„Szinte már betegesen félek a fogorvostól, mit tegyek? Sokszor kértem már időpontot fogászati kezelésre, mert nagyon rossz állapotban vannak a fogaim; de amikor dolgozni kezd a doki a számban, érzem, hogy felgyorsul a szívverésem és rosszul vagyok, rám tör a pánik. Legutóbb már bele sem tudott kezdeni a fogorvos, azt mondta, hogy akkor jöjjek vissza, ha képes leszek megnyugodni. Van közöttetek olyan, aki hasonló problémával küzd?”
(Részlet egy internetes fórumról)

A félelem alapvetően hasznos dolog, ami az evolúció során arra tanított minket, hogy ne szeressünk szédítő magasban egyensúlyozni, vadállatokat simogatni, vagy egyéb, testi épségünket veszélyeztető tevékenységeket folytatni.

 

Van azonban, amikor félelmeink már-már betegesen túlzott, a valóságtól elrugaszkodott fóbiákká fokozódnak, amelyek nem védenek minket, épp ellenkezőleg: fölösleges szorongást, pánikot okoznak, bezárkózáshoz, kényszeres elkerüléshez vezetnek, így rengeteg élménytől fosztanak meg, illetve szükséges dolgok megtételétől tartanak bennünket vissza. A legelképesztőbb dolgokkal kapcsolatban is dokumentáltak már eltúlzott félelmet: van, aki a galamboktól, van, aki a kopasz emberektől retteg, de akad, aki a hosszú szavaktól vagy éppen a félelemtől magától esik pánikba.

Na de mi a helyzet a fogorvostól való félelemmel?

Egy biztos: a fogorvostól való félelmével Ön nincs egyedül!

A fogorvostól, a fogászattól való félelem meglehetősen gyakori, az emberek többsége ismeri az érzést. A dentofóbiának több jellemző tünete is van. Ilyenek például: a fogorvosi rendelők kilométerekre való elkerülése; gyengeségérzet a fogorvos, fogászat szó hallatán; a „mintha elvágták volna a fájdalmat” jelenség tapasztalása a kezelés napján; páni rettegés a rendelő bejárata előtt; leküzdhetetlen menekülési vágy a fogorvosi váróból; sikítófrász a tévében futó fogkrém reklám közben. És mind közül a legsúlyosabb, a fogorvosi látogatások hosszú időn, akár éveken, évtizedeken át történő halogatása – ami miatt az eleinte még könnyedén kezelhető apró probléma is súlyossá válhat.

És hogy mitől alakul ki a fogorvos fóbia?

Egy biztos: a titkárnőket, a sebész főorvosokat, az adrenalin-hajhász macsókat és a pizzafutárokat ugyanúgy érinti: kialakulása tehát nem gyávaság, gyenge akarat vagy hisztériára való hajlam jele.

De akkor mégis, mi lehet az oka?

Felmérések szerint a rossz tapasztalatok állnak a ranglista élén, sokan máig emlegetik az iskolai fogászatokon megesett rémtörténeteket; de előkelő helyen szerepelnek a felnőttként elszenvedett fájdalmas és sikertelen beavatkozások, valamint az egészségügyi személyzet nem megfelelő hozzáállása is.

„Legutóbb is remegtem, annyira féltem, mert egyszer érzéstelenítő nélkül húzták a fogam gyerekkoromban és nagyon fájt, innen maradt a rossz élmény.”

„A fogdokitól azért félek, mert kiskoromban egy hentes fogorvos már az érzéstelenítőt is úgy adta be, hogy az ájulás kerülgetett. Utána pedig elszúrta a fogtömést, és mehettem a szájsebészetre. Na, ezek után fogorvoshoz menni, háááát, maga a rémálom, még így 18 évvel később is.”

„Én a rossz tapasztalatok miatt félek, sajnos olyan fogorvosokhoz jártam sokáig, akik miatt sokat szenvedtem, még az injekciót is barbár módra adták be. Amióta megtaláltam a világ legtündéribb orvosát, nem félek.”

Nem kell félni, nem fog fájni!

A fájdalmat a legtöbbünk nehezen viseli, és azon belül is a fogászati fájdalmat valamiért különösen rosszul toleráljuk. Talán azért is, mert alapvetően a száj egy nagyon intim terület: a nyaraláskor elszenvedett gyomorrontásunkról előbb beszélünk, mint a fogászati problémáinkról.

A betegek mind öntudatosabbak, tájékozottabbak a jogaikat illetően; ráadásul ma már idejétmúlt az a nézet, hogy az orvosi beavatkozásnak legalább egy picit „fájnia kell”. Nem csoda, hogy egyre nő az igény a fájdalommentes fogászati élményre is; vagyis a fogászati eljárások fejlődésének egyik fő kritériuma az, hogy minél kevesebb tortúrával járjanak és minél rövidebb ideig tartsanak. Fontos a beavatkozások alatt használt érzéstelenítő is: egyrészt, napjainkban már nem szégyelljük kérni az orvost, hogy alkalmazza, másrészt elvárjuk, hogy az adott szer gyorsan, biztosan és kellően hosszú ideig hasson.

Amikor fejben dől el!

Az innovatív technológiák, a modern eszközök, a hatékony (leggyakrabban helyi, de igény szerint általános, altatásos) érzéstelenítők használatával a fogászati kezelések már egyáltalán nem fájnak, maximum a múló kellemetlenség szintjét ütik meg. Ma már nem csak, hogy a korábban egyik legrettegettebb beavatkozás, a mumusnak számító gyökérkezelés is teljesen fájdalommentesen elvégezhető, de még az érzéstelenítő injekció beadását sem érezzük az ínyre dörzsölt zsibbasztó gélnek köszönhetően.

A fájdalom tehát fizikailag nem okozhat már problémát, fejben viszont annál inkább!

Akadnak, akiket lehetetlen meggyőzni az alkalmazott érzéstelenítés hatásosságáról, és továbbra is rettegnek a fogászati beavatkozástól. Ilyenkor segíthetnek a szorongásoldó szerek (léteznek vény nélkül kapható enyhe gyógyszerek, illetve gyógynövény készítmények), valamint a különböző félelem- és stresszoldó relaxációs technikák. És még valami!

A PROFIDENTBEN figyelünk Önre!

Tudjuk, hogy a megoldás kulcsa (főként) a szakemberek kezében van! Ezért a félelem, a feszültség oldására kiemelt hangsúlyt fektetünk, hiszen tudjuk, hogy legtöbbször ez nehezíti meg igazán a kezelést, leküzdésére pedig türelemre, empátiára és időre van szükség; arra, hogy Ön biztonságban érezze magát. Szakembereink fokozottan odafigyelnek a páciensek pszichés hogylétére és az orvos-beteg kapcsolatra.

Ma már minden fogászat fájdalommentes kezeléseket ígér, de mi ennél többre vállalkozunk: igyekszünk elérni, hogy a fogászati kezelések előtt és alatt a szorongás helyett a nyugalomé és mosolyé, a kezelés után pedig a felszabadult örömé és teljes megelégedettségé legyen a főszerep! Barátságos légkör, családias hangulat, betegközpontúság, gondos ellátás, empátia, figyelem – ez az, amivel megalapozzuk a félelem- és szorongásmentes légkört. (Amelynek megteremtése – nem mellesleg – Önnel közös érdekünk, hiszen igazán magas színvonalú ellátást csak nyugodt, stresszmentes páciens esetén tudunk nyújtani.)

Visszatérő ismert és elismert pácienseink így fogalmaznak:

„Itt mindig biztonságban, értő és szakértő kezek között vagyok, ahol nem csak a fogaimat, hanem a lelkemet is kezelik. Magasan képzett orvosok, megnyugtató kezelőhelyiségek, végtelenül kedves, profi csapat. A Profident az a hely, ahová nyugodt szívvel jöhetek és elégedett, szép mosollyal távozhatok. Kockázatok és mellékhatások nélkül, az őszinte és ragyogó mosolyért.” (Kamarás Iván)

 

„Tulajdonképpen nekem egy ürügy az, hogy itt csináltatom a fogaimat, mert közben annyi szeretetet kapok, amit máshol nem.” (Sándor György)