Az implantológia a fogorvostudomány legdinamikusabban fejlődő területe. Az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően a foghiányok pótlásának folyamata szinte napról napra gyorsabb, eredményesebb és kíméletesebb módon történik.

De vajon mitől számít innnovatívnak egy implantációs rendszer, mikor jelenthetjük ki róla, hogy biztonságos, és egyáltalán: milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, ha implantátum beültetés mellett döntünk? Erről beszélgettünk Erdélyi Attilával, az Alpha Implant Kft. (a népszerű Alpha-Bio implantátumok magyarországi forgalmazója) ügyvezetőjével és dr. Horváth Tiborral, a Profident dentoalveolaris sebészével.

 

 

Dr. Horváth Tibor szerint napjainkban akkor tekinthetünk egy rendszert innovatívnak, ha az képes lépést tartani a technika és a tudomány fejlődésével, illetve a szakemberek és a páciensek növekvő elvárásaival. „Manapság már nem csak az fontos, hogy magukat az implantátumokat megfelelően tudjuk beültetni, hanem az is, hogy mi, orvosok több felépítmény típusból választhassuk ki az adott szituációnak legmegfelelőbbet. Emellett az sem hátrány, ha lehetőségünk van a folyamat digitális megtervezésére, megvalósítására.”

A Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Alpha-Bio implantátumok gyártásával több, mint 28 éve foglalkozó Alpha-Bio Tec különösen nagy hangsúlyt fektet a szakember által említett szempontokra.

fogimplantátum

Simplantology: the art of making implantology simple

Az Alpha-Bio Tec mottója sokat elárul.

Mert: az Alpha-Bio implantátumcsalád minden tagja egyszerűen használható, biztonságos, rendkívül magas minőséget képvisel (amit az is igazol, hogy a világ legelismertebb implantátum gyártó és forgalmazó cége, a Nobel Biocare adta hozzá a nevét), mégis költséghatékony (sokkal olcsóbban elérhető, mint a Nobel Biocare saját termékei).

 

A válság talaján nőtt ki a siker

2009-ben, a gazdasági válság idején nagy igény támadt az olyan termékekre, melyek az alacsonyabb árkategóriába tartoznak, mégis magas minőséget képviselnek. Az Alpha-Bio Tec termékei tökéletesen kielégítették ezt a kívánalmat. Ennek, valamint a befektetett munkának köszönhetően az elmúlt években hamar hatalmas sikereket értek el világszerte, így Magyarországon is. A cég stabil hátterét 2008 óta a Nobel Biocare, a világ elsőszámú fogászati implantátum gyártója biztosítja, a minőségbiztosítási rendszert, a gyártástechnológiát és a kutatásfejlesztést is ideértve. A cég az úttörő megoldásainak, a garantált minőségű eszközeinek, valamint termékei kedvező árfekvésének köszönhetően nagy népszerűségre tett szert a fogorvosok és páciensek körében egyaránt. Ráadásul a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően évről évre újdonságokkal jelennek meg a piacon (pl. protetikai újdonságok, elhorgonyzási rendszerek).

Erdélyi Attila szerint az Alpha-Bio implantátumok egyik legfőbb előnye az egyszerű használhatóság, melynek köszönhetően az orvosok rövid idő alatt és biztonságosan tudják elérni a páciensek által áhított funkcionális és esztétikai végeredményt.

„A megbízhatóság és a kifogástalan minőség nem csak a páciens számára prioritás; az orvosnak is fontos, hogy számíthasson az adott termékre

és később se kelljen a páciens előtt magyarázkodnia amiatt, hogy milyen implantátumot ültetett be” – mondja.

„Az Alpha-Bio implantátumcsaládba számos különböző hosszúságú és átmérőjű implantátum tartozik, így minden helyzetben kiválasztható az ideális méret. Formájukból adódóan jó stabilitás érhető el velük már közvetlenül a fogeltávolítás után is, vagyis nem akadály az azonnali implantátumbeültetés sem. A gyógyulási idő esetfüggő, általában 10-12 hét, ideális esetben azonban az implantátum azonnali terhelésére is van lehetőség” – teszi hozzá Dr. Horváth Tibor.

Van múltja

Napjainkban a világon százas nagyságrendű a fogászati implantátum rendszerek száma. Magyarországon több, mint 30 engedélyezett fogászati implantátum van forgalomban.

„A jövő a múltból táplálkozik

– mondja Erdélyi Attila. Vagyis érdemes a múlttal rendelkező, nagyobb gyártók fogászati implantátum típusai közül választani, mert ez lehet a garanciája annak, hogy a beültetett implantátumok valóban az elvárt magas minőséget képviselik, illetve, hogy 20-30 év múlva sem kell azon aggódnia a páciensnek, hogy megszűnt a gyártó és már nem lelhetők fel az esetleges javításhoz, cseréhez szükséges műszerek, eszközök, komponensek.”

Van jövője

Az Alpha-Bio Tecnél végzett fejlesztési folyamatok egyik legújabb állomását („the next sensation”) a 2016-ban megjelent NeO implantátumok jelentik.

„A NeO implantátum ötvözi az összes addigi implantátumok előnyeit

– magyarázza Erdélyi Attila. Az implantátum kialakításának köszönhetően sokkal egyszerűbbé vált annak teljesen pontos behelyezése. Ráadásul a beültetett csavar kíméletes a csonttal, tehát nem terheli túl a csont felső részét, a kemény kérgi (kortikális) réteget. Fontos változtatás továbbá, hogy az implantátum felületét 20 százalékkal megnövelték, így 20 százalékkal nagyobb a csont-implantátum kapcsolat, ami pedig a hosszú távú stabilitás alapja. Ebben a kivitelben elérhető lesz az összes típusú protetikai megoldás, a cementezhető megoldásoktól a csavarozhatókon át egészen a CadCam felépítményekig. Az implantátumcsaládhoz új típusú felépítmények is tartoznak, melyek alkalmazásával az implantátum körüli lágyrészek gyógyulása lényegesen jobbá válik.”

Az Alpha Implant Kft. nagy hangsúlyt fektet az implantológiával kapcsolatos szakmai továbbképzésekre is. Erdélyi Attila szerint a cél az, hogy az implantológiával foglalkozó szakemberek a lehető legjobb megoldásokat érhessék el az Alpha-Bio implantátumok használata során, ezáltal minél sikeresebb legyen a betegek ellátása. „A szakmai továbbképzéseink többirányúak, egyrészt az Alpha-Bio Tec rendszer jobb megismerését célozzák meg, másrészt vannak olyan kurzusaink, amelyek nem közvetlenül az implantáláshoz kapcsolódnak, hanem az implantátum behelyezését követő további kezelésekre fókuszálnak. Ezen kívül tartunk protetikai kurzusokat és egyéb fogászati ellátáshoz kapcsolódó tanfolyamokat is.”