Gyermekfogászat

A tejfogak épp olyan fontos szerepet töltenek be, mint a későbbiekben a maradandó fogak. A gyermek segítségükkel tanulja meg a helyes hangképzést és fontos szerepük van a maradó fogak helyének biztosításában. Ha idő előtt kerülnek eltávolításra, a hiány melletti két fog elmozdul, részben vagy teljesen zárja a rést, ezáltal gátolja a maradandó fog előtörését.

gyermekfogászat tejfogak

A tejfogak szerkezete különbözik a maradó fogakétól, a fogbél nagyobb, a zománcvastagság viszont csak fele a végleges fognak, így a szuvasodás korábban megindulhat. A tejfogak szuvasodásának hátterében többnyire a nem megfelelő fogápolás, illetve a helytelen táplálkozás áll. Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogakat nem kell betömni, hiszen úgyis kiesnek. Ez nem igaz!

Kezelésük ugyanolyan fontos, mint felnőttkorban, ezért ajánlott a gyermekfogászattal foglalkozó specialista felkeresése. Az ellátás nagyon fontos, hiszen a tejfogak közül sok csak 10-11 éves korban cserélődik le, valamint a szuvas tejfogak környezetében növekedő maradófogak is károsodhatnak.

Félévente javasoljuk a rendszeres fogorvosi kontrollt gyermeke számára is!

Szuvas tejfogak

A szuvas tejfog kezelése többféleképpen történhet:
Ha nagyon kicsi a szuvasodás, akkor elcsiszolhatjuk a tejfogat, egy sima felszínt létrehozva és a felületét egy speciális fluoridtartalmú anyaggal ecseteljük. Ha nagyobb a szuvasodás, akkor tömést kell készíteni. Ha a szuvasodás különösen mély, és a tejfog elhalt vagy gyulladásban van, gyökérkezelésre, esetleg foghúzásra lehet szükség.

Gyökérkezelés

Tejfogak gyökérkezelése során először megnyitjuk a fogat, kitisztítjuk a belsejét és addig nyitva hagyjuk, amíg a panaszok el nem múlnak. A tejfog melletti duzzanat (ami sokszor jól látható kívülről is, a gyermek arcán) és hőemelkedés, láz esetén szükség van antibiotikumra is, hogy megakadályozzuk a gyulladás súlyosbodását, tovaterjedését. Ha megszűnt a duzzanat, akkor egy speciális, tejfogak gyökértömésére használt anyagot teszünk a fog belsejébe, majd ideiglenes tömést készítünk. Ha 1-2 héten át nincsenek panaszok, akkor végleges tömést teszünk a fogba. Tájékozódjon bővebben a gyökérkezelésről ide kattintva.

Amennyiben a tejfog nem gyógyul, szükség lehet annak eltávolítására.