Na, ki van a képen? – nyomott az orrom alá egy fotót a barátnőm. Hát a kisfiad, Ármin! Ki más? – vágtam rá. Nem, nem, mosolygott. Az apja! Döbbenten bámultam a fotót. A huncutul fintorgó gyerek egy az egyben az ötéves Ármin: ugyanaz a fejforma, ugyanaz a homlok, áll, épp olyan rakoncátlan hajtincsek, és a megszólalásig hasonló mosoly…

myofunkcionális tréner

A legtöbbünk kapásból tud példát mondani arra, milyen megtévesztő hasonlóságokat lehet felfedezni egy családon belül. Nem véletlen: a koponya, az arc- és állcsontok, a fogak mérete, formája, állása, a fej növekedésének üteme mind, mind öröklődhet. Ennek megfelelően a kóros harapások, a szabálytalan fogak mögött is sokszor a genetika áll.

 

Még gyakoribb azonban, hogy a probléma szerzett, például embrionális ártalmak, szájlégzés, atípusos nyelés, idő előtti tejfog-eltávolítás, korai szuvasodás, trauma, leggyakrabban pedig az elnyúló cumizás vagy ujjszopás eredménye.
Legyen bármi is az ok, a harapási anomáliákat, a fogazat rendellenességeit orvosolni kell – méghozzá minél előbb.

Sosincs túl korán

A gyermekkori fogszabályozás fő célja, hogy a még véglegesen ki nem fejlődött fogazat, arc- és állcsontok számára optimális viszonyokat teremtsünk, az öröklött vagy a rossz szokások miatt kialakult harapási rendellenességeket korrigáljuk. Ha gyermekünk fogát szabálytalannak látjuk, keressünk fel egy fogszabályzó szakorvost, hiszen a különböző típusú fogszabályozó készülékek megfelelő alkalmazásával szinte minden esetben kezelhető ez a nem csupán esztétikai, de számos egészségügyi gondot is okozó elváltozás.

myofunkcionális tréner

Nehéz kimondani, de könnyű vele eredményt elérni – a myofunkcionális tréner

Tévhit, hogy meg kell várnunk a maradó fogak megjelenését, hiszen napjaink innovatív technikáival már az egészen kicsiknél is komoly eredmények érhetők el. Ezek egyike a Profidentben is rendszeresen alkalmazott myofunkcionális tréner.
A finoman, lágy erőkkel dolgozó myofunkcionális tréner nem klasszikus fogszabályzó, nincs a szájpadlásra ülő része, fém alkatrésze. A szilikon alapanyagú sínek nem lenyomat alapján, egyéni gyártásban készülnek, ám mivel több méretben, formában és különböző keménységben érhetők el, biztos, hogy az életkorának, anatómia adottságainak megfelelő, a problémájára megoldást nyújtó készüléket kapja a gyermek.

Hatása összetett, és messzire mutat

myofunkcionális tréner

A legkisebbeknél a kezelés célja a rossz szokások elhagyása, az izmok egyensúlyának beállítása, ezért ekkor olyan, egészen puha szilikonsínt kap a gyermek, ami az izomkörnyezetet változtatja meg. Pusztán a helyes izomműködés elérésével jelentős javulást érünk el az állcsontozat helyzetében, a fogazat állásában. Mindez maga után hozza a beszéd javulását (logopédusra azért jó eséllyel szükség lesz), a rágófunkciók helyreállását, ami a megfelelő táplálékfelvételhez és a jó emésztéshez elengedhetetlen. A kezelés minőségi életmódváltozást eredményez.

Hogyan működik?

A sínt napközben egy órát, éjszaka végig hordani kell. A nappal a gyakorlás ideje: a gyerek a szülő segítségével – akár tükör előtt – próbálgatva, tudatos odafigyeléssel szokja meg, hogy a tréner viselésekor csukva tartsa a száját, hiszen az eredeti funkciók visszaállítása (orron át légzés, megfelelő nyelvmozgás és –állás) csak így lehetséges.

Ha „dáthás”, akkor szünet!

Enyhébb nátha esetén még alkalmazható a myofunkcionális tréner, de ha a gyerek súlyosabb légúti fertőzéssel küzd, az orra eldugult, akkor érdemes megvárni, míg meggyógyul; néhány nap, akár hét kihagyásnak semmilyen káros következménye nincs, egy fertőtlenítő tisztítás után a készülék ugyanúgy használható, mint korábban.

Volt gond, nincs gond!

A tréner egy év alatt már változást hoz, de ez nem jelenti a kezelés végét. Az első, még nagyon puha síneket előbb-utóbb keményebbre cseréljük, ami már magukra a fogakra fejt ki hatást. Az időben elkezdett és végigvitt kezeléssel kiskamasz korra bőven orvosolható a baj és elkerülhetővé válik a kivehető vagy a rögzített fogszabályozó viselése.

myofunkcionális tréner

Olvasna még a gyermekkori fogszabályozásról? Kattintson ide!