Gyerekkorától vonzotta az orvoslás, gyógyítás, megvolt benne a másokon segíteni akarás vágya. Ahogy visszaemlékezik, mindig kiemelt figyelmet fordított a mosolyra, mint az egyik legfontosabb metakommunikációs eszközre; érdekelte annak esztétikája és kifejezőereje, az, hogy milyen üzenetek közvetíthetők vele. A gimnáziumi évek során kristályosodott ki benne, hogy a fogorvosi hivatás az ő útja.

Szegeden az egyetem

Első próbálkozásra bejutott a szegedi egyetemre. Szándékosan választotta a vidéki létet, fontos volt számára, hogy egy Budapestnél emberléptékűbb városban töltse hallgatói éveit, olyan helyen, ahol az egyetemi közösség szoros, egységes. „Az élet engem igazolt: rendkívül összetartó, támogató csapat jött létre, azóta is sok csoporttársammal tartom a kapcsolatot, ha máshol nem, a heti egy közös focin biztosan többükkel összejövök. Ha a szakmai szempontokat nézem, akkor is bejött a választásom: Szegeden híresen jó a gyakorlati képzés, hamar és gyakran engedik a páciensekhez a hallgatókat. Prosperáló évek voltak, sokat tanultam szakmailag, emberileg egyaránt.”

Tapasztalati tanulás

Az egyetem jó alapokat adott, de az élet a legjobb iskola – mondja. „Bár a gyakorlati oktatás első pillanatában megragadott a parodontológiai szakág összetettsége és kihívásai, mégis úgy döntöttem, először általános fogorvosként fejlesztem magam. Az erre szánt egy év során betekintést nyerhettem a szájsebészeti beavatkozások, a konzerváló fogászati és fogpótló eljárások, a gyökérkezelések rejtelmeibe. Ennek most parodontológusként nagy hasznát veszem, hiszen a megszerzett széles körű ismeretekkel felvértezve hatékonyabban tudok együttműködni a társszakmák képviselőivel a komplex kezelések, teljes mosolymegújítások során. Egy-egy ilyen rehabilitációs kezelés alkalmával igazi csapatmunka folyik, aminek részese lenni egészen felvillanyozó élmény.”

Parodontológia = fogmentés

Komplexitásán túl más is vonzotta a parodontológiában. „E szakág alapja az, ami számomra mindig fontos késztetés volt: a segíteni akarás. Hiszen a parodontológiai kezelések kiemelt célja a fogmentés. Együttműködő páciens – az együttműködő szó vastagon aláhúzva! – esetén teljes gyógyulás elérhető, de javulást az íny, fogágy állapotában mindenképpen hoznak az eljárások, így megtartható a saját, természetes fog. A siker önmagán túlmutató jelentőséggel is bír, hiszen bármilyen fogászati beavatkozás esetén elengedhetetlen az, hogy a kollégák egészséges alapokra építkezhessenek. Bizonytalan fogágyra hiába készítik el a legstabilabb fogpótlást, sorvadó ínybe, fogyó csontszövetbe hiába ültetik be a legdrágább implantátumot, kudarcra vannak ítélve. Úgy is fogalmazhatnék, hogy

mi, parodontológusok vagyunk az >>alapozók<<, a megfelelő terep előkészítői az egyéb fogászati terápiák számára.”

Parodontológia = egészségfejlesztés, életminőség-jobbítás

Egy sikeres parodontológiai kezelés, folytatja, nem csak fogászati előnyöket hoz. A szájban lévő, állandósult gyulladásos gócok terhelik az immunrendszert, hajhullást, bőrbajt, szív- és ízületi problémákat okozhatnak, de akár a koraszülésért is felelősek lehetnek. „A szájüreg egészségének helyreállításával az általános egészségi állapotban, és ezáltal a teljes életminőségben is jelentős javulást érünk el.”

Parodontológia = szoros együttműködés orvos és páciense között

A kezelések sokszor hónapokig elnyúlnak, ezért türelmet és kitartást igényelnek mind az orvos, mind a páciens részéről. És még valamit. „Általános mondás, hogy bizalom és összhang nélkül nincs jó orvos-páciens együttműködés; ez a parodontológiai eljárások esetében hatványozottan igaz, hiszen ez az a terület, ahol a legkomolyabb együttműködés szükséges, hosszú távon is.

Nagyon egymásra vagyunk utalva.

Nemcsak orvosként, emberként is meg kell a páciensemet nyernem magamnak, hogy valóban elhiggye: szakmailag helytálló, amit tőle kérek és hogy minden javaslatom, ajánlásom az ő érdekét, a jóllétét szolgálja. Ha nem jutunk el ide, akkor a legáldozatosabb munka is hiábavaló.”

Fotókkal dokumentált folyamat

„A megfelelő kommunikáción túl mivel igyekszem meggyőzni pácienseimet? Általában mind a kiinduló, mind a kezelés(sorozat) utáni állapotról szájfotókat készítek. Ezeket összevetve sokszor még a laikus szem számára is igen látványos különbségek figyelhetők meg. Ez azon túl, hogy kézzelfoghatóvá teszi a közös munka gyümölcsét, remek eszköz a pácienseim motiválásához annak érdekében, hogy a jövőben kiemelten figyeljenek a gondos szájhigiéniára és törekedjenek az elért állapot fenntartására. A kiinduló kondíciót rögzítő fotók a kezelés menetének megtervezésekor és a páciens tájékoztatásakor is jó szolgálatot tesznek. Ez utóbbira kiemelt figyelmet fordítok, mert alapvető fontosságúnak tartom, hogy a pácienseim értsék, mi és miért történik a parodontológiai terápia során.”

Személyre szabott kezelések

„Nincs két ugyanolyan parodontológiai eset, beavatkozás; meghatározó jelentőségűek az egyéni sajátosságok. Mi nem tudunk sablonok, szabványok alapján dolgozni, minden szituációhoz, defektushoz másképp kell műtéttechnikailag hozzálátni. Ezt a fajta izgalmat kifejezetten szeretem,

jóleső kihívásként élem meg.”

Gyors helyzetfelismerés, elmélyült munka

„Azt hiszem, elmondhatom magamról, hogy jellemzően gyorsan felmérem, adott esetben melyik a legmegfelelőbb eljárás. Ezt követően viszont szükséges más üzemmódba kapcsolnom: egy parodontológus esetében nem hátrány az elmélyülésre való hajlam, hiszen sok beavatkozás aprólékos, hosszadalmas.”

Belső igény a folyamatos szakmai fejlődésre

Vallja, hogy alázat, kíváncsiság, a fejlődésre való igény nélkül ezen a területen nem lehet dolgozni. A parodontológia egy intenzíven változó, ráadásul hazánkban viszonylag új, alig néhány évtizede különálló szakirány. A parodontológiai oktatás magyarországi meghonosítója dr. Gera István professzor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának volt dékánja, akire dr. Breiner is jó szívvel gondol. „Óriási szerencsém, hogy rezidensi éveim alatt ő volt a mentorom. Személyisége és tudása is motivált abban, hogy a lehető legjobban elsajátítsam a szakma fortélyait, azon túl, hogy a belső igényem is ezt diktálta. Ezen felül Dr. Szilágyi Emesének is roppant hálás vagyok a szakmai iránymutatásokért.”

Hivatás mint hobbi?

„A munkámra egyfajta hobbiként is tekintek. A szabadidőm jelentős részében is képzem magam: szakmai cikkeket olvasok, oktatófilmeket nézek, hazai és külföldi konferenciákra, kurzusokra járok, hogy naprakészen tartsam a tudásom. Rendszeresen frissítem a szakmai Instagram oldalamat is, ahol számtalan általam végzett beavatkozást mutatok be előtte-utána fotókkal dokumentálva. Nem csak parodontológiai témájú bejegyzéseket teszek közzé, a navigált implantáció, csontpótlás, lágyrészplasztika és konzerváló fogászat tárgykörben is posztolok. A három és félezer követőm között vannak hazai és külföldi szakemberek, de szerencsére laikusok is. A szakmai leírások és tartalmak őket talán nem hozzák lázba, de a fotókat böngészve ők is érzékelhetik, mekkora utakat járhat be közösen páciens és kezelőorvosa.”

Dr. Breiner Marcell parodontológus