Mit kell tudni a fogászati implantációról?

Az implantátumbeültetés a hagyományos fogpótlásokat kiegészítő, több évtizedes múlttal rendelkező fogászati eljárás, a foghiány pótlásának leginnovatívabb módszere.

Mára rutinbeavatkozásnak számít; a magasan képzett szakemberek a technikai vívmányokkal karöltve gyakorlatilag nem ismernek lehetetlent.

A fogászati implantáció megoldást jelent a szóló foghiánytól kezdve a hosszú sorközi vagy sorvégi hiányokon át a teljes fogatlanságra is.

A fogimplantátum egy speciálisan kialakított csavar, ami az állkapocscsontba helyezve mesterséges foggyökérként funkcionál. Anyaga titán (és annak ötvözetei), ami rendkívül kedvező biokompatibilitású, vagyis a szervezet jól tolerálja.

3-6 hónap alatt a beültetett implantátum és a befogadó csontszövet között szoros kötés jön létre: a csontszövetek körbeveszik az implantátumot, vagyis megtörténik az implantátum integrációja/beépülése. (Ez a folyamat az osszeointegráció.)

A beépült implantátum stabil, teherbíró egység: képes a rá ható terhelések elviselésére, valamint alkalmas a korona, híd vagy protézis rögzítésére.

A sikeres implantátumbeültetések aránya 95% fölött van, szakszerűen végzett beavatkozás és együttműködő páciens esetén nagyon ritka a komplikáció.

Gondos ápolás, rendszeres fogorvosi ellenőrzés és professzionális fogtisztítás mellett a beültetett implantátum akár egy életen át kitart.

Az implantátumbeültetés előnyei

a teljesség igénye nélkül:

 • megakadályozza az állkapocscsont leépülését, a csontvesztést
 • nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására, így azok épek, egészségesek maradnak
 • a megmaradt saját fogak nem mozdulnak, vándorolnak el
 • fix pótlást tesz lehetővé, ami a napjainkban alkalmazott innovatív anyagoknak köszönhetően az eredeti fogakéval megegyező természetes hatást és érzést kelt, kifogástalan esztétikai élményt nyújt
 • a hiányzó fogak pótlásával javul az arc vonala, struktúrája és tónusa, így a megjelenés vonzóbbá, fiatalosabbá válik
 • a rögzített pótlás tökéletes rágóképességet és komfortérzetet, biztonságot ad, lehetővé teszi a jóízű étkezéseket, fesztelen beszélgetéseket, az önfeledt nevetést

Az implantáció általános menete

(egyedi eltérések lehetnek!)

 1. Konzultáció, állapotfelmérés
  A beavatkozást minden esetben teljes körű állapotfelmérés és konzultáció előzi meg, melynek során minden felmerülő kérdésére választ kaphat fogorvosától. Az implantációt végző szakember panorámaröntgent és 3D CT-felvételt készít és felméri, hogy fogínye és csontszerkezete megfelelő állapotban van-e az implantátum beültetéséhez. A kapott információk birtokában, valamint az Ön elvárásai és lehetőségei ismeretében személyre szabott kezelési tervet készít, melyben meghatározza a beültetendő implantátumok helyét és számát. A műtétet lehetővé tévő optimális állapot megteremtéséhez egyéb kezelésekre irányíthatja Önt, ilyenek például a fogkő-eltávolítás, a gyulladt íny parodontológiai kezelése.
 2. Implantáció előkészítése
  A foghúzás után általában 3-6 hónap gyógyulási időre van szükség, mielőtt beültethető az implantátum, ám bizonyos esetekben akár azonnali implantációra is lehetőség van (All-on-4).
 3. Az implantátum beültetése
  A műtét során a szájsebész behelyezi az implantátumcsavar(oka)t. Helyi érzéstelenítést alkalmaz, így az eljárás teljesen fájdalommentes! Egy implantátum beültetése normál esetben 15-30 percet vesz igénybe, és nem kellemetlenebb, mint egy sima foghúzás.
 4. Gyógyulási szakasz
  A beültetés helyétől, egyéni sajátosságoktól függően a gyógyulási folyamat 3-6 hónapig tart, ez idő alatt az implantátum beépül a csontba (osseointegráció). Bizonyos esetekben a páciens ideiglenes pótlást kap ez időre.
 5. A végleges fogpótlás behelyezése
  A gyógyulási szakasz végén, az osseointegráció lezajlása után megkapja a lenyomat alapján személyre szabottan készített végleges fogpótlást (korona, híd, teljes fogsor). A pótlás az egyéni igényeknek, lehetőségeknek megfelelő anyagból készül, napjainkban a legnépszerűbb a legmagasabb esztétikai igényeket is kielégítő, szilárd, tartós és rendkívül precíz végeredményt adó cirkónium.
 6. Utógondozás
  Fontos, hogy az implantátum hosszú távú tartósságához folyamatos utógondozásra, illetve utókövetésre is szükség van. A rendszeres kontrollvizsgálatok során orvosa ellenőrzi az implantátum és a fogpótlás állapotát. Mindemellett az implantátum tartóssága Önön is múlik, hiszen a fogászati implantátum, akárcsak eredeti fogai, megfelelő és alapos otthoni ápolást igényel. Ennek hiányában begyulladhat a fogágy, az íny, romlásnak indulhatnak a megmaradt saját fogak. Fontos a rendszeres, félévente/évente kivitelezett dentálhigiéniai kezelés, hiszen a lepedék, a fogkő a szájüregben található bármely kemény felszínen meg tud tapadni, így a művi pótláson is!

Kinek javasolt és kinek nem?

Az implantátum szinte valamennyi korosztály számára megoldást jelenthet, nincs felső korhatár. Feltétel, hogy az állkapocs növekedése befejeződött, ami 18-20 éves korban történik meg. Emellett a jó általános egészségi állapot és a megfelelő mennyiségű csontozat kulcsfontosságú a beavatkozás szempontjából. Ha mindez adott, általában nincs akadálya az implantációnak.
Megfelelő mennyiségű csontállomány hiányában biokompatibilis csontpótló anyagok és speciális műtéti technika alkalmazásával általában lehetőség van a csontmennyiség növelésére. Csontpótlás után kb. 6 hónap gyógyulási időre van szükség, mielőtt beültethető az implantátum.

Néhány tényező befolyásolja a kezelés kimenetelét. Erős dohányosoknál, rossz szájhigiénével rendelkezőknél jelentősen csökken a sikeresség esélye. Bizonyos betegségek – pl. cukorbetegség, súlyos szív- és érrendszeri betegségek, immunhiányos állapot – esetén szintén megfontolandó a beavatkozás. 18 éves kor előtt, illetve várandósság idején nem tanácsos az implantációt elvégezni.

A rendelőnkben alkalmazott implantátumtípusok

A világon több száz cég foglalkozik implantátumok gyártásával.

Fogászatunkon csúcskategóriás termékekkel dolgozunk: a Nobel Biocare Replace, a Straumann Neodent és az Alpha-Bio implantációs rendszereket alkalmazzuk.

Az implantáció alapjait Bränemark professzor fektette le az 1978-tól végzett fejlesztéseivel. Az ő eredményeit felhasználva alakult meg a mára piacvezető svéd Nobel Biocare. A Nobel Biocare Replace implantátumok számos fejlesztő- és kutatómunka eredményeként tökéletesedtek.

Az Alpha-Bio Tec. több mint három évtizede van jelen a fogászati implantológia piacán; ez idő alatt innovatív termékek sorát hozta forgalomba. 2008-ban a vállalatot megvásárolta a Nobel Biocare, a világ vezető implantátumgyártója. Az Alpha-Bio Tec. termékei közül kiemelkedik az SPI és ICE spirál implantátum. Ezek rövid gyógyulási időt biztosítanak, behelyezésük gyors és komplikációmentes, tartósságuk hosszú távon biztosított. Kiválóan alkalmasak fix pótlások készítésére, valamint kivehető pótlások stabilitásának javítására is.

Az említettek mellett már elérhetők rendelőnkben az Alpha-Bio Tec.-nél végzett fejlesztési folyamatok egyik legújabb állomását jelentő NeO implantátumok! A közel 30 év klinikai tapasztalatain alapuló technológia az Alpha-Bio Tec. eredeti spirál implantátumainak továbbfejlesztése oly módon, hogy megtartja és ötvözi azok összes előnyét.

Miben más a NeO?

A NeO implantátumok kialakításuknak köszönhetően még precízebb behelyezést, pontosabb illeszkedést, még nagyobb teherbírást és gyorsabb gyógyulást tesznek lehetővé – és ez jó hír mind a kezelést végző szakembernek, mind a páciensnek!

Tudja: ha implantátum, akkor Profident!

A legjobb árak, prémium minőség és tapasztalt szakemberek garantálják Önnek a Profidentben végzett implantációs, illetve fogpótló beavatkozások sikerét.
Mondjon igent a kompromisszumoktól mentes megoldásra, mondjon igent a legekre és válassza az implantátumbeültetést, amellyel

✔ a meglévő ép fogak károsítása nélkül
✔ a legesztétikusabb,
✔ funkcionálisan a legkielégítőbb,
✔ a legkomfortosabb,
✔ a legtartósabb, akár végleges,
✔ az életminőségét a lehető legpozitívabban befolyásoló

megoldás érhető el!