Mindig is gyógyítani, segíteni vágyott, és már a gimnázium első évében eldöntötte, orvos lesz. Kézügyessége kiemelkedő, mozdulatai a sokévi hegedülés eredményeként fürgék, finomak. Pont olyanok, amilyennek egy finomsebészeti beavatkozásokat is végző parodontológus esetében lenniük kell.

Családi hatás

dr. Szőnyi Dóra parodontológus

„Eleinte csak azt tudtam, hogy a gyógyítást az életem részévé akarom tenni – meséli. Fontos volt az is, hogy a kézügyességemet kamatoztathassam. Ezek alapján elég sok lehetőség állt előttem. Miért döntöttem végül a fogorvoslás mellett? Talán a fogászati asszisztensként dolgozó keresztanyám hatására. Oda jártunk fogorvoshoz, ahol ő dolgozott, és a jelenléte miatt számomra a rendelő biztonságot adó, megnyugtató közeg volt, minden látogatás derűs élményként maradt meg bennem.”

Manualitás, edukáció, prevenció

A Semmelweis Egyetem hallgatója volt, 2018-ban diplomázott, és azóta is ott rezidenskedik. Manuális jellege miatt vonzotta a szájsebészet, ugyanakkor mindig is fontosnak tartotta a páciensedukációt, a megfelelő szájhigiénia fenntartáshoz szükséges ismeretek átadását. „Választott területemben az a szép, hogy a regeneratív parodontológiai műtétek során kiélhetem manualitásomat, ugyanakkor lehetőségem van arra is, hogy felhívjam a pácienseim figyelmét a prevenció fontosságára, segítsem őket a helyes fogmosási technika elsajátításában. Ezt valójában óvodás kortól kellene oktatni, hiszen a száj higiénés állapota komoly hatással van a komfortérzetre, az általános egészségi állapotra.”

Türelem sikert terem

Nem várja el, hogy az évtizedek alatt berögzült helytelen szájápolási szokásokat egyik napról a másikra maga mögött hagyja a páciense. „Már akkor nagyon boldog vagyok, amikor kis lépésekben történik mindez. A lényeg, hogy ő is akarja a változást, higgyen benne!” Ugyanígy a kezelések során is türelmes. „Inkább tartson tovább a beavatkozás, de legyen biztos a végeredmény. Soha nem csapok össze semmit, megvan bennem a kellő kitartás, türelem és koncentráció.”

„Érted haragszom, nem ellened”

Egy fogorvos esetében a megfelelő kommunikáció kiemelten fontos. „Általában könnyen hangot találok a páciensekkel, ráérzek arra, kivel hogyan érthetek szót. Ez azért is fontos, mert a száj nagyon intim terület, rossz állapota pedig kifejezetten érzékeny téma. Nem egyszerű megtalálni azt a határmezsgyét, hogy megértessem a pácienssel, hogy a saját egészsége érdekében felül kell bírálnia a szájápolási szokásait, de közben ne bántsam meg. Mivel empatikus alkat vagyok és jól kommunikálok, általában sikerül az egyensúlyt megtartanom: kritizálok, de nem bántok. A legtöbben egyébként nyitottak a javaslataimra, sőt hálásak a törődésért, azért, hogy segítem őket szájápolási szokásaik tökéletesítésében. Nem egy páciensemtől kaptam visszajelzést, hogy miután részletesen elmondtam, sőt meg is mutattam a fogmosás technikáját és a fogköztisztító eszközök alkalmazásának módját, már heteken belül óriási fejlődés állt be a szájhigiénéjében. Számomra ez mindig hatalmas sikerélmény.”

Vegyük komolyan a jeleket!

„Egyéntől és helyzettől függ, hogy mikor juthatunk el odáig, hogy ilyen mélységekbe menjünk. A fogágybetegségek legtöbbje sokáig nem vagy alig ad tünetet. Ilyenkor nehezebb ráébreszteni a pácienst, hogy változtatni kell. Sajnos az első jeleket, például a fogmosáskor vérző ínyt, sokan nem veszik komolyan. Bármilyen más testrészünk vérezne tartósan, biztos, hogy felkeresnénk vele egy orvost, de az ínyünkkel általánosan kevésbé törődünk. Pedig a parodontológiai elváltozások tipikusan lassan alakulnak ki, tehát sokáig megállítható, visszafordítható a beindult kóros folyamat. Ezért én mindenkit arra buzdítok, hogy az első figyelmeztető jeleknél keressen fel egy szakembert.”

A teljesség igényével

Hogy széles körű ismeretekkel rendelkezzen, jelenleg általános fogászati beavatkozásokat is végez. „Parodontológusként is csak így lehet komplex rálátásom az adott esetre, és csak így tudok, szükség esetén, más területek szakembereivel hatékonyan együttműködni – mondja. Ami a jövőt illeti, a parodontológián belül az ínykorrekciós, ínyplasztikai eljárásokat szeretném a legmagasabb szinten elsajátítani.”

Tér és távlatok

Hogy mentálisan és fizikailag is csúcsformában tartsa magát, jógázik és rendszeresen fut, több félmaratont leküzdött már.

„Imádok a természetben lenni, ha tehetem az erdőben futok. Szeretem, ha van körülöttem tér, vannak távlatok, ezért vonzanak a hegyek. A hegymászás másfajta megmérettetés, mint azok, amelyek a hétköznapokban várnak rám, de az élet minden területén kamatoztatni tudom azt a kitartást és eltökéltséget, amit egy-egy csúcs meghódítása kíván!”