Fogászati implantátum

Az implantátumbeültetés a hagyományos fogpótlásokat kiegészítő, több évtizedes múlttal rendelkező fogászati eljárás. A fogimplantátumok titánból készült csavarok, melyek az állkapocscsontba helyezve mesterséges foggyökérként funkcionálnak. Az implantátum – melynek anyaga teljesen szövetbarát – 3-6 hónap alatt a környező csontokkal összekapaszkodva erős, nagyon teherbíró hordozóegységgé válik.

Az implantációs fogpótlások megoldást jelentenek a szóló foghiányra, hosszú sorközi vagy sorvégi hiányoknál, sőt, még teljes fogatlanság esetén is.

Az implantátumok előnyei:

  • a híddal ellentétben a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül készíthető el a korona,
  • fix pótlás, ezáltal sokkal jobb rágóképességet és komfortérzetet biztosít
  • természetes hatást kelt
  • tartós megoldást jelent

Tudjon meg többet a fogbeültetés előnyeiről itt.

Dr. Molnár Zsolt mutatja be az implantáció folyamatát, illetve fiatal páciensünk számol be a kezelés során szerzett tapasztalatairól.

Az implantáció menete

Implantátum beültetés

Helyi érzéstelenítésben az implantáció helyét egy ínymetszéssel szabaddá tesszük. Ezután történik a előfúrás, az implantátum csontba helyezése, majd az implantátum felett a fogíny néhány öltéssel bezárásra kerül. A varratokat 5-7 nap múlva el kell távolítani. (Bizonyos esetekben már ilyenkor be lehet csavarni az implantátum fejet az implantátumba, így nem szükséges egy második felnyitás.)

Gyógyulási idő: 2-6 hónap vagy azonnal terhelhető

Felnyitás és fogínyformálás

Egy kis vágás segítségével szabaddá teszik az implantátumot és egy gyógyulási csavart hajtanak be az implantátumba.

Gyógyulási idő: 7-14 nap

Ez idő alatt a nyálkahártya az implantátum nyakára nő, mint a természetes fognál, így a protetikai felépítésnél optimális esztétikai eredményt biztosít.

Lenyomat készítés

A csavart, az implantátumot technikai csavarra cserélik, és fogtechnikai lenyomatot készítenek. Ezt követően a fogtechnikus e lenyomat alapján készíti el a protetikai munkát a fogorvosnak.

Behelyezés

A kész fogpótlást az implantátumfejre erősítik.

Időtartam

Altalában 3-6 hónappal kell számolni az implantációtól a kész fogpótlásig. A pontos lefolyást a kezelőorvos határozza meg. bizonyos estekeben azonnali felépítésre, koronakészítésre is van lehetőség.

Kinek javasolt?

Az implantátum csontos rögzülése statisztikai adatok alapján 95–97%-os sikerességgel megtörténik, azonban van néhány tényező, amely csökkenti ezt az arányt. Erős dohányosoknál, rossz szájhigiénével rendelkezőknél jelentősen csökken a sikeresség esélye. Bizonyos betegségek esetén – pl. cukorbetegség, súlyos szív-érrendszeri betegségek – szintén megfontolandó a beavatkozás. 18 éves kor előtt, vagy terhesség idején nem tanácsos az implantációt elvégezni.

Az implantáció feltételei

A páciensnek egészséges fogínystruktúrával, valamint horizontálisan és vertikálisan elegendő és megfelelő minőségű csonttal kell rendelkeznie. Az implantátum behelyezéséhez általában minimálisan 8 mm-es csontvastagság szükséges. Gyakori probléma, hogy nincs elegendő csont, ami főleg akkor fordul elő, ha a páciens már sok évvel az implantáció előtt elveszítette fogait, így az alveolusok (a fogat tartó csontok) leépültek. Ebben az esetben a csontfelépítés, csontpótlás a megoldás, amely eljárással a hiányzó csontok újból előállíthatóak csontpótló anyagok, illetve – szükség esetén – saját csont felhasználásával. Sajnos hosszabb fognélküliség után gyakran látjuk, hogy a felső állcsontban az arcüreg a szájüreg irányában kiszélesedik. Ez azt jelenti, hogy nincs elegendő hely vertikálisan az implantátum behelyezésére. Ez esetben az implantológus sebészi beavatkozással az arcüreget meg tudja emelni (sinus lift) és a hiányzó csontot csontpótló anyaggal helyettesíteni, amit a szervezet saját csonttá épít át a későbbiekben. A beavatkozást az implantációval egyidejűleg is el lehet végezni, vagy 6-8 hónappal az implantáció előtt kell megcsinálni. Ennek eldöntésében a csonthiány mértéke mérvadó.

További implantációval kapcsolatos tudnivalóért kattintson ide!

Az implantáció fajtái

Azonnali implantáció

Az implantátumot azonnal a foghúzás után az alveolusba helyezik. Ilyenkor az alveolusnak fertőzésmentesnek kell lennie, ezt a kezelőorvos szájsebész egy speciális vizsgálat segítségével tudja megítélni. Nem túl gyakori.

Késői implantáció

Ilyenkor a foghúzás után legalább 3-6 hónapot kell várni, míg az implantáció létrejöhet, mert a csontoknak teljesen meg kell gyógyulnia, hogy a megfelelő csontintegráció lehetővé váljon. Ez a leggyakoribb és legsikeresebb módszer, amit alkalmaznak.

Implantátum típusok

A világon több száz cég foglalkozik implantátumok gyártásával.

Fogászatunkon a Nobel Biocare Replace, az Alpha-Bio és az egyik legújabb innovációnak számító NeO implantációs rendszereket alkalmazzuk.

Az 1950-es években Bränemark professzor kutatásai teremtették meg az implantáció alapjait. Az ő eredményeit felhasználva alakult meg a mára piacvezető svéd Nobel Biocare. A Nobel Biocare Replace implantátumok számos fejlesztő- és kutatómunka eredményeként tökéletesedtek.

Az Alpha-Bio Tec. több mint három évtizede van jelen a fogászati implantológia piacán; ez idő alatt innovatív termékek sorát hozta forgalomba. 2008-ban a vállalatot megvásárolta a Nobel Biocare, a világ vezető implantátum gyártója. Az Alpha-Bio Tec. termékei közül kiemelkedik az SPI és ICE spirál implantátum. Ezek rövid gyógyulási időt biztosítanak, behelyezésük gyors és komplikációmentes, tartósságuk hosszú távon biztosított. Kiválóan alkalmasak fix pótlások készítésére, valamint kivehető pótlások stabilitásának javítására is.

Az említettek mellett már elérhetők rendelőnkben az Alpha-Bio Tec.-nél végzett fejlesztési folyamatok egyik legújabb állomását jelentő NeO implantátumok! A közel 30 év klinikai tapasztalatain alapuló technológia az Alpha-Bio Tec. eredeti spirál implantátumainak továbbfejlesztése oly módon, hogy megtartja és ötvözi azok összes előnyét.
Miben más a NeO?
A NeO implantátumok kialakításuknak köszönhetően még precízebb behelyezést, pontosabb illeszkedést, még nagyobb teherbírást és gyorsabb gyógyulást tesznek lehetővé – és ez jó hír mind a kezelést végző szakembernek, mind a páciensnek!

 

Protetikai felépítmények

Az implantátumok belső üregrendszerében „fészek” biztosítja az implantátum fejek részére a pontos, elfordulás- és elmozdulásmentes kapcsolatot. Számos típusú implantátumfej segítségével történhet a pótlás készítése:

Pl. a Replace rendszer csatlakozórésze az implantátum testébe süllyesztett belső háromszögformának köszönhetően nagyon pontos, stabil, elfordulásbiztos implantátum–implantátumfej kapcsolatot biztosít. Az implantátumfejek nagy variációja érhető el.

Készülhetnek pótlások:

  • csavarozott rögzítéssel (multi-unit abutment) egyenes és ferde fejjel, különböző palástmagassággal
  • ragasztott koronák, hidak gyári titán vagy cirkonium-oxid fejjel (esthetic abutment)
  • kivehető pótlások elhorgonyzásául szolgáló merevítőrúd, illetve gömbfejes rögzítés
  • csavarral rögzíthető hídprotézis (nordic bridge)
  • a Nobel Biocare által működtetett (CAD/CAM alapú számítógép vezérlésű) Procera rendszerek segítségével készített egyéni alakú és dőlésszögű implantátumfejek