A Profident évtizedek óta a budapesti fogászati színtér meghatározó szereplője. Egy ilyen hosszú történetbe, mint a miénk, sok minden belefér, sikerek, kudarcok, könnyebb és nehezebb időszakok. Volt részünk ebben is, abban is; de mindvégig meg tudtuk őrizni vezető pozíciónkat. Ehhez elengedhetetlen volt az állandó megújulás képessége, az, hogy gyorsan és rugalmasan reagáltunk az adott korszak kihívásaira – nem feledve az indulásunkkor megfogalmazott fő princípiumokat.

Az idén harmincéves Profident a valaha volt egyik legnagyobb megmérettetése előtt áll. Mind több szolgáltató jelenik meg a piacon, így a verseny a páciensek kegyeiért egyre kiélezettebbé válik. Ráadásul világszinten jellemző a gazdasági bizonytalanság: ez a teljes fogászati szegmenst, a régi és az új szereplőket egyaránt, érzékenyen érinti. Immár nem elég jónak lenni: csakis a legkiválóbbak érvényesülhetnek és maradhatnak az élvonalban.

A mi válaszunk a kihívásokra az, hogy a folytonosságot nem megszakítva, de megreformáljuk, új alapokra helyezzük ténykedésünket annak érdekében, hogy a legmagasabb szinten felelhessünk meg az egyre növekvő elvárásoknak, korunk próbatételeinek.

A szakmai oldalon tervezett reformok koordinálásához olyan embert kerestünk, aki a szükséges magas szintű szaktudáson és ambíciókon túl rendelkezik a megfelelő szemlélettel, a kellő rátermettséggel, és nem utolsósorban, végtelen lelkesedéssel.

Mindezt együtt – és még ennél is többet: hivatása mérhetetlen szeretetét – az immár hetedik éve nívós fővárosi magánpraxisokban bizonyító dr. Csák Boglárkában találtuk meg. Így lett ő 2023-ban a Profident szakmai vezetője.

Olvassák el a vele készült beszélgetést! 

Sokat gondolkodott, mielőtt elfogadta a szakmai vezetői pozícióra való felkérést?  

Nem. A tényleges fogorvosi munkámon túl mindig is érdekelt, hogyan működik egy rendelő. Néhány éve elvégeztem egy posztgraduális képzést, ahol többek között közgazdaságtant, marketinget, sales-t tanultam – a szaktudáson túl effajta ismeretekre is szükség van egy klinika orvosszakmai irányításához. És persze kreativitásra; márpedig számomra fontos, hogy a kreatív energiáimat használjam, kiaknázzam. Örök nyughatatlan vagyok, mindenből még többet, még jobbat akarok kihozni.

Dr. Csák Boglárka

Azok az elképzelések, amelyekkel a szakmai csapat élére állt, beleillenek a Profident eddigi fejlődési ívébe?

Szerintem igen. Tisztában vagyok azzal, hogy a már meglévő szilárd alapokat, a megkérdőjelezhetetlen múltat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Abban teljes a konszenzus a vezetőség tagjai között, hogy a szakmai és az egyéb téren történő reformok célja az, hogy – a folytonosságra ügyelve, a stabilitást, a tradíciót megőrizve – megfűszerezzük, felpezsdítsük a Profidentet. 

Foglaljuk össze címszavakban az Ön által hozott, a szakmai munkát érintő elképzeléseket, javaslatokat!

Nagy vonalakban a reform fő pontjai: az eszközpark legmagasabb szintű korszerűsítése, digitalizáció; a létező leginnovatívabb eljárások alkalmazása; a lehető leghatékonyabb és kiemelkedően jó színvonalú munkavégzés, amelynek kereteit az átfogó minőségbiztosítási rendszerünk, fundamentumát pedig a specializáció adja; a kollégák elégedettségének, motiváltságának növelése; nyitás a külföldi piac felé; és végül, legfontosabbként, az ügyfélélmény tökéletesítése.

Mivel a technikai fejlődés, a digitalizáció megkerülhetetlen témakör, kezdjük ezzel! 

Ez az a terület, ahol napjainkban szó szerint igaz a mondás: aki kimarad, az lemarad. A fogorvoslás tudománya rohamtempóban fejlődik, nem lehet nem felvenni az iramot.
Tény, hogy a Profidentben már jelen van a digitalizáció. Hogy csak egy példát említsek: a gyorsabb, precízebb munka és a pácienseink komfortja érdekében immár két csúcskategóriás (3Shape és Nobel márkájú) intraorális szkenner is fontos szerepet kap az ellátás során. De a jelenleginél is jobban be kell hoznunk a napi gyakorlatba a digitális eszközöket, hogy

ne csak lépést tartsunk a versenytársakkal, de meg is előzzük őket.

Nemcsak a fő profilunknak számító implantológiában, hanem minden területen figyeljük a technikai fejlesztéseket: amit ígéretesnek látunk, azt kipróbáljuk, és ami beválik, azt beszerezzük és a napi munka során alkalmazzuk.
Ugyanez igaz a kezelési metódusokra is: ami a pácienseink lehető legjobb eredményt kínáló, leghatékonyabb, egyben legkíméletesebb ellátását teszi lehetővé, annak helye van a palettánkon. Ilyen például a fogászati implantológia egyik csúcsát jelentő All-on-4, amely forradalmi megközelítést kínál a teljes fogatlanság problémájának kezelésére.  

A másik említett pont, a specializáció, vagyis az egyes szakterületek szétválasztása miért fontos? 

A legmagasabb minőséget képviselő klinikákra jellemző módon a Profidentben is teljesen szét kívánjuk választani a különböző szakterületeket – legalábbis gyakorlati téren. Vallom, hogy az az ideális, ha egy fogorvos szerteágazó elméleti tudással bír: a sajátján kívül a többi szakág innovációit is követi és tisztában van a legújabb trendekkel. Ugyanakkor a tényleges kezelés során a maga területén ténykedik, a maximális tudását nyújtva. Így biztosítható, hogy amikor beül egy páciens a székbe,

az a fogorvos kezeli, aki az adott eljárásban a legszakavatottabb, a legrutinosabb.

A specializáció nem jelenti az egyes területek képviselőinek egymástól való eltávolodását. Ellenkezőleg: szoros együttműködést feltételez köztük, azt, hogy közösen és komplexen gondolkodnak az esetről, az adott páciens egyéni igényeit, szükségleteit, jellemzőit maximálisan szem előtt tartva. Mindez összességében jóval hatékonyabbá és nívósabbá teszi a munkát.

Dr. Csák Boglárka

A Profident kimagasló színvonal iránti elkötelezettségét bizonyítja a bevezetett minőségbiztosítási rendszer is. Mesélne erről?

Fogászatunkon a maga nemében egyedülálló minőségbiztosítási rendszer van érvényben: az ellátás valamennyi fázisa – a kezelési tervektől a tényleges beavatkozásokon át a labor által visszaküldött restaurációkig bezárólag – szigorú minőségellenőrzésen megy át. Ez a vezetőség által kifejlesztett rendszer, de nevezhetjük protokollnak is, rengeteg egyeztetés eredményeként valósult meg, és komoly szakmai tapasztalatokra épül. Nem megköti a kollégák kezét, hanem fogódzót ad nekik a munka menetét és a minőségi követelményeket illetően; a pácienseknek pedig extra biztonságot jelent, hiszen azzal, hogy minden lépés során többszemélyes kontroll valósul meg, szinte teljesen kizárjuk a hibalehetőségeket. 

Miként érhető el, hogy a csapat valamennyi tagja lépést tudjon tartani a fejlődéssel-fejlesztéssel, felérjen a magas elvárásokhoz?

Aki tanulni, fejlődni akar, annak könnyű dolga van és lesz a Profidentben. Külső képzések eddig is voltak, a kiváló Pécsi Egyetem rendszeresen szervezett kurzusokat kifejezetten a cégcsoportba tartozó fogászatok számára. Ezekből rengeteget profitáltunk. Belső képzésekre is akad példa a múltból, de a jövőben még gyakoribbak lesznek a házon belüli oktatások, workshopok, ahol egymástól tanulunk, megosztjuk a tudást és közösen bővítjük jártasságunkat.
Nem csak szakmai ismeretekről beszélek:

ma már egy fogorvosnak az ügyfélkommunikációban, a lélektanban, sőt a sales folyamatokban is el kell igazodnia.

Fontos, hogy lássuk, értsük, mit jelent egy olyan sokszékes rendelőben dolgozni, ahol a méret ellenére nem nagyüzemi módon, futószalagon történik az ellátás, hanem valóban megvalósul a személyes odafigyelés. 

Ezzel el is érkeztünk az ügyfélélményhez!

Elengedhetetlen, hogy egyénenként és kollektíven is ismerjük, megértsük és kiszolgáljuk az egyre magasabb páciens-/ügyféligényeket, követelményeket; hogy

makulátlan élményt kínáljunk úgy szakmailag, mint emberileg

mindazoknak, akik a rendelővel kapcsolatba kerülnek, kisgyerekektől az egészen idősekig.

Azt mondják, hatalmas a változás abban, milyen elvárásokkal érkeznek az emberek egy magán egészségügyi intézménybe. Ezt Önök is így érzik?

Azt tapasztaljuk, hogy egyre több az olyan páciens, aki felvilágosult, utánajárt a lehetőségeknek és pontos elképzelésekkel, kis túlzással élve, már-már kész kezelési tervvel keres fel bennünket. Éppen ezért a megnövekedett igények kielégítése mellett az is lényeges, hogy kommunikálni tudjuk a páciens felé, ha esetleg az elgondolásai nem egyeztethetők össze a szakmai szempontokkal. Nagyon finoman kell lavírozni, hogy végül megmaradjon az egyensúly és azt kapja a páciens, amit vár, de nem a szakmai szempontok kompromittálása árán. És többek között itt jön jól, amit már említettem: ha a fogorvos a lélekhez is ért. 

Említette, hogy a Profident nyit a külföldi piacok felé is. Ez milyen hatással lesz a jelenlegi munkafolyamatokra, és hogyan érinti a hazai pácienseket?

Ez egy hosszú távú terv, nem egyik napról a másikra történik, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Profident valaha is elhanyagolná honi pácienseit – hűséggel tartozunk nekik, hiszen ők tették, teszik lehetővé, hogy a Profident három évtizede az élvonalhoz tartozik, a budapesti fogászati ellátás megkerülhetetlen szereplője.

Ha megtörténik a nyitás a külföldi piacra, azzal magyar pácienseink is nyernek.

A fogászati turizmus világában rendkívül magas minőséget kell képviselni, és egyéb kritériumoknak is szükséges megfelelni: viszonylag gyorsan, rövid idő alatt, hatékony munkaszervezéssel kell a maximumot nyújtani. A külföldiek ráadásul általában nagy, komplex munkákra érkeznek, vagyis a fogászati turizmusban részt vállaló szakemberek komoly jártasságot, rutint szereznek a teljes szájrehabilitációkban. 

A Profidentben az Ön érkezésével szinte egy időben komoly átalakító munkálatok kezdődtek; ez is a reform része? 

Igen, még ha nem is szigorúan a szakmai reformok körébe tartozik, de kiemelt jelentőséggel bír, hogy a rendelő átesett egy mostanra csaknem teljesen befejezettnek mondható felújításon, átalakításon. Ennek eredményeként exkluzív, letisztult, harmonikus miliőt tudunk biztosítani kollégáinknak és pácienseinknek egyaránt. Aki benyit az ajtónkon, azonnal azt érezheti:

prémium helyre érkezett. 

Ahhoz, hogy még jobbá legyen és az is maradjon a Profident, nem elég a vezetőség elszántsága; együttműködő, lelkes, motivált kollégák is kellenek.

Az már kiderülhetett, hogy szakmailag minden támogatást megkapnak a nálunk dolgozók. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a professzionális életen túl emberileg is jól érezzék magukat: szívesen járjanak be és örömmel töltsék itt az idejük egy jelentős részét. Ehhez az anyagi megbecsültségen, a kiváló munkakörülményeken, a derűs légkörön, a jó kollektíván és a hívogató enteriőrön túl az is szükséges, hogy érezzék: számít a véleményük, megfontolásra kerülnek meglátásaik, javaslataik. Ezért is tervezem rendszeressé tenni a négy-, illetve dr. Tolnai Zsolt igazgatóval a hatszemközti beszélgetéseket, amikor a kollégák elmondhatják véleményüket, ötleteiket, esetleges kritikáikat.

Csak ha közös döntésen alapulnak a tettek, ha mindenkinek belső meggyőződése, amit a rendelő képvisel,

akkor fogják magukénak érezni a sikereket, és az esetleges kudarcokat is.

Ahogy bővül a rendelő, úgy bővül a csapat is. Milyen elvárásoknak kell megfelelnie annak, aki most pályázna egy pozícióra a Profidentben? 

Nagyon kedves és figyelmes fogorvosokat, asszisztenseket, dentálhigiénikusokat szeretnék a köreinkben tudni, akiknek belső késztetésük a páciensek jóllétének megteremtése és megtartása;

akiket teljes mértékben páciensközpontú szemlélet vezérel munkájuk során.

Mindehhez kevés az, hogy valaki szakmailag hibátlan: elengedhetetlen a törődő, gondoskodó attitűd, az odafigyelés képessége, az empátia és a jó kommunikációs készségek.
Szeressenek tanulni, akarjanak fejlődni; erre mi megteremtünk minden lehetőséget. Legyenek terhelhetőek; nem kizsigerelni akarjuk őket, de fontos a folyamatos kiváló teljesítmény, mert a pácienseink a legjobbat érdemlik.
Legyen bennük alázat a hivatásuk és a pácienseink iránt. Illeszkedjenek a csapatba úgy szakmai, mint emberi értékek, hitvallás tekintetében; értsék, tegyék magukévá és kövessék azokat a princípiumokat, amelyek mentén a Profident működik.
Összességében nincsenek teljesíthetetlen elvárásaink munkatársaink felé, de kölcsönösen adjunk sokat egymásnak: ez a cél. 

Mit üzen a jelenlegi és a leendő kollégáknak? 

Azt gondolom, eddig is érdemes volt, sőt büszkeségnek számított a Profident csapatába tartozni, de biztos vagyok abban, hogy

a jövőben ez még inkább így lesz: presztízsértékkel bír.

Arról is biztosítom őket, hogy az átmeneti időszakban, és utána is, mindenben számíthatnak a vezetőségre, személy szerint rám is: nem mint főnökre, hanem mint munkaTÁRSra. Ez nekem is egy tanulási folyamat, és velük akarok fejlődni.

Dr. Csák Boglárka

És mit üzen a pácienseknek? 

Amikor csapatmunkáról beszélek, akkor nemcsak a kollégákra gondolok, de a páciensekre is. Egyenrangú félként, partnerként kezeljük őket, miközben óvjuk is:

jóllétük, megelégedettségük és biztonságuk az első számú prioritás számunkra. 

Megígérhetem, hogy minden újítás, változás ellenére a Profident továbbra is az állandóságot képviseli a páciensek számára. Aki szeretett bennünket, az ezután is szeretni fog, mert visszük tovább a Profident-értékeket – némi vérpezsdítéssel, fűszerezéssel. Aki pedig korábban nem szeretett, esetleg nem ismert bennünket, az jöjjön el hozzánk, és adjon nekünk egy esélyt. Nem fogja megbánni!