Bár nem orvoscsaládból érkezett, de gyerekkorától vonzotta az orvoslás. Először állatorvos szeretett volna lenni, később az embergyógyítás felé fordult az érdeklődése. Az alkotás lehetősége miatt, azért, mert „itt szépet lehet létrehozni”, végül a fogorvosi pályára esett a választása. Szülei maximálisan támogatták elhatározásában és rendkívül büszkék lányukra, aki ma már az íny- és fogágybetegségek gyógyítására specializálódott parodontológus szakorvos.

Nem rajt-cél győzelem, de győzelem!

dr. Rácz Berta parodontológus szakorvos

 

Az idáig vezető út nem volt nyílegyenes. dr. Rácz Berta három évet az ápoló szakra járt, ahol megtapasztalta a nővéri munka szépségét és nehézségét; ám a fogorvoslás olyan erősen hívta, hogy teljes eltökéltséggel vágott bele a felkészülésbe, aminek meg is lett az eredménye: felvették a Pécsi Tudományegyetem Fogorvostudományi Szakára.

A hároméves kitérő azonban nem volt hiábavaló.

 

„Sokat tanítottak nekem azok az évek: például azt, hogy alázat nélkül az egészségügyben nem lehet dolgozni. Ez az alapja mindennek. Ha ez megvan, akkor az ember kíváncsi, fejlődni akar, nem szégyell kérdezni, tanulni.”

Pécsre 2008 és 2013 között járt. Rezidens idejét is ott töltötte, és szakvizsgája után is maradt: a szakorvosi munka mellett angol és magyar nyelven oktat az egyetemen. „Nagyon élvezem az oktatást, ugyanúgy közel áll hozzám, ahogy a rendelői munka.” Egyetemi státusza mellett a Profidentben hétvégenként, péntek-szombatonként dolgozik.

A környezet felelősei

„A legnagyobb szakmai eredmény számomra az, ha a munkám folyományaként a kollégák egészséges alapokra építkezhetnek; csak ekkor várható teljes gyógyulás. Úgy is fogalmazhatnék, hogy

mi, parodontológusok a környezet felelősei vagyunk.

Ráadásul, ha sikerrel járunk, az túlmutat a fogászat területén. Mondok egy példát: egy nyugdíjas korú hölgy azzal jött el a szakrendelésre, hogy mozognak a fogai és a fogorvosa nem tud vele mit kezdeni. Nekünk műtéttel ugyan, de sikerült megoldani a problémát, és visszaállítottuk a szájüreg egészségét. És láss csodát, jelentős változás állt be az általános egészségi állapotában: a laboreredményei látványosan javultak, az ízületi fájdalmai pedig megszűntek! Sajnos a szájban lévő, állandósult gyulladásos gócok sokszor túlmutatnak önmagukon, és komoly kihatásokkal járnak: koraszülés, hajhullás, cukorbetegség, szívproblémák, ízületi gondok… bármi kialakulhat a fogászati problémák talaján.”

Hol pörög, hol várakozik

A már említett kíváncsiság nem csak a szakma, de az ember iránt is megnyilvánul – bár a kettő erősen összefügg. „Embereket kezelünk, nem fogakat! Ez nem egy klisé, amit azért mondunk, mert így szokás, ez tényleg így van!

A bizalom, az összhang az előremutató orvos-páciens együttműködés alapja.

Szerencsére képes vagyok viszonylag gyorsan felmérni a pácienst, hogy aztán mimikriszerűen visszatükrözzem a tulajdonságait. Máshogy viszonyulok egy lezser, és máshogy egy szorongó emberhez. Ennek a képességemnek az ügyeleti műszakokban is nagy hasznát veszem, ahol sokszor pár perc alatt kell a sokszor sürgősségi ellátást igénylő páciensekkel megtalálnom a hangot.

Az ügyelet amúgy is komoly tanulóterep, ahol szinte mindig gyorsan kell dönteni, cselekedni. A parodontológián belül végzett munka gyümölcse ugyanakkor lassan érik be: kezelem a pácienst, eltávolítom a fogkövét, kidolgozom a speciálisan rá, az adottságaira szabott szájhigiénés protokollt, aztán sokszor másfél hónapot várunk arra, hogy ebből mi is lesz. Ez nem a <<lyukas-betömöm-és kész!>> történet, itt várni kell. Várni és drukkolni.  Ez sokszor nehéz, pláne, hogy alapvetően türelmetlen ember vagyok. Nem műtét közben, akkor soha; de a gyógyulási fázist mindig siettetném: legyen mielőbb látható az erőfeszítéseink eredménye!

Félelem: ebben is más a két nem

„A félelem, a szorongás legyőzésére az egyik legjobb fegyver a humor; vagyis nem árt, ha egy orvosnak van humorérzéke. Kíváncsiságomból eredően mindig rákérdezek a félelem okára. Megfigyeltem, hogy a félelem fő generátorai az információhiány, a felvilágosítás hiánya – nem tudja a páciens, hogy mi fog vele történni –, illetve a fájdalomtól való rettegés. Ezzel kapcsolatban figyelemreméltó különbséget tapasztaltam a két nem képviselői között: a férfiak sokszor alapból félnek a fájdalomtól, még mielőtt egyáltalán hozzájuk érnénk. A nők a tényleges fájdalomra reagálnak.”

Fénysebességre kapcsol a gyógyítás

Dr. Rácz Berta aztán igazán képben van a fogtudomány fejlődésének ütemét illetően, hiszen a klinikán rendkívül aktív tudományos élet folyik! A szakma jövőjét szerinte egyértelműen a mikrosebészet (a nagyításban való ellátás, amikor a szakember a lehető legkisebb vágással, manipulációval dolgozik), valamint a számára különösen izgalmas lézeres eljárások jelentik.

Akinek az orchidea sem jelent kihívást

Sűrű szakmai életet él, aminek egyetlen hátulütőjét érzékeli: a kevés szabadidőt, amit túrázással, fényképezéssel tölt ki. Kedvenc fotótémáit a saját nevelésű orchideák jelentik. „Azt mondják, az orchidea problémás növény, pedig csak a titkokat kell ismerni; én ezeknek képzett kertésznél jártam utána. Tudják, a kíváncsiság… : )”