Ha megvágjuk az ujjunkat, természetesen nem jut eszünkbe, hogy levágassuk a karunkat. Ugyanígy nem szükséges egy begyulladt fog miatt azonnal a foghúzásra gondolnunk, mivel a legtöbb esetben a gyökérkezelés megmentheti saját fogunkat. Ráadásul a gyökérkezelés ma már fájdalommentesen elvégezhető.

Tévhitek a gyökérkezeléssel kapcsolatban

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban saját weboldala, sőt, április elsején – nem tréfa – figyelemfelhívó napja is van a foggyökérnek. A közbeszédben ugyanis igen sok tévhit kering arról, milyen káros következményei lehetnek a gyökérkezelésnek. Szép számmal akadnak, akik úgy vélik, jobb, ha kihúzatják a fogukat, minthogy hosszas, fájdalmas kezeléseknek vessék alá magukat.

A foghúzás ugyan gyors és viszonylag egyszerű megoldást jelenthet, ám a foghiány hatással van a környező fogakra, a húzás egy igen traumatikus beavatkozás, a keletkező lyukon keresztül nagyobb eséllyel jutnak baktériumok a véráramba, és nem utolsósorban esztétikusnak sem nevezhető. Így előbb vagy utóbb nem marad más, mint a fogpótlás. Ez azonban már nem mondható egyszerű, gyors és költségkímélő beavatkozásnak. Késő bánat ilyenkor arra gondolni, hogy a gyökérkezeléssel mindez lehet, hogy elkerülhető lett volna.

Az interneten terjedő, újra és újra megjelenő hiedelmek között találni olyat is, mely szerint összefüggés lehet a gyökérkezelések és a rákos megbetegedések között. Ezek azonban nélkülöznek minden valóságalapot. Az 1920-as években, az Egyesült Államokban napvilágot látott publikáció egy bizonyos Dr. Price nevéhez fűződik, ám állítólagos bizonyítékairól az elmúlt száz évben kiderült, hogy nem állják meg a helyüket. Sőt, a Journal of the American Medical Association (JAMA) nevű amerikai szaklapban megjelent 2013-as kutatás szerint a gyökérkezelésen átesettek esetében 45 százalékkal kevesebb esetben volt tapasztalható rákos megbetegedés, mint azoknál, akiknek nem volt ilyen típusú fogorvosi beavatkozásuk.

Mikor gyanakodjunk?

Ha csak akkor fáj a fogunk, amikor hideg vagy meleg éri, egyébként pedig elmúlik a gyulladásra jellemző lüktető érzés, még gyógyszerek segítségével is visszafordítható lehet a folyamat. Amikor azonban már inger nélkül is érezzük a fájdalmat, a gyökérkezelés elkerülhetetlen.
Ha időlegesen el is múlik a fájdalom, ne dőljünk hátra a karosszékben, mondván: ennyi volt. A fogbél irritációja ugyanis ekkor sem szűnik meg, a gyulladás csendben, alattomosan pusztítja tovább a fogat. Ha túl sokáig várunk, a fogunk elhal, sőt, a baktériumok okozta fertőzés továbbterjedhet, az arcüreget is megtámadhatja, csonthártyagyulladást okozhat. Az ilyenkor kialakuló gyulladt, gócos fogak miatt hajhullás, bőrkiütés, ízületi vagy szívizomgyulladás is kialakulhat, de nem ritka a szemészeti és az urológiai probléma sem.

A gyökérkezelés leggyakrabban már korábban tömött, vagy egyébként is szuvas fog esetében kerül szóba. Ám teljesen egészséges fognál is előfordulhat, hogy nincs más megoldás a fájdalom megszüntetésére. Ha ugyanis a szájban a másik oldalon jelentkező foghiány miatt az ép fogat túl nagy terhelés éri rágás közben, akár szintén kialakulhat gyulladás. Az irritáció miatt ilyenkor a fogban vérbőség alakul ki, ám mivel az – ellentétben más szerveinkkel – nem tud tágulni, megduzzadni, a benne jelentkező nyomás miatt feszül. Ezt a fájdalmat pedig csak a fog megnyitásával lehet enyhíteni.

Gyökérkezelés lépésről lépésre

ultrahangos fogkő-eltávolítás

A gyökérkezelés során a fogbélüreg, más néven pulpa tartalmát eltávolítjuk. A gyökérkezelés azonban nem feltétlenül jár nagy lyukkal. Sokszor egy apró nyílás is elég, hogy elérjük a pulpa kamrát, néha pedig csak egy kisebb tágítás szükséges. Ha a fog egyébként is tömött volt, gyakran már elég nagy a lyuk ahhoz, hogy a gyökért kezeljük. A pulpa kamra kitisztítása helyi érzéstelenítés mellett folyik, és gyakorlatilag nem okoz fájdalmat.

A kezelés a fogtöméshez hasonló érzéssel jár, annál nem okoz nagyobb kellemetlenséget. Súlyos esetben, ha a páciens erős fogfájdalommal érkezik, megfelelő gyógyszeres kezeléssel még a gyökérkezelés előtt csökkenthető a fájdalom.

A kamra kitisztítása, a fertőzött kamrafal eltávolítása és a nyílás sterilizálása után a fog belsejébe egy gyógyszeres tömés kerül, hogy a gyulladás megszűnjön. A következő alkalommal pedig megtörténhet a végleges tömés elhelyezése. Ezt egy olyan természetes, gumiszerű anyaggal végezzük, amely a gyökércsatornát tartósan, hermetikusan lezárja. Ezek után következhet a fog újraépítése. A lyuk nagyságától függ, hogy egyszerűbb tömést vagy koronát választ a fogorvos.

Gyökér nélkül, problémamentesen

A beavatkozás után pár napig enyhe fájdalom jelentkezhet ugyan, de a kellemetlenség egy fájdalomcsillapítóval kiküszöbölhető. A gyökérkezelt fogak helyes ápolás mellett, egész életen át megmaradhatnak. Fontos azonban tudni, hogy a gyökérkezelt fog is szuvasodhat. A megfelelő szájápolás és a rendszeres fogászati ellenőrzés ezután sem maradhat el. Ráadásul a gyökérkezelt fog a pulpa hiánya miatt törékenyebb lehet, így fokozottabban kell ügyelni rá. Összességében azonban a megtartó terápia sokkal kifizetődőbb, mint a foghúzás.