Több ezer implantátumot ültetett be az utóbbi évtizedben Dr. Molnár Zsolt, aki szerint szinte gyakorlatilag minden foghiány orvosolható ezzel az eljárással.

Mit jelent az implantáció?

Sokan tévesen fogbeültetésként gondolnak az implantátumra ám valójában az implantáció egy olyan, a hagyományos fogpótlásokat kiegészítő, több évtizede jól működő fogászati eljárás, melynek lényege az állcsontba beültetett műgyökér. Az implantátum anyaga általában titán, mely egy teljesen szövetbarát anyag, ezért semmilyen allergiás reakciót nem okoz.

Mik az implantátum előnyei?

Az implantátumok számos előnye közül az egyik legjelentősebb, hogy ha csak egy foghiányról van szó, a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül készíthető korona. A túl hosszú sorközi vagy sorvégi hiányoknál fix pótlás készíthető kivehető fogsor helyett. A teljes fogatlanság esetén fix pótlás készíthető, illetve a kivehető fogsor stabil elhorgonyzást kaphat, sokkal jobb rágóképességet, és komfortérzetet biztosítva. Ha a rendelkezésünkre álló csont mennyisége és minősége megfelelő, akkor nincs akadálya az implantátum alkalmazásának. Csupán néhány esetben megfontolandó vagy ellenjavallt ez a megoldás. Súlyos szív- és érrendszeri elváltozások, kezeletlen cukorbetegség esetén, a várandósság idején, illetve 18 éves kor alatt nem javasoljuk, de előfordul, hogy a szakorvossal konzultálva még így is megoldható az implantációs fogpótlás.

Nem mindegy, mi kerül a szájba…

Nagyon fontos, hogy csak olyan implantátumrendszerrel dolgozzunk, amelynek megfelelő múltja van, és biztosak lehessünk abban, hogy évekkel később is hozzá tudunk nyúlni, új felépítményt is tudunk hozzárendelni. Sokszor térnek be hozzánk külföldi páciensek úgy, hogy nem tudják, annak idején milyen implantátum került a szájukba, így ha újabb beavatkozásra van szükség, nem tudunk segíteni rajtuk a megfelelő adatok hiányában. Ezért mi a rendelőben csakis olyan implantátumokat használunk, melyek eredetiségét, tulajdonságait a dokumentációban rögzített gyártási sorozatszám alapján a gyártó garantálja.

Hogyan zajlik az implantáció?

Az implantációs fogpótlásra nem eshet be az utcáról az ember. A kollégáim és én gondosan előkészítjük a pácienst a műtétre: a szájhigiéniai kezelés, a szuvas fogak ellátása vagy a nem használható fogak eltávolítása nélkül nem foghatunk neki a beavatkozásnak. Miután mindez megtörtént, röntgenfelvételeket, esetleg CT felvételt készítünk, szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül. A műtét megtervezése a vizsgálatok alapján történik meg.

Az implantáció helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen elvégzett beavatkozás. A fogorvos megfelelő „fészket” készít az állcsontban az implantátum számára, majd elhelyezi azokat a csontban. A varratok egy hét múlva kerülnek eltávolításra. A behelyezett implantátum megfelelő gyógyulási idő (általában 2-6 hónap) után terhelhető, ez idő alatt történik meg a „becsontosodás”, ezt követően történhet a fogpótlás készítése.

Mit lehet tenni elégtelen csontállomány esetén?

Nem elegendő csontállomány esetén csontpótlás szükséges. Az implantátum behelyezéséhez általában minimálisan 6 mm-es „csontvastagság” szükséges, túl keskeny csont esetén csontpótlás válhat szükségessé. A csontpótlás történhet steril, biztonságosan alkalmazható szövetbarát csontpótló anyagok felhasználásával, ezek vagy szükség esetén saját csont felhasználásával is.

A másik feltétel a minimálisan 8- 10 mm-es „csontmagasság”. A felső hátsó fogak területén az arcüreg közelsége nehezítheti a beültetést, kedvezőtlen anatómiai viszonyok esetén úgynevezett „sinus lift” műtét válhat szükségessé. Ilyenkor a csontpótlás az arcüreg nyálkahártyájának megemelése révén történik. Csontpótló beavatkozás történhet az implantátum elhelyezésével egy időben, vagy nagyon kedvezőtlen esetben első lépésként a csontpótlást végezzük el, majd ennek gyógyulása után, 6-8 hónappal később történik meg az implantátum elhelyezése.

Mi van akkor, ha a páciens nem vállalja a csontpótló műtétet?

Hála az innovációknak, ma már akkor is van megoldás! A tudomány válasza kiterjedt vagy teljes foghiány és elégtelen csontállomány esetén az All-on-4!
Az All-on-4 koncepció egyik óriási előnye, hogy a speciális szögben beültetett implantátumokon a fogsor stabilan rögzül, vagyis akár elégtelen csontállomány esetén is csontpótló műtét nélkül sikeresen végezhető a teljes alsó és/vagy felső fogsort érintő rehabilitáció. És mivel az úgynevezett „döntésben” beültetett implantátumok azonnal terhelhetők, a páciens már másnap rögzített ideiglenes fogpótlást, hidat kaphat: így akár 24 óra alatt eljut a fogatlanságtól az esztétikailag és funkciójában is teljesen megfelelő fogsorig!
Az All-on-4 alkalmazásával a lehető legkevesebb implantátum beültetésével, a lehető legrövidebb idő alatt látványos eredmény és életminőség-javulás érünk el!

Mit kell tudni a műtét utáni időszakról?

fogászati implantátum

 

Mint a legtöbb fogat érintő műtét után, így ebben az esetben is megduzzadhat az arc, a fog környéke. A duzzanatot az orvos javaslata alapján érdemes jegelni. Természetesen kerülni kell az étkezést addig, amíg az érzéstelenítő zsibbasztó hatását érezzük. A dohányzás is kerülendő, és fontos tudni, hogy ilyenkor a tejes ételeket is kerülni kell néhány napig.

Talán nehéz megállni, de a sebet semmiképp nem ajánlott szívogatni, és az erős öblögetés sem javallott. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szájhigiéniát el kellene hanyagolni. A műtétet követő naptól már kifejezetten érdemes valamilyen szájöblögető oldatot használni, és mind az implantátumot, mind pedig a szomszédos fogakat naponta, alaposan megtisztítani. Hosszabb távon pedig a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen való részvétel.

Mindig sikerrel jár a beültetés?

Az implantátum csontos rögzülése statisztikai adatok alapján 95-97 százalékos sikerességgel megtörténik, azonban van néhány tényező, amely jelentősen csökkenti ezt az arányt. A dohányzás és a rossz szájhigiénia, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés hiánya megnöveli a kockázatát annak, hogy az implantátum nem rögzül tökéletesen. Emellett az anatómiai tulajdonságok, az íny gyógyulási hajlama is egyénenként változó, így pontosan nem kiszámítható a siker. Az azonban elmondható, hogy ha az implantátum több mint egy éve szilárdan rögzített a szájban, akkor nagy valószínűséggel már tartósan összecsontosodott az állcsonttal.