Mit kell tudni a mikroszkópos gyökérkezelésről?

A gyökérkezelés időigényes, olykor többlépcsős beavatkozás, azonban sok esetben csakis ezzel a módszerrel lehet megelőzni a fogak elvesztését, eltávolítását.

A gyökérkezelés célja, hogy megszüntessük az erekkel és idegekkel behálózott fogbélben (pulpa) – például nagyméretű fogszuvasodás miatt – kialakult gyulladást.

A kezelés során eltávolítjuk a fertőzött vagy elhalt szöveteket, kitisztítjuk a gyökércsatornákat, végül egy speciális tömőanyaggal hermetikusan lezárjuk azokat.

Az ily módon megmentett fog még sokáig jó szolgálatot tehet akár önállóan, akár pótlással megtámogatva.

A gyökérkezeléssel kapcsolatban felmerülő legnagyobb aggodalom az azzal járó fájdalom mértéke. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, vagyis a beteg a zsibbadáson kívül semmit nem érez.

A fogászati mikroszkóp adta akár 30-szoros nagyítás új dimenzióba emelte a gyökérkezelést. Alkalmazásával a szakemberek képesek rendkívül pontosan, célzottan dolgozni egy fogon belül, olyan helyeket is elérve és olyan anatómiai képleteket meglátva, amire szabad szemmel egyszerűen képtelenek lennének!

Ez azt jelenti, hogy a nem is olyan régen még húzásra ítélt fogak is megmenthetővé válnak! Márpedig a saját fogak megtartására egyre nagyobb az igény mind a páciensek, mind a szakemberek körében!

Ez a közel 100%-os sikerességi rátával bíró eljárás a jövőbe mutat, jelenleg csak igen kevés rendelőben érhető el. A fogászati mikroszkóp drága eszköz, használata pedig komoly felkészültséget igényel. Szakembereink hosszú hónapokat fordítottak arra, hogy megbízható rutinnal, maximális biztonsággal alkalmazzák ezt az innovatív készüléket, az Ön mosolya érdekében!

A fogbélből kiinduló betegségek tünetei

 • Erőteljes fogérzékenység
 • Kezdetben hidegre, melegre, édesre, savanyúra hirtelen fellépő éles fájdalom, ami az inger elmúlásával megszűnik; az érzékeny fog lokalizálható
 • Később akár több órán át tartó heveny fájdalom, ami gyakran éjszaka jelentkezik; mivel kisugárzik, a fájó fog már nem lokalizálható pontosan
 • Érzékeny, duzzadt fogíny
 • Ráharapási érzékenység
 • Fogelszíneződés
 • Fejfájás, migrén
 • Hajhullás, bőrbetegség, belgyógyászati problémák

Mikor válhat szükségessé a gyökérkezelés?

Pulpáig hatoló szuvasodás

Amikor a fog szuvasodása áthatol a zománcrétegen és a dentinen keresztül eléri a fogbelet, a szuvasodást okozó baktériumok hatására az ereket, idegeket tartalmazó lágyrész megfertőződik, begyullad. A gyulladás miatt kialakult nyomásnövekedés eredményeként elhalhatnak az idegek, és mivel elzáródnak a pulpát tápláló erek, a szövetek is. Ha a fertőzést nem szünteti meg fogorvos, a gyulladás továbbterjedhet, megtámadhatja az arcüreget, akár az állkapocscsontra is ráhúzódhat.

Egyéb okok

Szükségessé tehetik a gyökérkezelést a baleset, illetve hő- és kémiai ingerek során bekövetkezett fogsérülések, rendszeres fogcsikorgatás vagy terhelés miatt kialakult gyulladás, illetve a gócmentesítő folyamatok.

Hogyan zajlik a kezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés átlagosan két órát vesz igénybe. Nagyobb mértékű gyulladás esetén a kezeléshez akár két fogászati ülés szükséges.

 1. Diagnózis felállítása, kezelési terv készítése
  Első lépésként röntgen- vagy CT-felvételt készítünk a foggyökér csúcsáról a probléma felmérése érdekében.
 2. A gyökérkezelés
  A helyi érzéstelenítésben végzett kezelés során a fogbélüreget és a gyökércsatorna-bemeneteket feltárjuk, tartalmukat, a fertőzött vagy elhalt szöveteket eltávolítjuk; ezzel párhuzamosan, illetve utána is folyamatosan fertőtlenítjük a fogbélüreget és a gyökércsatornákat. A kamra és a gyökércsatornák kitisztítása után a fog belsejébe gyógyszeres tömés kerül.
 3. Gyökértömés elkészítése / kontroll
  A következő alkalommal megtörténhet a végleges tömés behelyezése, amivel tartósan és hermetikusan lezárjuk a gyökércsatornákat. A precíz, tökéletesen záró gyökértömés meggátolja a kórokozók újbóli bejutását. Márpedig a sikeres gyökérkezelésnek ez – a teljesen kórokozómentessé tett környezet – a kulcsa! Kontroll röntgenfelvétel is készül ekkor.
 4. A fog újraépítése
  A fogkoronai rész helyreállítása a legtöbb esetben – a megmaradt foganyag mennyiségétől függően – töméssel, betéttel vagy koronával történik. A foganyagveszteség miatt a kezelt fogak törékennyé válnak, ezért a végleges helyreállításukra kiemelt figyelmet fordítunk!

A mikroszkóppal végzett gyökérkezelés előnyei

 • A mikroszkóp segít a pontos diagnózis felállításában és hatékony kezelési terv elkészítésében.
 • Kevésbé invazív eljárást tesz lehetővé, kevesebb ép foganyag eltávolítása szükséges, ezáltal csökken a gyökérkezelés utáni fogtörés esélye.
 • Kisebb a szövődmények kialakulásának kockázata, így a fájdalom mértéke is.
 • Segítségével könnyebben eltávolítható és kicserélhető a régi, már nem tökéletes gyökértömés.
 • Mikroszkóp alatt a korábbi sikertelen gyökérkezelések nagy biztonsággal korrigálhatók.
 • Az őrlőfogak gyökérkezelése összetettebb feladat, mint a frontfogaké és a szemfogaké, így kezelésükkor különösen hasznos lehet a mikroszkóp használata.
 • A szabad szemmel nem látható csatornák is láthatóvá és elérhetővé válnak, valamint a hagyományostól eltérő formájú gyökércsatornákat is tökéletesen fel lehet tárni, ki lehet tisztítani és precízen betömni.
 • Jól kivitelezett mikroszkópos beavatkozás, valamint gondos otthoni ápolás mellett a gyökérkezelt fog még sok éven át, akár élethosszig megmarad!

Hogyan kerülheti el a gyökérkezelést?

Csak ismételni tudjuk magunkat, amikor a rendszeres kontrollvizsgálat jelentőségét emlegetjük. Egy kisméretű szuvasodás kezelése összehasonlíthatatlanul egyszerűbb, mint a kiterjedt elváltozásé. Hallgasson ránk és ne várja meg, hogy a fogszuvasodás olyan méreteket öltsön, mely már csak gyökérkezeléssel orvosolható! A megfelelő otthoni szájápolásról se feledkezzen meg, hiszen a szájüreg egészsége az Ön fürdőszobájában kezdődik!

A beavatkozással elért állapot fenntartása

Ha már elkerülhetetlenné vált a beavatkozás, Ön sokat tehet azért, hogy hosszú távra megőrizze az eredményt!
Együttműködése a kezelés ideje alatt és után is kiemelt jelentőséggel bír. Fontos, hogy az eljárás során az adott időpontokban feltétlenül megjelenjen. Az ideiglenes gyökértöméssel lefedett fog kíméletre szorul, nem terhelhető. A gyökérkezelt fogak is ki vannak téve a szuvasodás és a fogkőképződés veszélyének: elengedhetetlen az alapos otthoni szájápolás, valamint a rendszeresen elvégzett professzionális dentálhigiéniai beavatkozás. A kezelőorvosa által előírt időpontokban (gyökértömés után először 6, ritkábban 3 hónap múlva) feltétlenül jelenjen meg a röntgenfelvétel készítésével egybekötött kontrollon!