EMS irányított biofilm terápia – szemléletváltás a dentálhigiéniában!

A dentálhigiénia területén korszakalkotó EMS irányított biofilm terápia a jelenleg elérhető leghatékonyabb és legkíméletesebb professzionális szájhigiénés eljárás. Ez a komplex kezelés a teljes szájüreg egészséges állapotának kialakítását és fenntartását teszi lehetővé.

Az EMS irányított biofilm terápia nemcsak felülmúlja a hagyományos ultrahangos fogkő-eltávolítás eredményeit, de egyben jóval kíméletesebb, gyengédebb beavatkozást tesz lehetővé. Vagyis fog- és ínyérzékenységben szenvedőknek, íngyulladással, fogágybetegséggel küzdőknek, implantátummal élőknek ideális választás.

EMS irányított biofilm terápia – professzionális fogtisztítás másképp:

 • Preventív és fenntartó kezelés – elejét veszi a szuvasodásnak, fogkőképződésnek, az íny gyulladásos elváltozásának; a beindult kóros folyamatokat megállítja, visszafordítja
 • Minimálisan invazív – csökkenti az ultrahangos és kézi eszközök alkalmazásának szükségességét
 • Maximálisan hatékony – a plakkfestésnek köszönhetően láthatóvá válik a biofilmréteg, ami célirányos és gyors kezelést tesz lehetővé
 • Rendkívül alapos – kiválóan alkalmazható a nehezen elérhető felszíneken (fogközök, fognyaki területek, az íny alatti területek, implantátumok körüli területek); egy lépésben tisztít és políroz 
 • Fájdalommentes – még fognyaki kopás, extrém fogérzékenység esetén sem jelentkezik fájdalom, köszönhetően a „No pain”-technológiának 
 • Kíméletes – nem sérti meg az ínyt, a fog felületét, sőt mindenféle fogpótláshoz, még a vékony héjakhoz is gyengéd, mert nem karcol
 • Gyerekeknek is ajánlott – a módszer az apró tejfogakkal is kíméletes
 • Tudástár – minden kezelés szerves része a személyre szabott edukáció, szájápolási tanácsadás
 • Új szintre emelt páciensélmény – a páciens már a kezelés alatt is jól érezheti magát, utána pedig mintha újjászületett volna!

Mi is az a biofilm?

 • A biofilm, más néven dentális plakk a fogak felszínén, az íny alatt, sőt a fogpótlásokon, töméseken és fogszabályozó készülékeken erősen megtapadó, szabad szemmel nem látható egybefüggő lepedékréteg. A dentális plakk ételmaradványokból, elhalt hámsejtekből, immunsejtekből, valamint temérdek – hasznos, semleges és káros – baktériumból áll össze. 
 • A biofilm idővel megkeményedik, elmeszesedik, és belőle a fogra és ínyre egyaránt káros, ráadásul esztétikailag is kifejezetten visszatetsző fogkő képződik. 
 • A biofilmrétegben elszaporodó kóros baktériumok rombolják a fogakat és a fogak környezetét: fogszuvasodást, ínysorvadást és gyulladást, majd később a teljes fogágy megbetegédését idézik elő. Az el nem távolított biofilm végső soron akár a saját fogak vagy a beültetett implantátumok elvesztéséhez is hozzájárul. 
 • A dentális plakkban tanyázó kórokozó baktériumok nem csak lokális folyamatokért felelősek. Ha mélyen bejutnak a szövetekbe és szétterjednek a testben, gyengítik az immunrendszert, akár az egész szervezetet megbetegíthetik; az úgynevezett gócbetegségeken (hajhullás, bőrproblémák, nőgyógyászati panaszok) túl akár komoly ízületi bántalmakat, légúti és tüdőbetegségeket, szív-és érrendszeri betegségeket okozhatnak, koraszüléshez vezethetnek. 
 • A biofilm rendkívül makacs szennyeződés, egy egyszerű fogmosás, legyen bármilyen alapos, nem elegendő ahhoz, hogy maradéktalanul eltávolítsuk. 

A biofilmre adott válasz: EMS IRÁNYÍTOTT BIOFILM TERÁPIA – ÚJGENERÁCIÓS FOGTISZTÍTÁS

Mi az EMS irányított biofilm terápia célja?

A kezeléssel kíméletesen, de maradéktalanul eltávolítható a szájban található valamennyi felszínt – természetes fogak, fogpótlások, tömések, állandó fogszabályzó, íny feletti és alatti részek, nyelv – beborító ragacsos biofilm. A beavatkozás a kialakulóban lévő friss, még nem erősen tapadó fogkővel és az elszíneződésekkel szemben is hatásos, de a kemény fogkövet is fellazítja. 

Melyek az EMS irányított biofilm terápia lépései?

A beavatkozás során egy 8 lépésből álló kezelési protokollt alkalmazunk.

1. Szájhigiénés állapotfelmérés – minden kezelés alfája

A szájüreg alapos vizsgálata során felmérjük a természetes fogak, az implantátumok és fogpótlások, a lágyrészek állapotát. Kóros elváltozások, gyulladás esetén egyéb szakterületek képviselőihez irányíthatjuk a pácienst.

2. Plakkfestés – hogy a kezelés célirányos és hatékony legyen

Plakkfestő szivaccsal megszínezzük a fogak felszíneit és közvetlen környezetüket, majd lemossuk a festéket. Ezután csak azok a területek maradnak megfestve, ahol az egyébként szabad szemmel észrevehetetlen biofilm található. Azzal, hogy a lepedéket a speciális festék alkalmazásával láthatóvá tesszük, célzott, tehát gyorsabb és hatékonyabb kezelésre van lehetőségünk. 

3. Szemléltetés és tanácsadás – az optimális otthoni szájápolási rutinért

A biofilm láthatóvá tétele nemcsak számunkra teszi egyértelművé, mi a dolgunk, de a páciensnek is megmutatja a problémás helyeket, azt, hogy az otthoni szájápolás során mely területekre kell nagyobb gondot fordítania a jövőben. Mi ebben is segítünk: a látottak alapján értékes tanácsokkal látjuk el a pácienst az optimális szájhigiénés rutinnal kapcsolatosan. 

4. Airflow® – a makacs lepedék hatékony, ám gyengéd eltávolítása

Az Airflow Prophylaxis Master készülékkel langyos víz, levegő és egy speciális por alkalmazásával eltávolítjuk a lepedéket és a korai fogkövet minden felületről: a zománcról, a lágyszövetekről, az implantátumokról, a fogpótlásokról, a fogszabályzó készülékről. A nyelvet és az ínyt is megszabadítjuk a rárakódásoktól. E lépés során egyszerre tisztítunk és polírozunk; az íny feletti és íny alatti területeket egyaránt kezeljük. A kemikáliáktól mentes, finom szemcséjű por 100%-os hatékonyságú és 100%-osan kíméletes.

5. Perioflow® – az íny alatti területekre

A következő lépésben a fogak és implantátumok mélyebb, íny alatti részéről távolítjuk el a biofilmet, fogkövet. Ezekhez a nehezen elérhető és érzékeny területekhez perioflow fúvóka alkalmazásával férünk hozzá. A műszerrel a fognyaknál lévő, akár mélyebb gyulladt ínytasakokat is ki tudjuk tisztítani. Mivel így a fogágybetegségek kezelésére alkalmazott mélytisztítást (kürettálás) is megtámogatjuk, a biofilm eljárást gyakran alkalmazzuk parodontális terápiák részeként. 

6. Piezon – a fájdalommentes és biztonságos ultrahangos fogkő-eltávolítás 

Már csak a maradék érett, kemény fogkő eltávolítása van hátra a Piezon nevű eszközzel. A már említett „No pain”-technológia azt jelenti, hogy a sebészi pontosságú készülék csak akkor lép működésbe, amikor fogkövet érzékel, és csak olyan mértékben fejti ki hatását, ahogyan azt a fogkő megköveteli. Így elkerülhetjük a fájdalmat és az ép fogfelszínek felesleges érintését.  

7. Ellenőrzés – a valóban makulátlanul tiszta szájüregért

Gondosan átnézzük a fogakat. Ha már nincs festék rajtuk, akkor nincs lepedék, fogkő sem, vagyis jól dolgoztunk! Erről egy kézitükör segítségével a páciens is meggyőződhet. Azt is megítélheti, mennyivel hatékonyabb az EMS irányított biofilm terápia, mint a hagyományos fogkő-eltávolítás. 

8. Visszahívás – rendszeresség az egy életen át egészséges szájüregért

A rendszeresen ismételt kezeléssel nemcsak elérhetjük, de fenntarthatjuk a szájüreg optimális állapotát. Azt, hogy milyen sűrűn szükséges a kezelést elvégezni, elsősorban a páciens dentális állapota, szájhigiéniája és életvitele határozza meg. Egészséges fogak esetén 6 havi gyakoriságot ajánlunk. A rendszeres ismétlés a módszer szelídségének köszönhetően kockázatmentes.

EMS Irányított biofilm terápia

Kinek ajánljuk az EMS irányított biofilm terápiát?

Arra kérjük, olvassa el az alábbi állításokat! 

 • Fontos Önnek fogsora és ínye egészsége, mosolya esztétikája.
 • Üde, friss leheletre, fehérebb fogakra vágyik.  
 • Fognyaki érzékenység vagy fogérzékenység miatt a hagyományos fogkő-eltávolítást kellemetlennek, akár fájdalmasnak találja.
 • Megelőzné vagy a lehető legkorábbi stádiumban csípné el a fogszuvasodást.
 • A lehető leghatékonyabban és egyben legkíméletesebben kezeltetné fogágybetegségét, vagy venné elejét a kóros elváltozások, gyulladások kialakulásának.
 • Implantátummal vagy egyéb fogpótlással él (a módszer a hajszálvékony kerámiahéjakra is veszélytelen).
 • Implantátum körül gyulladással (periimplantitis) küzd.
 • Fogszabályozó kezelés alatt áll és a készülék miatt nem tudja megfelelően tisztítani fogsorát.

Amennyiben akár EGY állítás is igaz Önre, az EMS irányított biofilm terápiát Önnek találták ki! 

Kipróbálná ezt a gyengéd, ám hatékony módszert?
Dentálhigiénikusaink szeretettel várják Önt!