Szájüregi elváltozások – vegyük komolyan a legapróbb jeleket is!

Sokféle elváltozás létezik a szájban, a legtöbb banális és jóindulatú, melyeket egy általános fogorvos is képes kezelni. Ilyenek például az afták, a leukoplákia, hemangióma, fibróma, gombás fertőzés, papilloma, verruca stb.

Ugyanakkor, és ezt kevesen tudják, igen sok szisztémás betegség első jelei is a szájüregben jelentkeznek. Ezek közé tartozik a krónikus bélgyulladás (Crohn-betegség), de az akut leukémia is jó eséllyel először a szájüregben ad szimptómákat (pl.: pontszerű bevérzések a nyálkahártyán, fájdalmatlan fekélyes elváltozások; természetesen ebben az esetben egyéb tüneteket, általános fáradtságot, levertséget, fáradékonyságot is tapasztal a beteg).
Gyakoriak a különböző allergiás reakciók a száj nyálkahártyáján, ha fémbázisú fogpótlást kap egy a fémallergiájáról nem tudó páciens.

Bár a köztudatban más van, de a gombák túlszaporodása a szájüregben leggyakrabban piros, gyulladásos elváltozásokat okoz. A fehér, letörölhető ún. álhártyás candidiasis sokkal ritkábban fordul elő. A közvélekedéssel ellentétben ez nem csupán a csecsemők és kisgyerekek betegsége, felnőtteknél sokkal gyakoribb, főleg kivehető fogpótlást viselőknél! A fertőzés akár a garatra, nyelőcsőre is átterjedhet, nyelési nehézségeket, fájdalmakat okozva.

Ebben elsők vagyunk

Szomorú tény, hogy Magyarország Európában vezető a szájüregi daganatok előfordulásában és az ezek okozta halálozásban egyaránt. Ez a férfiakra és a nőkre egyaránt igaz. Mi áll az aggasztó számok hátterében?

Egészségkárosító szokások

Az alkoholos italok, különösen a tömény szeszes italok rendszeres fogyasztása, valamint a dohányzás külön-külön is rizikófaktornak számítanak, de ha együtt van jelen a kettő, a rosszindulatú szájüregi elváltozások kialakulásának kockázata 40-50-szeresére nő!
A szájüregi rák kialakulásának kockázatát növeli a pipázás, szivarozás is.

Vitamin- és ásványianyag-hiány

Ha nem ügyelünk a minőségi táplálkozásra és nem viszünk be kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat, nő a daganatos megbetegedések kockázata. A szájüregi rákok bizonyítottan gyakrabban fordulnak elő azokban a régiókban, országokban, ahol a lakosság a szegénység miatt alultáplált.

Munkahelyi ártalmak

A munkahelyi por- és vegyi ártalmaknak is szerepe lehet a szájüregi rákok kialakulásában.

Túlzásba vitt napozás

Az ajkak ki vannak téve a nap sugarainak, márpedig az erős ultraibolya sugárzás rákos elváltozásokat eredményezhet a bőrön, így az ajkakon is. Nem csak a közvetlen napsugárzás veszélyes. Az ultraibolya sugárzás visszatükröződik a homokos felületekről, a vízfelszínről, a hóról, jégről, így akár síelés közben, hidegben is megéghet a bőr. A sugárzás jelentős része átjut a felhőkön, vagyis akár borongós időben is le lehet égni.

Rossz állapotú fogazat

A letört, csorba fogak, a rosszul illeszkedő, elmozduló protézisek folyamatosan irritálják a nyálkahártyákat és krónikus ínygyulladást tarthatnak fenn, megnövelve ezzel a szájüregi rákok kialakulásának esélyét.

Elégtelen edukáció, információhiány

Nem lehet eleget beszélni a szűrések fontosságáról: számos kór igen alattomos, sokáig nem ad tünetet, amikor viszont igen, az gyakran már késő.

Egészségtudatos magatartás hiánya

A magyar lakosság jelentős hányada sajnos nem jár rendszeresen fogorvoshoz, így sztomato-onkológiai szűrésen sem esik át.

Orális HPV-fertőzöttség

Epidemiológiai és molekuláris patológiai vizsgálatok eredményei igazolják, hogy a humán papillomavírus jelenléte a szájüregben, garatban, nyelőcsőben növeli a rosszindulatú szájüregi elváltozások kialakulásának esélyét.

Mit tehetünk egészségünk érdekében?

  • Elhagyjuk a dohányzást és a mértéktelen alkoholfogyasztást.
  • Odafigyelünk az alapos és rendszeres otthoni szájápolásra.
  • Csorba, letört fogainkat kezeltetjük, az esetlegesen rosszul illeszkedő fogpótlásainkat, protézisünket kicseréltetjük.
  • Önvizsgálat keretében a fej-nyak régiót havonta áttekintjük, illetve végig is tapogatjuk.
  • Rendszeresen, évente felkeressük fogorvosunkat ellenőrző vizsgálat céljából.
  • Ha rendellenességet tapasztalunk, panaszunk van, azonnal szakemberhez fordulunk!

Rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk a fogászati rákszűrésre, amelynek keretében a fej-nyak régióban kívül-belül mindent megvizsgálunk: kívül a nyirokcsomókat, állcsontot, az arcszimmetriát, a szájüregben a nyálkahártyát, nyelvet, nyelvgyököt, garatíveket, nyálmirigyeket vesszük szemügyre azért, hogy időben észrevehessük a legapróbb elváltozásokat is.

Éljen a lehetőséggel és jöjjön el hozzánk egy sztomato-onkológiai szűrésre annak érdekében, hogy

   A) meggyőződhessünk róla, minden a legnagyobb rendben

   B) időben elcsípjük a bajt.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes!

 

Kérjen időpontot még ma, hogy holnap is egészséges és mosolygós legyen!