeltávolítás meglehetősen komoly beavatkozásnak.
  A műtét alapos tervezést igényel, nincs két egyforma eset.
  Mi befolyásolja a műtét menetét?
  – adott fog(ak) típusa: másképp húzzuk a felső és az alsó fogakat, másképp a bölcsességfogakat
  – a fogat rögzítő gyökerek száma
  – a fog helyzete
  – a páciens csontozata
  – a foglazulás mértéke; egy súlyosan meglazult fogat – kis túlzással – akár szabad kézzel is ki lehetne szedni
 2. Előkészítés a műtétre
  A későbbi szövődmények minimalizálása érdekében, ha egy mód van rá, a műtét előtt igyekszünk a szájüreget megfelelő állapotba hozni:
  – felszámoljuk a töméssel kezelhető nagy, baktériumokban gazdag szuvasodásokat
  – kezeljük a gyulladt ínyt
  – dentálhigiéniai beavatkozás keretében megszabadulunk a fogkőtől
 3. A foghúzás
  1. Panorámaröntgen segítségével felmérjük az adott fog helyzetét, a környezetet. Amennyiben szükséges, CT-felvételt is készítünk az anatómiai viszonyok még precízebb meghatározása érdekében.
  2. A foghúzást helyi érzéstelenítésben végezzük, speciális eszközökkel.
  3. A húzás után tamponáljuk vagy varratokkal szűkítjük az eltávolított fogat környező ínyt. Ezzel a fog helyén kialakuló véralvadékot védjük. A vérrög a gyógyulás kulcsfontosságú tényezője: elzárja a sebet a szájüregtől, így megakadályozza a kórokozók bejutását.
  4. A varratokat kb. 7-10 nap múlva távolítjuk el. Felszívódó varrat esetén ez a lépés kimarad.
 4. A hiány pótlása
  A foghúzás után általában 3-6 hónap gyógyulási időre van szükség, mielőtt beültethető az implantátum, de bizonyos esetekben – például az innovatív All-on-4 technológiával – akár azonnali implantációra is van lehetőség! Amint lehetővé válik, vágjon bele az elveszett fog pótlásába, hogy elejét vegye a hiány hatására előbb-utóbb kialakuló kóros, az ínyt, a megmaradt fogakat, az állkapocs csontállományát, a külalakját, megjelenését is érintő kóros elváltozásoknak!

Mit tegyen és mit ne foghúzás után?

A foghúzás után néhány dologra oda kell figyelni. Erről kezelőorvosa szóban és írott információs anyagban is részletesen tájékoztatja. Az elhangzott instrukciókat minden esetben tartsa be, csak így várható gyors és szövődményektől mentes gyógyulás! 

Néhány a betartandó kérések közül:

 • A műtétet követő 24 órában még előfordulhat szivárgó vérzés. Ezt steril tamponra / gézlapra harapva hatékonyan csillapíthatja. Ha később tapasztal vérzést, vagy ha erős vérzés indul be, haladéktalanul jelezze nekünk!
 • Az érzéstelenítő zsibbasztó hatása körülbelül 2-3 óra hosszat tart, ez idő alatt ne egyen, mert akár igen komolyan is megharaphatja a nyelvét, ajkát.
 • Az érzéstelenítő hatásának elmúlásával fájdalom jelentkezhet, – ez vény nélkül kapható fájdalomcsillapító tablettával csökkenthető, megszüntethető.
 • A húzás napján könnyen megrágható ételeket egyen (de ne pépeset, mert az ráragad a varratokra).
 • A beavatkozás után próbáljon pihenni, fizikai munkát, sporttevékenységet aznap ne végezzen, és ne hajolgasson, mert beindulhat a vérzés, ami kilöki a véralvadékot.
 • A műtét után, ha egy mód van rá, ne vezessen, ne kerékpározzon!
 • A beavatkozást követő 72 órában ne dohányozzon, kerülje az alkohol, a kávé, a tejes ételek/italok, a forró, a fűszeres és az aprószemcsés ételek fogyasztását.
 • Védje a gyógyuláshoz elengedhetetlen véralvadékot: nyelvével, ujjával ne piszkálja azt, szájával ne végezzen szívó mozdulatokat és ne öblögessen 1-2 napig, azután is csak óvatosan, nem pedig zubogtatva.
 • Nagyon fontos a szájhigiéné: az első napon a műtét helyét ne tisztítsa kefével, később viszont feltétlenül törekedjen a rendszeres, alapos, ám óvatosan végzett tisztogatásra. Elektromos fogkefe és szájzuhany használata az első tíz napban tilos!
 • A néhány napon át fennálló duzzanat, akárcsak az arc elszíneződése, normális reakció, hideg borogatással, jegeléssel csökkenthető a mértéke.
 • Ha kezelőorvosa antibiotikumot ír elő, azt a megadott módon szedje be!
 • Amennyiben a seb a beavatkozást követő 3 nap múlva is fájdalmas, illetve a fog helye szokatlanul duzzadt, kérjük, keresse fel rendelőnket!

Bölcsességfog-eltávolítás

A bölcsességfogak előtörése a többi foghoz képest később, fiatal felnőttkorban történik, már ha egyáltalán megtörténik.

Sokszor egyáltalán nem, vagy csak részben törnek át az ínyen, és az is megesik, hogy nincs elegendő hely a számukra. Elhelyezkedésük a fiziológiástól sokszor eltérő, gyakran a fogíven kívül állnak. Nem csoda, hogy igen gyakoriak a bölcsességfogakhoz köthető fogászati problémák.

Bölcsességfog eredetű fogászati gondok

 • Az ínyen részben áttört fogkorona mellett a szájüregben lévő baktériumok bejutnak az íny alá, a környező lágyrészek akut vagy krónikus gyulladását, tasakképződést okozva.
 • A fogívben leghátul elhelyezkedő fogak nehezen tisztíthatók, ami miatt szuvasodnak. A szuvas fogak megbetegítik az ínyt, a fogágyat, ami a többi fog, a teljes szájüreg állapotára is kihat.
 • A rendellenesen előtörő fog körüli gyulladás a szervezet távolabbi részeire is átterjedhet, gócbetegséget okozhat.
 • Az elő nem tört bölcsességfog körül a lágyrészben vagy akár az állkapocsban ciszta is kialakulhat.
 • A bölcsességfog előtt elhelyezkedő őrlőfogat a rendellenesen előtörő bölcsességfog által kifejtett nyomás károsíthatja.
 • A rendellenes irányban előtörő fog által kifejtett nyomás az egész alsó fogsort torzíthatja, harapási rendellenesség keletkezhet, fogszabályozó kezelés válhat szükségessé

A beavatkozás menete

A rendellenesen elhelyezkedő bölcsességfogak eltávolítása nemcsak terápiás, de preventív céllal is történhet. A bölcsességfog eltávolítása az esetek többségében szájsebészeti műtét keretében, feltárásban történik. Ha már sor kerül a beavatkozásra, általában mind a négy bölcsességfogat eltávolítjuk.
A beavatkozás előtti és utáni teendők ugyanazok, mint bármilyen egyéb fog kihúzása után.

 1. Tervezés
  A bölcsességfogak helyzetének pontos diagnosztizálásához panorámaröntgen-felvételt, illetve amennyiben az anatómiai viszonyok meghatározása érdekében szükséges, CT-felvételt is készítünk.
 2. Húzás
  Helyi érzéstelenítésben leválasztjuk a fogínyt a csontról és speciális műszerek segítségével szabaddá tesszük a fogat. Ezt követően – elhelyezkedéstől, mérettől függően – egy vagy több darabban eltávolítjuk.

Gyökércsúcs rezekció

A ciszta folyadékkal teli, kötőszövetes tokkal körülvett, hámmal bélelt tömlő, fejlődési rendellenességből származó vagy gyulladásos eredetű képlet. Lassan de folyamatosan nő, legtöbbször jó ideig nem okoz panaszt, fájdalmat; nem véletlen, hogy leggyakrabban góckutatáskor vagy egyéb ok miatt végzett röntgendiagnosztika során fedezzük fel.
Ha a gyökér csúcsa körül gyökérciszta alakult ki, akkor a fog gyógyulását csak akkor várhatjuk, ha a cisztát műtétileg eltávolítjuk.

A beavatkozás lényege

A gyökércsúcs rezekció (gyökércsúcs csonkolás) során a kóros gyökércsúcs körüli szövetekkel együtt a gyökér csúcsi végét eltávolítjuk a fog megtartása és a gyökércsúcs körüli tér gyógyulása érdekében. A műtét sikerének alapfeltétele, hogy a gyökércsatornák mindegyikében tökéletesen záró gyökértömés kerüljön. A gyökértömés behelyezése történhet a rezekció előtt vagy az eljárás közben. Amennyiben a gyökér jelentős részét el kellene távolítanunk, inkább a foghúzást választjuk.

Cisztaeltávolítás az állcsontból

Az állcsontban képződő ciszta eltávolítása nem minden esetben végezhető el normál fogászati körülmények között; ilyenkor a pácienst a megfelelő intézménybe irányítjuk.

Fogínyműtétek

Súlyos fogínysorvadás, ínyvisszahúzódás esetén műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Sorvadt íny esetén, ha a károsodás enyhébb fokú, elegendő az úgynevezett „zárt küret” elvégzése, amikor az íny fogfelszín felé eső gyulladt szöveteit, valamint az íny alatt, az ínytasakokban képződött, a fogakhoz erősen rögzülő fogkövet is eltávolítjuk. A szakszerűen megtisztított, polírozott fogfelszínre az íny visszatapad és megfelelő szájhigiénia mellett stabilan ott is marad.

Mélyebbre hatoló gyulladáskor műtéti úton távolítjuk el a gyulladt ínyrészt. A mosolyzónában elhelyezkedő fogaknál ilyenkor helyreállító beavatkozásra, ínykorrekcióra, ínyplasztikára is szükség lehet az önfeledt mosoly érdekében!