Mit kell tudni a fogászati rákszűrésről?

Az évente javasolt fogászati rákszűrés alkalmával a teljes szájüreg esetleges kóros elváltozásait keressük. A cél a megelőzés, illetve a korai felismerés.

A legtöbb elváltozás banális és jóindulatú (pl. afták, leukoplákia, hemangióma, fibróma, gombás fertőzés, papilloma, verruca), és korai diagnózissal könnyen kezelhető.

Általános betegségeknek, vitamin- és ásványianyag-hiánynak sokszor a szájban van először tünete, ezért is fontos a rendszeres, komplex állapotfelmérés.

A szájüregi daganatos megbetegedések hátterében elsősorban a helytelen életmód – dohányzás, alkoholfogyasztás, elégtelen táplálkozás –, az egészségtudatosság hiánya, a rossz szájhigiénia áll.

A gyógyulás kulcsa minden esetben a korai diagnózisban rejlik!

A szájüregi betegségek tünetei

Ha ezeket tapasztalja, minél előbb keressen fel egy szakembert!

  • fájdalmatlan, nem gyógyuló fekély a szájüregben
  • az állkapocs duzzanata
  • körülírt fehér, sárgás vagy vörös foltok a nyelven, a szájnyálkahártyán, az ínyen
  • állandó szájszárazság
  • rágási-nyelési nehézségek, olyan érzés, mintha valami megakadt volna a torkán
  • a nyelv vagy a szájüreg más területének érzéketlenné válása
  • az állkapocs vagy nyelv mozgásában mutatkozó nehézségek

Amennyiben a fenti tünetek nem múlnak el 2 hét alatt, feltétlenül forduljon orvoshoz!

A sztomato-onkológiai szűrés menete

A fogászati rákszűrés keretében a fej-nyak régióban kívül-belül mindent megvizsgálunk. Kívül a nyirokcsomókat, állcsontot, az arcszimmetriát, a szájüregben a nyálkahártyát, nyelvet, nyelvgyököt, garatíveket, nyálmirigyeket vesszük szemügyre.
A szájüregben fellépő rosszindulatú elváltozások legtöbbje időben, gyakran már a rákmegelőző stádiumban felismerhető. Ám mivel fájdalom jellemzően csak az előrehaladott állapotnál jelentkezik, sokan hajlamosak legyinteni a kezdeti apró tünetekre, ha egyáltalán észreveszik azokat.