Gyermekkora óta érdekelte a gyógyítás, először állatorvos, majd általános orvos, sebész akart lenni, végül családi hatásra a fogorvosi pályát választotta. Elkötelezett a hivatása iránt, magabiztos szakmai tudással bír, szívvel-lélekkel és hatalmas profizmussal, gyorsan, ugyanakkor precízen dolgozik. Nem csoda, hogy dr. Horváth Tibor igen népszerű a páciensek körében.

Így kezdődött…

„A nagynéném fogorvosként dolgozott, és nagy hatást gyakorolt rám az a lelkesedés, elszánt odaadás, amivel a munkáját végezte. A gimnázium utolsó évében döntöttem el, hogy jelentkezem a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karára. Azt is rögtön tudtam, hogy szájsebészet irányba szeretnék szakosodni.” Elszántan vetette bele magát a tanulásba, de sokat jelentett a családja, felesége, valamint az egyetemi mentora szüntelen támogatása, biztatása is.
Rezidensként érkezett a Profidentbe, ahol hamar a csapat teljes jogú tagjává vált. „Hihetetlenül támogató és befogadó közegre találtam itt; külön kiemelném dr. Kovács Györgyit, aki mindig is segítette, egyengette az utamat.”

Profizmus

Tudatos döntés volt a részéről, hogy kizárólag szájsebészeti beavatkozásokat végez. „Nem akartam mindenhez kicsit érteni, hanem

egy területen akartam igazán profivá válni.”

Sokan óva intették ettől, de az élet őt igazolta: mára komoly tapasztalatot szerzett a fogeltávolítás, implantátumbeültetés, csontpótlás terén, és korát meghazudtoló mennyiségű esetszámmal büszkélkedhet. Hiszi, hogy a fogászat jövője a specializáció: mindenki a maximális tudását nyújtva ténykedik a maga területén. „Mindez szoros együttműködést feltételez az egyes szakterületek képviselői között, ami a Profidentben remekül megvalósul; közvetlen kollégáimmal már egymás gondolatait is ismerjük.”

Lélek

Profizmusához kedvesség és empátia társul. Figyel a páciensre, a kezelés előtt átveszi vele a lépéseket, mindenről tájékoztatja, mi fog történni, mit fog érezni, hallani. „A kezelés nem akkor kezdődik, amikor a páciens kinyitja a száját, hanem a konzultáción, ahol mindent megbeszélünk, ez az eredményesség kulcsa. A szájsebészeti beavatkozásoktól még most is félnek az emberek, pedig napjainkban teljes biztonsággal, gyorsan és kíméletesen lehet ezeket a műtéteket elvégezni. A szorongás oldására is remek a beszélgetés, érdemes hát rászánni az időt! Akár telefonon is pácienseim rendelkezésére állok, ha a konzultáción valamit elfelejtettek megkérdezni. A nagyobb beavatkozások után néhány nappal pedig én magam keresem meg őket, hogy a közérzetük, állapotuk felől érdeklődjek.”
Sok esetre gondol vissza jó szívvel, az első teljesen önállóan végzett műtét minden pillanatára emlékszik. Jó érzés azt is visszaidézni, hány olyan esetet oldott meg, amit mások korábban reménytelennek ítéltek.

Őszinteség

Nagy számban végez teljes szájrehabilitációkat, az All-on-4 technikát is alkalmazza. 2019-ben munkája elismeréseként a Nobel Magyarországon keresztül részt vehetett egy ötnapos All-on-4 kurzuson Lisszabonban, ahol a koncepció szülőatyja, dr. Paulo Malo a sikereken túl őszintén beszélt a kudarcokról, nehézségekről.

Dr. Horváth maga is sokra tartja a szakmai őszinteséget. Azt mondja, hiába nyújtja a maximumot, de egy-két százalékos – tehát roppant minimális – esély az implantátum elvesztésére sajnos mindig benne van a pakliban, rengeteg, az orvostól független tényező játszik közre egy-egy eljáráskor. „Erről is mindig előre tájékoztatom a pácienseimet, ez így korrekt szakmailag és így jó emberileg; ha bekövetkezik a baj, a megfelelően informált páciens sokkal kedvezőbben, megértőbben és nyugodtabban reagál. De ilyenkor sem adjuk fel, így ugyan a tervezettnél kicsit később, de végül eljön a várt siker!”

A Khoury-technika

Amire a szakmai jövőjét leginkább építi, egy hazánkban egyelőre alig ismert eljárás. A kitalálójáról elnevezett Khoury-technika a saját csontból nyert blokkok alkalmazásának leginnovatívabb technikája. Egyetemi mentorával már végzett ilyen beavatkozást.

„Az volt a fordulópont a szakmai életemben”

– mondja. Azóta számtalan publikációt olvasott a témában, illetve jelentkezett az eljárás fő specialistájaként ismert Dr. Frank Zastrow kurzusára. „Jelenleg még kevesen végzik ezt a típusú beavatkozást, mert nehéz technika és viszonylag hosszadalmas. Ugyanakkor nagyon magas a sikerességi rátája, és olyan csontdefektusok kezelésre alkalmas, amit a hagyományos módon nem lehet megoldani. Ha a módszer elterjed, még több fogászati gond válik minden igényt kielégítő módon orvosolhatóvá.” A saját csontblokkos beavatkozást a Profidentben is szeretné meghonosítani, mert szerinte ez a jövő.

Fejlődni, egyre csak fejlődni

A dinamikusan fejlődő implantológia minden területén szeretné még tovább mélyíteni tudását annak érdekében, hogy minél több embert tehessen boldoggá, elégedetté. Ugyanezért él szívesen a technológiai vívmányok adta lehetőségekkel, amelyek birtokában minden eddiginél magasabb színvonalú és biztonságosabb ellátást tudnak biztosítani a szakemberek

A maximum a minimum

Szabadidejében a természetet járja és sokat sportol. A melegebb hónapokban naponta fut, rendszeresen indul versenyeken is. „Akárcsak orvosként, magánemberként is szeretem a kihívásokat, erős bennem a versenyszellem; ahogyan a rendelőben, úgy

az élet minden területén a maximumot hozom ki magamból!”