Páciensünk, Bernadett, aki ennek a történetnek a főhőse, tényleg igazi hős.
Fogai egy harapási rendellenesség következményeként a húszas évei végére menthetetlenül tönkrementek. Az új mosolyáért hosszú és küzdelmes utat járt be. Elszántsága, kitartása – no és dr. Hegyi Ferenc szakértelme és embersége – meghozta a gyümölcsét: Bernadett végre újra teljes életet élhet.

Története inspiráció lehet mindenkinek, aki már feladta a reményt, hogy visszatérhet a mosoly az életébe: kellő belső erővel és a megfelelő szakemberrel nincsen lehetetlen, a legnagyobb nehézségek is legyőzhetők.

A fogászati probléma:
bulldogharapás és dentofóbia   

„Gyermekkoromban harapási rendellenességet, úgynevezett bulldogharapást diagnosztizáltak nálam: az állkapcsok összezárásakor az alsó frontfogaim takarták a felsőt. Ezt az eltérést akkor fogszabályozóval próbálták korrigálni a szakemberek. Mire azonban a fogszabályozó készüléket levették, a zománcréteg igen rossz állapotba került. A kezelés ráadásul nem igazán segített a harapási rendellenességemen sem, ami nemcsak esztétikai problémát jelentett, de olyan kóros folyamatokat is beindított, amelyek következtében egyre romlottak, gyengültek és koptak a fogaim. 
És hogy miért nem kerestem megoldást? Az iskoláskori fogászati élményeim miatt rettegtem a fogorvosoktól, így messzire elkerültem őket. Egy idő után a félelemhez szégyenérzet is társult a fogsorom állapota miatt. A halogatásnak meg is lett az eredménye: a húszas éveimre teljesen tönkrementek, gyakorlatilag tövig lekoptak a fogaim. 
Borzalmas időszak volt; állandóan takargattam a számat, nem mertem mosolyogni, már társaságba sem jártam. De nem csak az önbizalmam és a szociális életem volt romokban, a fogaim állapota az egészségemre is kihatott: állandó fogfájással éltem, és mivel nem tudtam megfelelően rágni, gyomorproblémákkal küzdöttem. A családom – látva a helyzet súlyosságát – folyamatosan kérlelt, biztatott, hogy szedjem össze a bátorságomat és keressek fel végre egy fogászatot.”  

Fordulópont: a megoldás keresése  

„Amikor már számomra is tarthatatlanná vált a helyzet, elkezdtem keresgélni. Összesen hat helyen, neves magán és állami intézményekben jártam. Mindenhol azt mondták, hogy az én problémámra már csak a kivehető protézis lehet a megoldás. Nem tudtam beletörődni ebbe az ítéletbe, képtelen voltam elfogadni, hogy 30 évesen kivehető fogsorral kelljen élnem. 
A fogászati weboldalak böngészése közben aztán egyszer csak ráakadtam a Profident egyik páciensének a beszámolójára. Nagyon inspiráló volt, teljesen együttéreztem vele: neki is menthetetlenek voltak a fogai, és ő is ugyanolyan félelemmel érkezett a rendelőbe, mint amit én éreztem; ő a székbe sem mert először beülni. Amint a beszámolója végére értem – ami teljes happy enddel zárult – már nyúltam is a telefonért, hogy időpontot kérjek.”  

A probléma orvoslása: első találkozás a Profidenttel  

„Szorongva érkeztem dr. Hegyi Ferenchez konzultációra. Beszámoltam neki az eddigi kudarcos fogászati élményeimről, és leszögeztem, hogy nem érem be kivehető protézissel. Alaposan megvizsgált, majd annyit mondott: nehéz ügy, de nem ismerünk lehetetlent. Hihetetlen megkönnyebbülést éreztem! 
Dr. Hegyi több kezelési tervet is készített és mindegyiket kimerítően el is magyarázta. Ez a kedves és türelmes hozzáállás rendkívül sokat segített abban, hogy oldódjon a félelmem és érezzem magamban az erőt: bele merek vágni a változásba-változtatásba!

Végül közösen, nagy egyetértésben a stéges fogpótlás mellett tettük le a voksunkat. Ez egy fogívenként 4 implantátumon rögzülő, ám kivehető fogsort ad, amit a fogmosások idejére kell csupán eltávolítani. A fogsor, bár kivehető, de a fix résznek, az úgynevezett stégnek köszönhetően teljesen stabilan, feszesen illeszkedik a szájban, nem lötyög, nem eshet ki, mint egy sima protézis.
Ezt a vizitet, a korábbiakkal ellentétben, titokban tartottam a családom előtt. Végül édesanyám születésnapján mutattam meg a kezelési tervet, ez volt az én meglepetésem a számára. Azt mondta, ez élete legszebb ajándéka.
Nem tagadom, az előttem álló összetett és időigényes kezeléssorozat gondolatát óriási feladat volt feldolgozni, és nem csak a már említett félelmek miatt; ugyanis extrém mértékű garatreflexben szenvedek, ami azt jelenti, hogy a fogászati beavatkozás közben önkéntelen és kontrollálhatatlan hányinger, öklendezés tör rám. Mindezek ellenére nem volt visszaút, hiszen egyértelmű volt, hogy így nem maradhat a fogsorom.

Jöjjön, aminek jönnie kell – gondoltam.”  

A kezelés első része: szájsebészeti beavatkozások  

„Első lépésként az összes megmaradt, de hosszú távon menthetetlen fogamat kellett eltávolítani. Ez több menetben, néhány hónap alatt történt, mivel úgy éreztem, számomra túlságosan megterhelő lenne ennyi fog egy időben történő kihúzása. 
Épp, amikorra túljutottam a húzásokon, berobbant a koronavírus-járvány. Az én szempontból kifejezetten jól jött a kötelező maszkviselés: mivel tartottam attól, hogy a garatreflexem miatt az ideiglenes pótlást nem jól tolerálnám, inkább az átmeneti fogatlanságot választottam.  
Az íny regenerálódása után kezdődött csak a neheze: implantátumbeültetés az alsó állcsontba, csontpótlás, majd gyógyulás után implantáció a felső fogíven. 
Minden szájsebészeti beavatkozás után 3-4 hónap gyógyulási idő következett. Nagyon elkeserítő volt, nem hittem, hogy valaha a végére érünk ennek az egész procedúrának. Ez volt az a pont, amikor lelkileg komoly hullámvölgybe kerültem: elfáradtam, elfogyott belőlem a lendület. Úgy éreztem, nem tudom tovább folytatni. 

Ebben az időszakban rengeteg támogatást kaptam a családomtól, a doktor úrtól és a klinika helyettes vezetőjétől, Szatmári Cintiától, aki hosszú bátorító e-maileket írt nekem. Összességében azonban ezt magamban kellett helyreraknom. Komoly belső harc volt, tudtam, hogy ki kell bírni azt, ami hátravan, ráadásul a nehezén már túljutottam. Csak idő kellett, nem is kevés, hogy összeszedjem magam és folytassam a kezelést.” 

A kezelés második fele, a pont az i-n: a végleges fogpótlás 

„A végleges fogpótlás elkészítése maradt hátra. Bár nem mérhető a szájsebészeti műtétekhez, de esetemben ez sem volt egyszerű: a súlyos garatreflexem megnehezítette a mintavételeket, próbákat és a végleges pótlás behelyezését is – mind számomra, mind Hegyi doktor úr számára.”  

Kezelés után: élet az új fogpótlással  

„A doktor úr felkészített rá, hogy hosszú folyamat lesz, mire megszokom az új fogpótlás érzését és a hangképzés megváltozását, hiszen előtte éveken át tövig lekopott fogakkal éltem.
Eleinte valóban voltak nehézségeim. Bevallom, hogy a gyönyörű és természetesnek ható végeredmény ellenére eleinte a látvány is nagyon idegen volt: meg kellett szoknom, hogy a tükörből egy új ember néz vissza rám.

Persze a jót könnyű elfogadni, ma már büszkén mutogatom az új mosolyomat!

Ismerőseim is azt mondják, hogy az egész arcom megváltozott, sőt, még a hangom is más lett. A fogatlanság miatt kialakult beszédhibák, például a pöszeségem teljesen megszűnt és nagy örömömre az emésztési gondoknak is búcsút inthettem végre!” 

Bernadett előtte-utána

Büszkeség, megkönnyebbültség, boldogság

„Kinyílt a világ, lelkileg is sokkal jobban vagyok. Imádom az új mosolyomat és az új életemet!
Azon túl, hogy ismét van fogsorom, óriási megkönnyebbülés az is, hogy vége ennek az intenzív, kimerítő, pszichésen is megterhelő időszaknak. Utólag visszagondolva, nem semmi folyamaton vagyok túl. Büszke vagyok magamra és szinte szárnyalok a megkönnyebbültségtől és boldogságtól.

Belevágtam, kibírtam, megcsináltam!” 

Szakmai bravúr és emberség a Profidentben 

„Az érdem persze nemcsak az enyém: állítom, hogy dr. Hegyi valóságos szakmai bravúrt hajtott végre az én esetemmel! A teljes folyamatot ő vezényelte le a foghúzásoktól az implantáción át a fogpótlás megtervezéséig egy olyan garatreflexes pácienssel, amilyennel saját bevallása szerint korábban ő sem találkozott. Ráadásul kiváló karakter is: figyelmes, őszinte, humoros. Minden kezelés előtt gyomorgörcsöm volt, de ahogy beültem a székbe, megnyugodtam. Teljes biztonságban éreztem magam mellette.
Azóta is mindenkinek áradozok a Profidentről, olyannyira, hogy mostanra a saját üzletembe járó vásárlóknak is ajánlom, többen el is mentek már. Holnap pedig a 85 éves nagyikámat visszük állapotfelmérésre.
A Profidentről összességében is csak jókat tudok mondani, a recepciósoktól az asszisztensekig mindenki tündéri. Cintia támogatásáért pedig nem győzök eléggé hálás lenni, nélküle talán nem is ment volna!” 

Életet megváltoztató fogászati kezelés 

„Ebben az egészben az a legelgondolkodtatóbb, hogy ha elhiszem a másik hat fogorvosnak, hogy kivehető protézis jöhet csak szóba, ha nem olvasom el a Sándorról szóló cikket, ha nem jövök el a Profidentbe és nem találok rá dr. Hegyi Ferencre, akkor nagyon másképp is alakulhatott volna ez a történet, a következő évtizedeim. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy a Profident és Hegyi Ferenc doktor úr

az egész hátralévő életemet megváltoztatta, megmentett engem.”