Mit érdemes általánosságban tudni az esztétikai fogászati beavatkozásokról?

Ha jobban belegondolunk, a legtöbb fogászati kezelésnek van esztétikai hozadéka.

A fogászati beavatkozások tervezésekor és kivitelezésekor már nem elegendő az egészségügyi és funkcionális szempontok figyelembevétele; az esztétikai megfontolások legalább ugyanakkora súllyal esnek latba.

A személyre szabottság kiemelt jelentőséggel bír: technikailag hiába hibátlan egy fogászati megoldás, nem lehet tökéletes a végeredmény, ha nem áll harmóniában a páciens arcával, karakterével, személyiségével. 

Funkcionalitás, szépség, természetesség, harmónia, egyediség – ezek az esztétikai fogászat alappillérei.

Ha konkretizálni akarjuk az esztétikai fogászat mint terület jelentését, kétféle kategóriát tudunk felállítani:

 1. egészségügyi gondot nem jelentő, pusztán esztétikai problémák korrigálása. Ilyen pl. a fogazat elszíneződésének megszüntetése, a fogak közötti túl nagy rések korrekciója, baleseti sérülések, éltörések restaurálása stb.
 2. egészségügyi gondot, funkcionális zavart is okozó elváltozások helyreállítása. Ilyen pl. a kusza fogsor szabályozása, esztétikus, élethű és tartós fogpótlások és tömések készítése, a fogkő eltávolítása.

Esztétikai fogászati beavatkozásaink

Esztétikus tömések: változatlan funkció, merőben más esztétikai hatás

Korunk páciense a fogtöméseket illetően is esztétikai elvárásokkal lép fel, igényli, hogy a tömés szép és észrevehetetlen legyen. Természetesen az esztétikus tömések ugyanazt a célt szolgálják, mint szürke amalgám elődeik, vagyis a szuvasodás okozta foganyagvesztés helyreállítását. A funkció tehát ugyanaz, de az elmúlt évtizedek technikai fejlődésének köszönhetően minden egyéb változott.

Amit az esztétikus tömésekről tudni érdemes:

 • a modern tömőanyagok több rétegből állnak és utánozzák a természetes fog fényáteresztő képességét.
 • számos árnyalatban léteznek, így az elkészült tömés tökéletesen egyezhet a fog színével. Ezért frontfogak esetén is előszeretettel alkalmazzuk!
 • a korszerű tömőanyagok keménysége megközelíti a fogzománcét, így tartós, időtálló és mérettartó fogtömést kapunk.
 • a speciális kompozit anyag UV-fényre azonnal köt, így a beavatkozás után a tömés rögtön használható, nem kell órákat várni az evéssel, mint annak idején az amalgámból készült fogtöméseknél.

A beavatkozás menete

 1. Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, majd fúrással eltávolítjuk a szuvas részeket (töméscsere esetén a régi amalgámtömést).
 2. Az üreg kialakítása és tisztítása után előkészítjük a fog felületét, hogy a tömőanyag megkössön rajta. Fényre kötő tömőanyagot használunk.
 3. Megbizonyosodunk arról, hogy a tömés nem akadályozza a fogak záródását.
 4. Utolsó lépésként polírozzuk a tömés felszínét. Így az megjelenésében azonos lesz a többi foggal, illetve a sima felszínen nehezebben tapad meg lepedék.

Inlay és onlay: esztétikus megoldás kiterjedt szuvasodás esetén

Nem ritka, hogy oly mértékű az anyaghiány, esetleg a cserélni kívánt régi amalgámtömés oly nagy kiterjedésű, hogy töméssel már nem állítható helyre a fog struktúrája. Ilyenkor inlay-t vagy – még komolyabb hiány esetén – onlay-t készítünk, melyeket lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumunk állít elő.

Amit az inlay és onlay betétekről tudni érdemes:

 • a betétek anyaga lehet kemény műanyag, kerámia, nemesfém. Különlegesen tartós és szép a nemesfém és a kerámia kombinációja.
 • az elérhető betéttípusok minden esztétikai és funkcionális igénynek, anyagi lehetőségnek meg tudnak feledni.
 • a megmaradt fogmennyiség megmenthető, megtartható.
 • élethűen utánozható bármilyen fog egyéni színárnyalata, így mosolya természetes, harmonikus marad.
 • a rendelőnkben elérhető esztétikus betétek minősége és precizitása kiemelkedő, rágóstabilitása megfelelő, így a hosszú élettartam garantált.

Az eljárás menete

A betét elkészítéséhez két találkozás szükséges.

 1. Első alkalommal a rendelőben az előkészítés és lenyomatvétel történik. A tömés maga a fogtechnikai laborban készül a lenyomat alapján. A köztes időre – kb. 1 hét – a fogba ideiglenes tömést helyezünk.
 2. A második találkozáskor az elkészült betéteket speciális ragasztóval az előkészített üregbe rögzítjük.

Az inlayek típusai anyaguk szerint

Arany inlay

Az arany számtalan előnnyel bír. Precíz megmunkálhatóság jellemzi, és mivel leheletvékonyan lehet felfektetni, a tömési szélek tökéletes zárást biztosítanak. Kifejezetten szövetbarát és szervezetünk által tolerált anyag, így csak rendkívül ritka esetekben okozhat allergiát. Sőt, klinikai tapasztalatok még enyhe antibakteriális hatást is tulajdonítanak neki! Időtlenül elegáns anyag, ami ellenáll az időnek, vagyis igen tartós megoldást ad.
Mivel öntéssel készül, a digitális fogászat korában némiképp háttérbe szorult.

Kerámia (porcelán) inlay

A kerámia inlay esztétikai szempontból a legszebb alternatíva az egyéb tömésekkel szemben. A kerámia egy olyan por, ami folyadékkal elkeverve paszta állagú, majd végül speciális kályhában kiégetve porcelán lesz. Ez a porcelán – színe és áttetszősége miatt – gyönyörű végeredményt biztosít.

Belle-Glass inlay

Az eljárás során a fogtechnikai laborban készült kemény műanyag betét kerül beragasztásra az előzetesen preparált fogba. A műanyag inlay készítésekor természetes fogszínt és esztétikus eredményt érhetünk el.

Porcelán héj (veneer): leheletvékony megoldás az apró esztétikai hibákra

A veneer egy leheletvékony porcelán héj, amit a fogak elülső felszínére ragasztunk, s így lehetőség nyílik a fogforma optikai korrekciójára, a fogszín helyreállítására, apróbb sérülések, elváltozások javítására.

Amit az esztétikus héjakról tudni érdemes:

 • Ez az esztétikai megoldás mindenekelőtt egészséges, vagyis nem tömött, nem gyökérkezelt fogaknál választható.
 • Az egyeztetéskor első lépésként a harapási helyzetet mérjük fel, mivel bizonyos harapási rendellenességek esetében nem ajánlott a héjak használata: ilyen például a mélyharapás vagy a szorítás, éjszakai fogcsikorgatás.
 • Leginkább a frontfogak esztétikai kezelésére alkalmazzuk például szuvasodás, zománchiba és a fogak közötti apró rés esetén, illetve amikor a páciens nem elégedett a fogai méretével, alakjával. Elszíneződések fedésére is alkalmas lehet a héj.
 • A vékony héjak sérülékenyek, mechanikai vagy hőhatásra könnyen megrepednek, lepattannak, ezért viselésük komoly tudatosságot, ápolásuk odafigyelést és óvatosságot igényel.
 • Az eljárás során a fogból – minimális mennyiséget ugyan, de – csiszolnunk kell, tehát a folyamat nem visszafordítható!

A beavatkozás menete

 1. Konzultáció:
  Felmérjük fogai állapotát, illetve azt, hogy az adott problémára valóban megoldást jelenthetnek-e a héjak, vagy inkább a préskerámia korona, esetleg a fogak szabályozása nyújt megoldást.
 2. Fogtisztítás:
  A beavatkozás előtt dentálhigiénikus kollégánk elvégzi a fogak szakszerű tisztítását. Érdemes a professzionális fogfehérítést is igénybe venni, hiszen így a héjak árnyalata már a fehérített fogszínhez választható ki.
 3. A fog előkészítése, ideiglenes héjak
  A héjak elkészítése általában két ülésben történik. Első alkalommal helyi érzéstelenítésben a fog látható, elülső felszínét minimálisan (zománc rétegen belül maradva) lecsiszoljuk. Az ily módon előkészített fogsorról lenyomatot veszünk, majd Önnel közösen kiválasztjuk a kívánt színárnyalatot, alakot. A végleges héjakat a fogtechnikus készíti el laboratóriumi körülmények között, néhány nap alatt. Ez időre ideiglenes héjakat helyezünk a preparált fogakra.
 4. Végleges héjak beragasztása
  Második alkalommal, ha a próba során mindent rendben találunk, egy speciális ragasztóanyag segítségével egyesével felragasztjuk az apró porcelánlemezeket. A kezelt fogakat polírozzuk, Önt pedig ellátjuk a héjak ápolásával kapcsolatos információkkal.

Cirkónium (cirkónium-dioxid) koronák: a kompromisszumok nélküli megoldás

Ez már kétségtelenül a 21. század technikája, mivel a legmagasabb esztétikai és funkcionális elvárásoknak egyaránt megfelel! Alkalmazásával nincs szükség kompromisszumokra, Ön minden téren a legjobbat kapja!

Amit a cirkónium-oxid koronákról tudni érdemes:

 • cirkóniumból úgynevezett CAD/CAM csúcstechnológiával készülnek a koronák, hidak, vagyis mind a tervezés, mind a megmunkálás, gyártás számítógéppel történik; így az elkészült fogmű a lehető legpontosabb, tökéletesen illeszkedik.
 • ez a legkorszerűbb módszerekkel előállított váz a magas esztétikumra törekvőknek a legtökéletesebb megoldás, hiszen színe, fényáteresztő tulajdonságai miatt alkalmazásával a természetes fogakéhoz hasonló esztétikai eredmény érhető el. Tökéletes a mosolyzónában kialakult hiányok pótlására.
 • a váz könnyű, ugyanakkor rendkívül stabil.
 • hihetetlen szilárdsága révén őrlőfogak pótlására, különböző hosszúságú hidak, akár komplett körhidak elkészítésére is kiválóan alkalmas.
 • szövetbarát sajátossága miatt nem allergizál.
 • ajánljuk: régi elszürkült szélű fémkerámia koronák cseréjekor; gyökérkezelt, tömött, elszíneződött fogak esetén; cirkóniumcsappal felépített gyökértömött, destruált fogakra; implantátumra.

Préskerámia (pl. e.max) koronák: az esztétikai szempontból legkiemelkedőbb lehetőség

Az IPS e.max préskerámia a liechtensteini székhelyű Ivoclar Vivadent fejlesztése. Más gyártók is készítenek préskerámiát, de azok sem szépség, sem tartósság tekintetében nem mérhetők az IPS e.maxhoz. Nem csoda, hogy mi is erre a márkára szavazunk! Préskerámiából legnagyobb számban héjak készülnek, de inlay-ek, illetve koronák alapanyagát is adhatja.

Amit a préskerámia koronáról tudni érdemes:

 • Szilárdsága jóval kisebb, mint a fémkerámia vagy a cirkóniumból készült fogműveké, így rágófogak pótlására nem alkalmas.
 • mivel a fémmentes kerámiakoronának nincs vázkonstrukciója, tisztán porcelánból készül, ezért maximum 3 tagú híd készítésére alkalmas.
 • a préskerámia alapanyag remek fényáteresztő tulajdonságokkal bír, ami a természetes hatás egyik záloga. A préskerámiából készült termékeket a széles körű felhasználhatóság érdekében kiterjedt színskálában gyártják: ez lehetővé teszi, hogy alkalmazásukkal egyedülállóan esztétikus, élethű megoldásokat kapjunk. A préskerámia héj, inlay és korona a mosolyzónában tökéletes választás!