Tomi szeret veszélyesen élni. Síel, sziklát mászik, és azt, hogy hol a fék a biciklijén, talán nem is tudja. Bár fiatalon nem is gondolunk a foghiányra, de a a balesetekben – még ha szerencsére nem is a kifejezés átvitt értelmében – otthagyhatjuk a fogunkat!

Önnel is megtörténhet

Egy nap egy lejtős budai úton száguldott lefelé, amikor hirtelen kifutott a kerekek alól az út, repült a bicikli és repült Tomi is. A fájdalmas földet érés után kábán tápászkodott föl, az oldalán fekvő bicikli kereke vadul pörgött. Végigtapogatta magát, karja, lába a helyén. „Ezt megúsztam” – konstatálta, ám ekkor megérezte a vér ízét a szájában. Nyelvével végigsimította ajkait, és valami furcsát érzett: egy élesre tört csonkot a metszőfogai helyén.

Van, aki fiatalon veszti el….

A fiatalkori fogvesztéshez persze nem kell olyan veszélyesen élni, mint a Profident Fogászati Centrum páciense, Tomi. „Nem is gondolnánk, hány fiatal él fogpótlással!” – magyarázza Dr. Molnár Zsolt, az intézmény vezető szájsebész szakorvosa. „A balesetek mellett a fogvesztés leggyakoribb okai a fogszuvasodás, valamint a fiatalkori fogágybetegségek, melyek következtében a fog meglazul, kiesik, vagy el kell távolítani.”

Ne folytasson struccpolitikát!

A fogak elvesztését minden korosztály nehezen éli meg, különösen, ha a foghiány a mosolyzónában van. „A foghíjas mosoly negatívan hat az önértékelésünkre és a társas kapcsolatainkra, végső soron pszichés problémákat eredményezhet” – mutat rá Dr. Molnár. „Azonban nem szabad legyintenünk a hátsó foghiányra sem, amely – bár esztétikailag nem zavaró – attól még komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Az ép fogsor nélkülözhetetlen az alapos rágáshoz, ami a megfelelő emésztés alapja. A hiány a fogazat egészének egységét is megbontja. A hézag melletti fogak elmozdulhatnak, elvándorolhatnak, ráadásul az érintett területeken nagyobb eséllyel alakul ki fogszuvasodás, fogágykárosodás, ami további fogvesztéshez vezethet.”

Van jobb, mint a probléma áthidalása!

A fogpótlás legkorszerűbb módja a napjainkra szintén rutin beavatkozásnak számító implantáció. Az eljárás során az elvesztett fog helyére speciális szövetbarát anyagból (titánból) készült műgyökeret helyeznek az állcsontba, mely 3-6 hónap alatt szinte eggyé válik a csontszövettel. Az implantáció jó megoldás egy vagy két fog pótlására, a hátsó rágófogak hiányakor, de a teljesen fogatlan pácienseknek is komfortos megoldást nyújt.

Sok előnye van a hagyományos, természetes fogakra készített hídpótlással szemben, de a legfontosabb, hogy elkerülhető a környező, egészséges fogak lecsiszolása, tehát nincs felesleges fogáldozat. Csontvesztés sem áll be, mivel az implantátum az eredeti foggal egyező terhelést ad az állcsontnak, így az nem sorvad. A speciálisan kialakított csavar és a ráültetett korona betölti az űrt az eredeti fogak között, így azok a helyükön maradnak. Tény, hogy a műgyökér behelyezése után ki kell várni a 3-6 hónap gyógyulási időt, mire felkerülhet a végleges korona, ám az esztétikailag és terhelhetőségében is tökéletes, tartós végeredmény mindenért kárpótol.

Egy életre szól

A beültetett fog élettartama a páciensen múlik. A megfelelő szájápolás és a rendszeres orvosi ellenőrzés mellett a titán beültetés hosszú évtizedekre szól, és az elmúlt 50 év bizonyította, hogy akár élethosszig tartó viselése sem okoz egészségkárosodást az emberi szervezetben. A koronák élettartama véges, azokat 7-10 évenként cserélni kell.

Profi megoldás – Profident!

Bár az implantátum beültetés ma már rutin eljárásnak számít, természetesen – mint minden műtét – kockázatokat rejthet magában. Érdemes hát jól felszerelt, megbízható fogászatot és nagy tapasztalattal rendelkező szakembert keresni a beavatkozás elvégzéséhez. A Profident Fogászati Centrumban minden egy helyen van ahhoz, hogy a fogászati implantátum-beültetés sikere garantált legyen!