Az optimális szájhigiénia alapja a jó minőségű fogkefe, fogkrém és szájvíz használata, a rendszeresen és helyes technikával kivitelezett fogmosás és fogselymezés, valamint a legalább évenkénti fogászati ellenőrzés.

fogmosás

Nem is gondolnánk erről a (reméljük, mindenki számára) rutin tevékenységről, de valójában nagyon nehéz helyesen fogat mosni. A fogorvosok megfigyelése szerint a legtöbbünk nem jól mozgatja a fogkefét, nem tisztítja meg a fogak összes felszínét és a fogközöket, de a bajok sokszor már a megfelelő fogkefe kiválasztásakor kezdődnek.

Pedig a helytelenül kivitelezett fogmosás kifejezetten ártalmas lehet fogainkra és az ínyünkre, és olykor inkább kárt okoz, mint hasznot hajt.

A napi kétszeri, háromszori fogmosás a legideálisabb

Ha ennél ritkábban történik meg, vagyis túl sok idő telik el két fogmosás között, akkor dentális plakk (foglepedék) rakódik le a fogak felszínén, ami melegágya a szuvasodásnak, ínygyulladásnak. A fogkő sem más, mint megkeményedett lepedék, amelyet már a fogkefe sem képes eltávolítani. A túl gyakori és erőteljes sikálás pedig vékonyítja a fogzománcot és irritálhatja, felsértheti az ínyt.

Végezzünk körkörös mozdulatokat

A mennyiség mellett a minőség is fontos, vagyis figyeljünk oda a technikai kivitelezésre! Soha ne nyomjuk erősen a fogakra a fogkefét, és kerüljük a vízszintes irányú sikálást, mert hatására visszahúzódik az íny. A vízszintes kefélgetés során ráadásul a fogkefe csíkokat ejthet a fog felületén, a bemélyedésekben pedig megtelepszik a fogak fő ellensége, a lepedék. Ha jót akarunk fogainknak és az ínyünknek, akkor körkörös mozdulatokkal haladjunk végig az alsó és felső fogsor összes felületén, a rágófelszínt kivéve, ahol merőlegesen kell használnunk a kefét.

Tisztítsuk meg a nyelvet is

Érdemes finoman a fogínyt is átmasszírozni, szintén körkörös mozgással, a fogak irányába. Ez olyan hatással van az ínyre, mint egy jó masszázs az izmokra.

Fogkefénk, vagy még inkább egy nyelvkaparó segítségével nyelvünket is tisztítsuk meg, hiszen rengeteg baktérium és ételmaradék tapadhat meg a szájüreg egészéhez képest hatalmas felszínén.

A tökéletes szájápolás érdekében a fogmosást naponta legalább egyszer kövesse fogselyem és szájvíz használata, mert a kefével csak a külső, belső és rágófelszíneket lehet tisztítani, a fogközöket nem. Fogselyem helyett az apró üvegmosónak kinéző fogköztisztító kefét is bevethetjük.

Kívül-belül

A fogorvosok szerint az egyik leggyakoribb hiányosság, hogy fogmosáskor nem gondolunk a fogak összes felszínére. Amit mindenki megmos, az a rágófelszín és a frontfogak eleje. De a rágófogak külső, és pláne a belső oldalát már sokszor elhanyagoljuk. A fogak közötti részekről nem is beszélve – hiszen elenyésző azok száma, akik az erre alkalmas fogselymet vagy fogköztiszító kefét is bevetik a mindennapos szájápolás során!

Fogmosás közben képzeljük magunk elé a szájunk és fogaink modelljét, és törekedjünk arra, hogy ennek a mentális képnek megfelelően valóban minden felületet (alul-felül, kívül-belül, elöl-hátul) alaposan megtisztítsunk.