A jó szájhigiénia alapja a rendszeres és megfelelő technikával kivitelezett fogmosás, illetve a fogselyem, a szájvíz és - bármily meglepő - a cukormentes rágógumi használata.

A modern táplálkozás nagyban veszélyezteti fogaink épségét: rengeteg finomított, feldolgozott (vagyis „túlkészített”) ételt, és leginkább cukrot fogyasztunk.

Szinte minden élelmiszerben van cukor, még azokban is, amikről nem is gondolnánk (müzlik, ketchupok, kész salátaöntetek, ízesített joghurtok, bébiételek, stb.). A cukor szénhidrát. A szénhidrátból pedig a szájban élő baktériumok a lebontás folyamatakor melléktermékként savat képeznek, amely rendkívüli módon károsítja az alacsony Ph-ra érzékeny fogfelszínt. Ám ha nem engedjük, hogy a száj Ph-értéke csökkenjen, akkor a folyamat megáll.

Vagyis a termelődő savat semlegesíteni kell – étkezés utáni fogmosással, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor cukormentes rágógumi rágásával! A cukormentes rágógumik serkentik a nyáltermelést, a nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák pedig mérséklik a savképződést, megőrizve a szájüreg PH-egyensúlyát; ezzel elkerülhetjük a fogszuvasodás veszélyét.

Ha az étkezések után 15-20 percen át cukormentes rágógumit rágunk, csökkentjük a foglepedék (dentális plakk) lerakódásának esélyeit is, hiszen a fokozott nyáltermelés javítja a száj öntisztulását. Az íny alatt megült plakk a gyulladás és a fogszuvasodás melegágya, így végső soron a fogvesztés egyik fő felelőse.

A rágógumi a kellemetlen szájszagra is gyógyírt hozhat. Az étkezés alatt és után a szájban felszaporodó baktériumok, és maga az elfogyasztott étel vagy ital (pl. a kávé) egy időre kellemetlenné teheti a leheletet, ami ugyan normális jelenség, mégis okozhat problémákat. A cukormentes, mentolos rágógumi friss illata már önmagában közömbösíti a szagokat, de ami még fontosabb, hogy a fokozott nyálképződés miatt a baktériumok száma is csökken, mivel a nyál szinte „átmossa” a szájüreget.

cukormentes rágógumi

(A rossz leheletnek persze számos más oka lehet, aminek mindenképp utána kell járni! Indulhat a légutakból vagy a gyomorból is, pl. a tüdőben pangó gennyes váladék vagy a gyomorszáj elégtelen záródása – reflux, rekeszizomsérv – miatt, ezekre a problémákra a rágógumi nem hoz gyógyírt!)

Fontos: semmiképpen ne cukros rágót válasszunk, mert azok ahelyett, hogy közömbösítenék a szénhidrátok káros hatását, még fokozzák is azt; gyakorlatilag mintha cukorszirupban áztatnánk a fogainkat.