Esztétikai fogászat

A hagyományos fogászat fémből készült fogpótlásai már a múlté! Az esztétikai fogászat egy új szemléletet tükröz: célja a természethű megjelenés kialakítása a korszerű technológiai eljárások alkalmazásával, miközben funkcionálisan is kiváló rágóképességet biztosít. A modern alapanyagok alkalmazhatók a fémallergiában szenvedő pácienseknél is.

Leggyakoribb alkalmazási területek:

 • meglévő amalgám tömések cseréje esztétikus fehér tömésekre
 • fogforma optikai korrekciója: fogak hosszának, szélességének megváltoztatása
 • tág fogközök szűkítése
 • metszőfogak balesetes éltörésének restaurálására
 • fogak színének javítása

Egyre többen döntenek emellett a korszerű eljárás mellett, mivel a kezelés teljesen fájdalommentes, a ragyogó mosoly pedig hosszú távon garantált.

Porcelán héj – veneer

A veneer egy leheletvékony porcelán héj, amit a fogak elülső felszínére ragasztanak, s így lehetőség nyílik a fogforma optikai korrekciójára, a fogszín helyreállítására és kis foghiányok javítására.

Ezt az esztétikai megoldást mindenekelőtt egészséges, vagyis nem tömött, nem gyökérkezelt fogaknál választják. A veneer (héj) készítésekor a kezelőorvosok első lépésként a harapási helyzetet mérik fel, mivel bizonyos harapási hibák esetében nem ajánlott a héjak használata; ilyen például a mélyharapás, vagy az „éjszakai fogcsikorgatás”.

Inlay és onlay

A hagyományos tömés helyett lehetőség van előzetesen elkészített inlay-t, azaz betétet előállítani. Az eljárás során a fogorvos először előkészíti a fogüreget, pontos lenyomatot vesz, majd az ez alapján elkészült inlay-t beragasztja.

Az inlay készülhet kemény műanyagból, kerámiából, vagy nemesfémből. Különlegesen szép a nemesfém és a kerámia kombinációja.

Ha egy fogból már nagyon sok foganyag hiányzik, úgy a fog javítására az onlay készül. A pontosság ennél a javítási módnál rendkívül magas, ezért a hosszú élettartam garantált.

Az arany inlay

Az arany inlay a lehető legjobb megoldás a moláris, nagy rágófogakba. Az aranyat leheletvékonyan lehet felfektetni, így a tömési szélek tökéletes zárást biztosítanak. Az arany, mivel kifejezetten szövetbarát és szervezetünk által tolerált anyag, csak rendkívül ritka esetekben okozhat allergiát és a mellékhatások felbukkanásának esélye is szinte minimális. Sőt, klinikai tapasztalatok még enyhe antibakteriális hatást is tulajdonítanak neki!

Amennyiben Önnek a helyreállítás élettartama a legfontosabb, szintén érdemes ezt az eljárást választania, mivel az arany nemcsak időtlenül elegáns anyag, de igen precíz megmunkálhatóság jellemzi.

Kerámia (porcelán) inlay

A kerámia inlay esztétikailag a legszebb alternatíva az egyéb tömésekkel szemben. A kerámia egy olyan por, ami folyadékkal elkeverve paszta állagú, majd végül speciális kályhában kiégetve porcelán lesz. S ez a porcelán – színe és áttetszősége miatt – gyönyörű végeredményt biztosít.

Belle-Glass inlay

Az eljárás során a fogtechnikai laborban készült, kemény műanyag betét kerül beragasztásra az előzetesen preparált fogba. A műanyag inlay készítésekor  természetes fogszínt és esztétikus  eredményt lehet elérni.

Cirkónium (cirkónium-dioxid) koronák

A 21. század technikája, mivel a legmagasabb esztétikai és funkcionális elvárásoknak is megfelel. A cirkónium-oxid koronák úgynevezett CAD/CAM csúcstechnológiával készülnek. A CAD (Computer Added Design) – computer vezérelt tervezés lényege, hogy a preparált fogakról vett lenyomatot egy speciális scanner letapogatja és számítógépen rögzíti.

Ehhez kapcsolódik a CAM (Computer Aided Manufacturing) – computer vezérelt megmunkálás, mely során a scannelt adatok alapján elkészítik a nagykeménységű cirkónium-oxid tömbökből a korona vázát.
Ez a legkorszerűbben előállított váz a magas esztétikumra törekvőnek a legtökéletesebb megoldás. A váz fehér cirkonium-oxidból áll, könnyű emellett mégis rendkívül stabil, szövetbarát sajátossága miatt pedig nem allergizál. Hihetetlen szilárdsága révén különböző hosszúságú hidak elkészítésére is kiválóan alkalmas.

A cirkónium-oxid koronák előnyei:

 1. nagy szilárdságú, mind metsző- mind rágófogaknál használható
 2. akár körhíd pillérként is felhasználható
 3. kiváló esztétikai hatás
 4. igen pontos illeszkedés
 5. nincs allergia

Kinek ajánljuk?

 • régi szürke szélű fémkerámia koronák cseréje
 • gyökérkezelt, tömött, elszíneződött fogak
 • cirkónium csappal felépített gyökértömött, destruált fogak
 • cirkon implantátum

Fémmentes kerámia koronák

E koronák nem fémvázra készülnek, emiatt szilárdságuk jóval kisebb, mint a fémkerámia koronáké, így rágófogak pótlására nem alkalmasak. Mivel a fémmentes kerámia koronának nincs vázkonstrukciója, tisztán porcelánból készül, maximálisan 3 tagú híd készítése lehetséges. Azonban ideális választás szóló koronák, vagy héjak (Veneers) esetén a metsző fogakon alkalmazva.  Fényáteresztő képességük és esztétikai hatásuk kiváló, ezért egyre többen választják ezt a megoldást.

Esztétikai fogászat