Fogászati implantátum

Az implantátum beültetés a hagyományos fogpótlásokat kiegészítő, több évtizedes múlttal rendelkező fogászati eljárás. A fogimplantátumok titánból készült csavarok, melyek az állkapocscsontba helyezve mesterséges foggyökérként funkcionálnak. Az implantátum – melynek anyaga teljesen szövetbarát – 3-6 hónap alatt a környező csontokkal összekapaszkodva erős, nagyon teherbíró hordozóegységgé válik.

Az implantációs fogpótlások megoldást jelentenek a szóló foghiányra, hosszú sorközi vagy sorvégi hiányoknál, sőt, még teljes fogatlanság esetén is.

Az implantátumok előnyei:

  • a híddal ellentétben a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül készíthető el a korona,
  • fix pótlás, ezáltal sokkal jobb rágóképességet és komfortérzetet biztosít
  • természetes hatást kelt
  • tartós megoldást jelent

Tudjon meg többet a fogbeültetés előnyeiről itt.

Dr. Molnár Zsolt mutatja be az implantáció folyamatát, illetve fiatal páciensünk számol be a kezelésen szerzett tapasztalatairól.

Az implantáció menete

Implantátum beültetés

Helyi érzéstelenítésben az implantáció helyét egy ínymetszéssel szabaddá tesszük. Ezután történik a előfúrás, az implantátum csontba helyezése, majd az implantátum felett a fogíny néhány öltéssel bezárásra kerül. A varratokat 5-7 nap múlva el kell távolítani. (Bizonyos esetekben már ilyenkor be lehet csavarni az implantátum fejet az implantátumba, így nem szükséges egy második felnyitás.)

Gyógyulási idő: 2-6 hónap vagy azonnal terhelhető

Felnyitás és fogínyformálás

Egy kis vágás segítségével szabaddá teszik az implantátumot és egy gyógyulási csavart hajtanak be az implantátumba.

Gyógyulási idő: 7-14 nap

Ezen idő alatt a nyálkahártya az implantátum nyakára nő, mint a természetes fognál, s így a protetikai felépítésnél optimális esztétikai eredményt biztosít.

Lenyomat készítés

A csavart, az implantátumot technikai csavarra cserélik, és fogtechnikai lenyomatot készítenek. Ezt követően a fogtechnikus e lenyomat alapján készíti el a protetikai munkát a fogorvosnak.

Behelyezés

A kész fogpótlást az implantátum fejre erősítik.

Időtartam

Altalában 3-6 hónappal kell számolni az implantációtól a kész fogpótlásig. A pontos lefolyást a kezelőorvos határozza meg. bizonyos estekeben azonnali felépítésre, koronakészítésre is van lehetőség.

Kinek javasolt?

Az implantátum csontos rögzülése statisztikai adatok alapján 95–97%-os sikerességgel megtörténik, azonban van néhány tényező, amely csökkenti ezt az arányt. Erős dohányosoknál, rossz szájhigiénével rendelkezőknél jelentősen csökken a sikeresség esélye. Bizonyos betegségek esetén – pl. cukorbetegség, súlyos szív-érrendszeri betegségek – szintén megfontolandó a beavatkozás. 18 éves kor előtt, vagy terhesség idején nem tanácsos az implantációt elvégezni.

Az implantáció feltételei

A páciensnek egészséges fogíny struktúrával, valamint horizontálisan és vertikálisan elegendő és megfelelő minőségű csonttal kell rendelkeznie. Az implantátum behelyezéséhez általában minimálisan 8 mm-es csontvastagság szükséges. Gyakori probléma, hogy nincs elegendő csont, ami főleg akkor fordul elő, ha a páciens már sok évvel az implantáció előtt elveszítette fogait, így az alveolusok (a fogat tartó csontok) leépültek. Ebben az esetben a csontfelépítés, csontpótlás a megoldás, amely eljárással a hiányzó csontok újból előállíthatóak csontpótló anyagok, illetve – szükség esetén – saját csont felhasználásával. Sajnos hosszabb fognélküliség után gyakran látjuk, hogy a felső állcsontban az arcüreg a szájüreg irányában kiszélesedik. Ez azt jelenti, hogy nincs elegendő hely vertikálisan az implantátum behelyezésére. Ez esetben az implantológus sebészi beavatkozással az arcüreget meg tudja emelni (sinus lift) és a hiányzó csontot csontpótló anyaggal helyettesíteni, melyet a szervezet saját csonttá építi át a későbbiekben. A beavatkozást az implantációval egyidejűleg is el lehet végezni, vagy 6-8 hónappal az implantáció előtt kell megcsinálni. Ennek eldöntésében a csonthiány mértéke mérvadó.

További implantációval kapcsolatos tudnivalóért kattintson ide!

Az implantáció fajtái

Azonnali implantáció

Az implantátumot azonnal a foghúzás után az alveolusba helyezik. Ilyenkor az alveolusnak fertőzésmentesnek kell lennie, ezt a kezelőorvos szájsebész egy speciális vizsgálat segítségével tudja megítélni. Nem túl gyakori.

Késői implantáció

Ilyenkor a foghúzás után legalább 3-6 hónapot kell várni, míg az implantáció létrejöhet, mert a csontoknak teljesen meg kell gyógyulnia, hogy a megfelelő csontintegráció lehetővé váljon. Ez a leggyakoribb és legsikeresebb módszer, amit alkalmaznak.

Implantátum típusok

A világon több száz cég foglakozik implantátumok gyártásával, amelyek felhasználásához különböző fúró- és csavarkészlet szükséges.
Fogászatunkon a Replace Nobel Biocare, az Alpha-Bio és a Pitt Easy rendszereket alkalmazzuk.

A Nobel Biocare Replace a világ piacvezető implantátum cége. Az 1950-es években Bränemark professzor kutatásai teremtették meg az implantáció alapjait. Az ő kutatásait felhasználva alakult meg a Nobel cég, így ez a vállalat rendelkezik a legrégebbi tapasztalattal az implantátum gyártás területén. A jelenleg használt Nobel Biocare Replace számos fejlesztő- és kutatómunka eredményeként tökéletesedtek.

A Pitt Easy (OT Medical) implantátum német gyártmányú implantátum típus, amely kedvező árfekvése miatt előszeretettel alkalmazott implantátum rendszer. Kiváló stabilitást és rögzítettséget biztosít. Alkalmas fix pótlások készítésére, valamint kivehető pótlások stabilitásának javítására is.

Az Alpha-Bio Tec több mint 20 éve van jelen az implantológiai piacon. Ezen idő alatt innovatív termékek sorát hozta forgalomba. 2008-ban a vállalatot megvásárolta a Nobel Biocare, a világ vezető implantátum gyártója. Az Alpha-Bio Tec termékei közül kiemelkedik az SPI és ICE spirál implantátum. Rövid gyógyulási időt biztosítanak, behelyezésük gyors és komplikáció mentes, tartósságuk hosszú távon biztosított.
Kiválóan alkalmas fix pótlások készítésére, valamint kivehető pótlások stabilitásának javítására is.

Protetikai felépítmények

Az implantátumok belső üregrendszerében „fészek” biztosítja az implantátum fejek részére a pontos, elfordulás- és elmozdulásmentes kapcsolatot. Számos típusú implantátumfej segítségével történhet a pótlás készítése:

Pl. a Replace rendszer csatlakozórésze az implantátum testébe süllyesztett belső háromszögformának köszönhetően nagyon pontos, stabil, elfordulásbiztos implantátum – implantátum fej kapcsolatot biztosít. Az implantátumfejek nagy variációja érhető el.

Készülhetnek pótlások:

  • csavarozott rögzítéssel (Multi-unit abutment) egyenes és ferde fejjel, különböző palástmagassággal
  • ragasztott koronák, hidak gyári titán vagy cirkonium-oxid fejjel (Esthetic abutment)
  • kivehető pótlások elhorgonyzásául szolgáló merevítőrúd, illetve gömbfejes rögzítés
  • csavarral rögzíthető hídprotézis (nordic bridge)
  • NobelBiocare által működtetett (CAD/CAM alapú számítógép vezérlésű) Procera rendszerek segítségével készített egyéni alakú, dőlésszögű implantátumfejek