A fogászati implantátum a fogpótlás művészetének egyik leghatékonyabb és legmodernebb eszköze, mely számtalan előnnyel járhat nem csupán az esztétikum, de az egészség és a kényelem szempontjából is. Ám ahogyan az lenni szokott, a módszer népszerűségének növekedésével párhuzamosan a tévhitek száma is megszaporodott a köztudatban, elrettentve ezzel egyes betegeket a beavatkozástól. A most következőkben lerántjuk a leplet az 5 leggyakoribb tévhitről!

Az implantátum beültetése rendkívül fájdalmas

Az implantátum beültetése szájsebészeti beavatkozást igényel, ezért ebből adódóan valóban jelentkezhet fájdalom, azonban ez korántsem olyan rémes, mint azt elsőre sokan gondolják. A legtöbb beteg beszámolója szerint az eljárás semmivel sem rosszabb, mint egy egyszerű foghúzás. A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően maga a beavatkozás szinte teljesen fájdalommentes, a betegek számára az eljárást követő kényelmetlenségek átvészeléséhez elegendő lehet némi fájdalomcsillapító gyógyszer. A gyógyulás gyors, a legtöbben már másnap visszatérnek a munkába, vagy az iskolába. Fontos azonban, hogy minden eset más, így személyről-személyre változhat a gyógyulási idő, és az, hogy valaki hogyan reagál a beavatkozásra.

fogászati implantátum

A fogászati implantátum drága

Bár kétségtelen, hogy az implantátumnak magasabb a kezdőára, mint más fogpótlási eljárásoknak, hosszú távon a befektetés megtérül. Az implantátumok optimális esetben, megfelelő tisztántartás mellett, egy életre szólnak, ellentétben más eljárásokkal, melyek rendszeres cserét igényelnek. Ha összeadjuk ezeket az utólagos karbantartási kiadásokat, illetve kényelmetlenségeket, a fogászati implantátumok máris költséghatékony megoldásnak

fogászati implantátum

Az implantátumot gyakran nem fogadja be a szervezet

50 évre visszamenő klinikai kutatások szerint a fogászati implantátumok 96 százalékos sikerességi rátával rendelkeznek. Mindez köszönhető annak, hogy az implantátumok anyaga biológiailag kompatibilis csontbarát titán, mely könnyedén integrálódik a környező szövetekbe. Az említett probléma tehát csak nagyon ritkán fordul elő, megfelelő szájhigiénia és rendszeres ellenőrzés mellett nem kell kilökődéstől tartani!

Fogászati implantátum csak az időseknek

Gyakori tévhit, hogy az implantátum kizárólag az idősebb korosztály számára jelent megoldást. Valójában a fogászati implantátum kizárólag azoknál a pácienseknél nem végezhető el, akiknél még nem fejeződött be állkapocs növekedése, ezután már bárki számára lehetőség nyílik a kezelésre, aki foghiányban szenved. Emellett az olyan betegségek, mint az aktív ínybetegség, a kezeletlen cukorbetegség, a súlyos szívbetegség, az alkohol- vagy drogfüggőség, illetve a magas vérnyomás szintén akadályt jelenthet.