Mikroszkópos gyökérkezelés

Gondolta volna, hogy a fogak belsejében különleges világ, egy egész mikrokozmosz található? Egyesek azt mondják, a foggyökér belseje olyan, mint egy hangyavár járatrendszere; van, aki az agykérgi idegsejtek kapcsolati hálózatához vagy az érhálózathoz hasonlítja; és akad, aki egy óriási fa gyökérzetét véli felfedezni benne. De akárminek is látjuk, mindezt nem észlelnénk, ha nem létezne a mikroszkóp és ez által a mikroszkópos gyökérkezelés.

mikroszkópos gyökérkezelés

A fogászati mikroszkóp adta akár 30-szoros nagyítás egy új világot tárt fel a szakemberek számára, ami nemcsak szakmai szempontból hatalmas jelentőségű, hanem – egy tapasztalt endodontológus megfogalmazása szerint – érzelmileg is megérintő, lelkesítő tapasztalás az orvos számára.

A fogászati mikroszkóp, valamint a mikroszkópos gyökérkezeléshez használt egyéb innovatív eszközök – speciális tükrök, precíziós műszerek – nem csak az akár legszűkebb, leggörbébb, bonyolult lefutású járulékos csatornák feltárását könnyítik meg, de lehetővé teszik a különböző szövetek elkülönítését, a szűkületek és az esetleges preparálási hiba során keletkezett perforációk észlelését; mindez azt jelenti, hogy a szakemberek ma már képesek rendkívül pontosan, célzottan dolgozni egy fogon belül, olyan helyeket is elérve és olyan anatómiai képleteket meglátva, amire szabad szemmel egyszerűen képtelenek lennének!

Ez azt jelenti, hogy a nem is olyan régen még húzásra ítélt fogak is megmenthetővé válnak! Márpedig a saját fogak megtartására egyre nagyobb az igény mind a páciensek, mind a szakemberek körében!

Mikor válhat szükségessé a gyökérkezelés?

Amikor a fog szuvasodása áthatol a zománcrétegen és a dentinen keresztül eléri a fogbelet (pulpa dentis), a szuvasodást okozó baktériumok hatására az ereket, idegeket tartalmazó lágyrész megfertőződik, begyullad. A gyulladás miatt kialakult nyomásnövekedés eredményeként elhalhatnak az idegek, elzáródhatnak a pulpát tápláló erek és így elhalhatnak a szövetek. A gyökércsúcs körül kialakult kóros elváltozás intenzív fájdalommal és harapási érzékenységgel jár. Ha a fertőzést nem szünteti meg fogorvos, a gyulladás tovább terjedhet, megtámadhatja az arcüreget, akár az állkapocscsontra is ráhúzódhat. A kórosan gyulladt, gócos fog miatt hajhullás, bőrkiütés, ízületi vagy szívizomgyulladás is kialakulhat, de szemészeti és urológiai következmény sem ritka.

A pulpáig hatoló szuvasodáson túl szükségessé tehetik a gyökérkezelést a baleset, illetve hő- és kémiai ingerek során bekövetkezett fogsérülések, rendszeres fogcsikorgatás vagy terhelés miatt kialakult gyulladás, illetve a gócmentesítési folyamatok.

A gyökérkezelés menete:

Első lépésként röntgenfelvételt készítünk a foggyökér csúcsáról. Kis térfogatú CBCT felvételen még sokkal szebben kirajzolódnak a gyökércsatornák, ezért a CT-felvételek kiválóan alkalmazhatók a gyökérkezelés során, különösen a komplex anatómiájú, patológiás állapotú fogak ellátásánál, illetve az ismételt gyökérkezelésekkor. A helyi érzéstelenítésben végzett gyökérkezelés során a fogbélüreget és a gyökércsatorna-bemeneteket feltárjuk, tartalmukat, a fertőzött vagy elhalt szöveteket eltávolítjuk; ezzel párhuzamosan, illetve utána is folyamatosan fertőtlenítjük a fogbélüreget és a gyökércsatornát. A kamra és a gyökércsatorna kitisztítása után a fog belsejébe gyógyszeres tömés kerül. A következő alkalommal megtörténhet a végleges tömés behelyezése, és így tartósan és hermetikusan lezárjuk a gyökércsatornát, hogy az esetleges gyökércsúcs körüli gyulladás megszűnjön. Ezek után következik a fog újraépítése. A lyuk nagyságától függ, hogy betétet vagy koronát választunk.

mikroszkópos gyökérkezelés

A fogbélgyulladás (pulpitis) tünetei:

• Heveny fájdalom a fogban, ami gyakran éjszaka jelentkezik • Erőteljes fogérzékenység • Érzékeny, duzzadt fogíny • Ráharapási érzékenység • Hidegre, melegre érzékenység • Fejfájás, erős migrén

A mikroszkóppal végzett gyökérkezelés előnyei:

  • A mikroszkóp segít a pontos diagnózis felállításában és hatékony kezelési terv elkészítésében.
  • Kevésbé invazív eljárást tesz lehetővé, kevesebb ép foganyag eltávolítása szükséges, ezáltal csökken a gyökérkezelés utáni fogtörés esélye.
  • Kisebb a szövődmények kialakulásának kockázata, így a fájdalom mértéke is.
  • Segítségével könnyebben eltávolítható és kicserélhető a régi, már nem tökéletes gyökértömés.
  • Mikroszkóp alatt a sikertelen gyökérkezelések nagy biztonsággal korrigálhatók.
  • A nagyítás lehetővé teszi, hogy észleljük, lokalizáljuk és eltávolítsuk a korábbi kezelés során esetlegesen betört műszert. (A tágító eszköz vége olykor azért törik bele a gyökércsatornába, mert sok csatorna kiszámíthatatlanul kanyarog, esetleg a végén kettéágazik. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem orvosi hiba!)
  • Az őrlőfogak gyökérkezelése még komplexebb, összetettebb feladat, mint a frontfogaké és a szemfogaké. Őrlőfogak kezelésekor különösen hasznos lehet a mikroszkóp használata.
  • A szabad szemmel nem látható csatornák is láthatóvá és elérhetővé válnak, valamint a hagyományostól eltérő formájú gyökércsatornákat is tökéletesen fel lehet tárni, ki lehet tisztítani és precízen betömni. Az alapos, minden részletre kiterjedő mechanikai, műszeres, valamint az átöblítő folyadékkal végzett kémiai tisztítással elpusztítjuk az összes kórokozó baktériumot, így a visszafertőződés kockázata minimálisra csökken. A precíz, tökéletesen záró gyökértömés meggátolja a kórokozók újbóli bejutását. Márpedig a sikeres gyökérkezelésnek ez – a teljesen kórokozómentessé tett környezet – a kulcsa!