Fiatal hölgy érkezik szájsebészeti beavatkozásra, cisztaeltávolításra. A ciszta hatalmas, ráadásul tünetet sem okozott, a más okból készített röntgenfelvétel mutatta meg; szerencsére, mert ha tovább nő, igen súlyos gondokat okozhatott volna. Egy ekkora ciszta kiterjedt üreget hagy az eltávolítása után, így a gyógyulás egy lassú, sok kockázatot magában rejtő folyamat – lenne, ha nem létezne a PRF sajátvér-terápia! Az eljárással jelentősen támogathatjuk a különböző szájsebészeti műtétek után a sebgyógyulást és szövetregenerációt. És ez nem minden, hiszen a PRF eljárást fogászati implantációhoz elégtelen csontállomány esetén is bevethetjük a csont biztonságos pótlására!

Páciensünk talán nem is sejti, milyen szerencsés, hogy választott fogászatán elérhető ez a számos előnyt kínáló eljárás: hatására a gyógyulási idő jelentősen lerövidül, a felülfertőződés kockázata minimalizálódik, a végeredmény pedig természetesebb hatású és érzetű lesz. 

Mi a PRF eljárás lényege?

A rövidítés a Platelet Rich Fibrin kifejezést takarja, ami lefordítva így hangzik: trombocitában (vérlemezkékben) gazdag fibrin (vérrostanyag).
Az eljárás lényege, hogy a szájsebészeti műtétek (foghúzás, cisztaeltávolítás stb.) során keletkezett szövethiányos terület kipótlásához vagy a fogágybetegség miatt sorvadt íny regenerálásához a páciens saját véréből nyerünk szövetpótló anyagot; tulajdonképpen a vérben lévő regenerációs sejteket és faktorokat használjuk. Csontpótlásra alkalmas anyaghoz is juthatunk a PRF módszerrel, amit fogászati implantációra váró, de az implantátum beültetéséhez elégtelen csontállománnyal bíró páciensek esetén alkalmazhatunk akár magában, akár – komolyabb csonthiány esetén – mesterségesen előállított vagy állati eredetű csontpótlóval keverve.

Hogyan jutunk a szükséges vérhez?

Közvetlenül a fogászati beavatkozás előtt a pácienstől leveszünk néhány kémcsőnyi vénás vért – ez az egyetlen, ami talán kellemetlenségnek számíthat. A kémcsöveket azonnal a speciális centrifugába helyezzük, ahol meghatározott fordulatszámon és ideig centrifugáljuk, míg a vér alkotóelemei a kívánatos módon el nem különülnek. Ennél a sajátvér-technológiánál a vérhez nem keverünk tartósítószert vagy alvadásgátlót.

PRF vércentrifuga

Mi történik a vérrel a készülékben?

A centrifugálás hatására a számunkra most haszontalan alakos elemek lesüllyednek a kémcső aljára. Nekünk a kémcső felső felében kicsapódott plazma a fontos. Ez a kocsonyaszerű, nyúlós, vágható anyag fehérvérsejtekben, vérlemezkékben, jelzőmolekulákban és növekedési faktorokban gazdag; rendkívül hatékonyan alkalmazható szövet- és csontpótlás esetén.

Miként használható a kapott PRF-plazma?

A kémcső típusa mellett a centrifugálás idejétől és sebességétől függ, hogy miként alkalmazható a kinyert plazma: a kihúzott fog helyén keletkezett seb gyógyulását segítő vérdugóként, az állcsontállományt növelő csontpótló blokként vagy épp – mint a bevezetőben említett cisztaeltávolító műtét során – lágyszövet regenerálására, pótlására alkalmas membránként.

PRF-plazma
PRF-plazma

Milyen előnyökkel jár a PRF technika?

Számtalannal, de mi most számoljunk!

 1. A saját vérből nyert anyagot a szervezet nem kezeli idegenként, nem löki ki magából.
 2. A keletkezett anyag magas koncentrációban tartalmaz növekedési elemeket és gyulladásgátló faktorokat, így a lágyszövet, csontszövet szervülése, a teljes gyógyulási folyamat jóval rövidebb idő alatt és biztonságosabb körülmények közt zajlik. A gyulladásgátló faktorok jelenlétének köszönhetően csökken a seb felülfertőződésének lehetősége.
 3. A behelyezett szövetpótló anyag beborítja, mintegy lezárja a sebészeti területet, ezáltal védelmet biztosít a kórokozókkal szemben.
 4. A technológia egyszerű és gyors: a vérvételt követően egyetlen centrifugálással, mintegy negyedóra alatt megkapjuk a szükséges plazmát, amit azonnal felhasználhatunk.
 5. A PRF metódus alkalmazásával a szájsebészeti beavatkozásokat és a parodontológiai kezeléseket kisebb mértékű és rövidebb ideig fennálló kellemetlenségek kísérik, mint a hagyományos eljárások esetén. 
 6. Nincs szükség arra, hogy a páciens testéből ép, egészséges szöveteket operáljunk ki, a donorszöveteket egyetlen vérvétellel nyerjük, ami jóval apróbb kellemetlenség, mint az említett operáció lenne.
 7. A végeredmény esztétikai szempontból is magas színvonalú, a hagyományos eljárásoknál jóval természetesebb hatású.

Milyen esetekben kínál ideális, minden eddiginél hatékonyabb megoldást a PRF terápia?

 • Foghúzáskor:
  Az eltávolított fog helyére a húzást követően azonnal behelyezzük a készülék segítségével előállított plazmát, ami vérdugóként funkcionál: a tapasztalatok szerint így sokkal gyorsabban és biztonságosabban gyógyul a terület, illetve csontfelszívódás is kevésbé jellemző, így a későbbi implantációt akár csontpótlás nélkül meg tudjuk oldani.
 • Foghúzást követő azonnali implantáció esetén:
  A plazma ilyenkor is a vér szerepét veszi át, az implantátum és csont közötti űrt tölti ki.
 • Csontpótló műtét és sinus lift eljárás esetén:
  Csontpótlás esetén a csontosodási folyamat gyorsabban lezajlik, ha a keletkezett membránt önmagában vagy – komolyabb csontpótlás esetén – egyéb csontpótlóval vegyítve alkalmazzuk. Mennyiségében és minőségében is optimálisabb, jobban szervesülő csontot kapunk, mint a kizárólag állati eredetű vagy szintetikus anyagok használatakor.
 • Parodontológiai panaszok miatt kialakult szövethiány esetén:
  A hosszan fennálló, komoly mértékű fogágybetegségeket gyakran kíséri csontvesztés és a lágyrészek visszahúzódása, sorvadása. Az így kialakult szövethiányok is orvosolhatók a módszerrel.
 • Egyéb, nem fogászati területeken:
  Ortopédiai, bőrgyógyászati beavatkozások, plasztikai sebészeti, arcesztétikai eljárások során – a módszer eredményesen alkalmazható például rejuvenációs (fiatalító) ránctalanító kezeléseknél!

Vajon az Ön számára is üdvözítő megoldás lehet a PRF terápia? Kérjen időpontot
egy állapotfelméréssel egybekötött konzultációra, és kiderül!