Fogszabályozás

Korunk esztétikai elvárásai miatt és a fogászat technológiai fejlődésével egyre nagyobb igény mutatkozik a fogak sorba rendezésére, a fogszabályozásra. Természetesen, a fogszabályozás célja nem csak az esztétikai problémák megoldása kell, hogy legyen; legalább ennyire fontos teendő a rágás, a rágófunkció helyreállítása is.

A fogak, illetve az állcsontok rendezetlensége az tehát, amit a fogszabályozással korrigálni lehet. Ez a gyermekek 6-7 éves kora körül válik észrevehetővé: ekkor jelennek meg az első maradandó fogak. A szülők ilyenkor lepődnek meg, hiszen az addig szép, szabályosan álló tejfogak helyét felváltják a nagynak tűnő és sajnos gyakran szabálytalanul álló maradó fogak.

Ilyenkor érdemes felkeresni először a fogszabályozó szakorvost. A fogak rendezetlensége azonban sok esetben az állcsontok egymáshoz való viszonyának hibáját is jelentik, és nem csak esztétikai problémát okoz. A különböző típusú fogszabályozó készülékek megfelelő alkalmazásával azonban igen nagy százalékuk kijavítható, kezelhető.

A felnőttek fogszabályozó kezelésénél gyakran felmerül az az igény, hogy napközben se lehessen észrevenni, hogy fogszabályozót hordanak ezért már léteznek olyan fogszabályzók, melyek egyáltalán nem okoznak esztétikai problémákat.

Kivehető fogszabályozó

A gyermekkori fogszabályozás legfontosabb célja, hogy a még véglegesen ki nem fejlődött fogazat, arc és állcsontok számára optimális viszonyokat teremtsünk, s a rossz szokások miatt kialakult harapási rendellenességeket kijavítsuk. Ezt a célt, ennél a korosztálynál szinte mindig kivehető készülékkel érhetjük el. A kivehető készülékek a gyermekek számára kényelmesek, csak éjszaka kell őket viselni, illetve esetenként nappal egy-egy órát. A hagyományos készülékek akrilátból, minimális fém tartozékokkal készülnek.

Az új típusúakat, az úgynevezett trénereket, különböző keménységű szilikonból állítják elő. A trénerek igen kényelmes készülékek, nincs szájpadlásuk, és fém alkatrészük sem. Feladatuk a fogívek fejlesztése és a rossz szokások elhagyásának segítése, s az általuk okozott funkciós problémák megoldása. Ezek a készülékek igen finoman, lágy erőkkel dolgoznak.
A kivehető készülékeket a gyermekek 6-13 éves korukban kaphatják és több éven át kell hordaniuk.

Rögzített készülékek

A maradó fogak előtörése után egyre inkább előtérbe kerülnek a rögzített készülékkel történő kezelések, felnőtt pácienseknél is ezekkel az eszközökkel dolgozunk. Ez általában a felső és az alsó fogakra felhelyezett multiband készüléket jelenti. E kezelések igen gyakran már maradandó fogak eltávolításával is kombinálódhatnak. A felnőttek fogszabályozó kezelésénél gyakran felmerül az az igény, hogy napközben se lehessen észrevenni, hogy fogszabályozót hordanak. Ezekre az esetekre is többféle megoldás lehetséges. Ritkábban ugyan, de a felnőtteknél is hatásos lehet egy éjszakai készülék. A másik megoldás, a multiband készülék esztétikus anyagból készült típusának kiválasztása, vagy a készülék részleges, nem az összes fogra történő felragasztása, ha az eset ezt lehetővé teszi.

A fogszabályozás 18-36 hónap időtartama alatt igen fontos, hogy a szájhigiéné fokozott figyelmet kapjon a fogszuvasodás veszély növekedése miatt. Az aktív fogszabályozás befejezésével szükség van az eredmény megőrzésére.  E feladat elvégzése is többféleképpen lehetséges, a módszer kiválasztása szintén egyénre szabva történik. Ezen idő alatt a fogszabályozó orvossal történő találkozásokra egyre ritkábban van szükség, de eleinte pár havonta, később pedig évente tanácsos a kezelőorvost felkeresni.

A Ferdesík akrilátból készült blokk, amit egy fog keresztharapásának rendezésére használnak. Cementtel kell rögzíteni az antagonista fogív több tagjára, s a készülék 4-5 hét alatt a rendellenesen álló fogat a harapás erejével a megfelelő helyzetbe irányítja. Itt kell megemlíteni, az ún. helyfenntartókat. A tejőrlők túl korai eltávolításával a maradófog helye beszűkül, mivel az állcsontok növekedése ezen a helyen elmarad, s a hátsó fogak igen hamar előrevándorolnak. A készülék az első nagyőrlőre felcementezett fémgyűrűből és a tejőrlő helyére hajlított, s a gyűrűre forrasztott dróthurokból áll.

A Gyorstágító (rapid-exponder) készülékek. A felső fogív gyors és nagyfokú tágítását érhetjük el vele. Fiatal felnőtteknél alkalmazhatjuk, felnőttek kezelésénél már csak műtéttel kombinálva hatásos. Ez felcementezett fémgyűrűből áll, melyek a szájpadhoz közel igen erős csavarban találkoznak. E csavar eleinte naponta többszöri aktiválásával a szájpad közepén húzódó képlet (sutura) megreped. Hatása látványos, a két első frontfog napról-napra távolodik egymástól, biztos jeléül annak, hogy a készülék dolgozik.

A Quad-Helix is hasonló hatású. Az alsó fogívben alkalmazható a linguálív, mely szintén a nagyőrlőkre cementezett gyűrűhöz rögzülhet akár felheggesztve, akár a tubusban, a fogak nyelvfelőli oldalához közel futva.

A Multiband készülék (leggyakrabban használt) – tartóelemekből és aktív munkát végző ívekből áll. A tartóelemek: tubusok, melyeket az őrlőfogakhoz speciális ragasztóval kell rögzíteni, csakúgy mint  a breketteket, melyek speciális zárak. A breketteket erre a célra kifejlesztett ragasztóval rögzíthetjük a fogakra (direkt bonding). A brekettek sokféle anyagból készülhetnek, fémből, műanyagból, porcelánból, esetleg aranyból. E brekettekben lévő nagyon precíz sínben futnak a szabályozást aktívan végző, szintén nagyon sokféle típusú fémből készült fogszabályozó ívek. Az ívekhez a breketthez gumikarikával vagy fémdróttal rögzíthetők. Különféle multiband technikák fejlődtek ki az évek folyamán.

Létezik még az ún. „láthatatlan” fogszabályozó, mely áttetsző sínek sorozatát jelenti. Ezt az Invisalign elnevezésű, speciális „láthatatlan sínt” Amerikában fejlesztették ki, és ott is gyártják.