A foghiány már a múlté – fogpótlás implantátummal

Több ezer implantátumot ültetett be az utóbbi évtizedben Dr. Molnár Zsolt, aki szerint szinte minden foghiány orvosolható ezzel az eljárással.

 

a-foghiany-mar-a-multe-682x1024

Mit jelent az implantáció?

Sokan tévesen fogbeültetésként gondolnak az implantátumra ám valójában az implantáció egy olyan, a hagyományos fogpótlásokat kiegészítő, több évtizede jól működő fogászati eljárás, melynek lényege az állcsontba beültetett műgyökér. Az implantátum anyaga általában titán, mely egy teljesen szövetbarát anyag, ezért semmilyen allergiás reakciót nem okoz.

Mik az implantátum előnyei?

Az implantátumok számos előnye közül az egyik legjelentősebb, hogy ha csak egy foghiányról van szó, a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül készíthető korona. A túl hosszú sorközi vagy sorvégi hiányoknál fix pótlás készíthető kivehető fogsor helyett. A teljes fogatlanság esetén fix pótlás készíthető, illetve a kivehető fogsor stabil elhorgonyzást kaphat, sokkal jobb rágóképességet, és komfortérzetet biztosítva. Ha megfelelő az implantátumot tartó csont mennyisége és minősége, akkor nincs akadálya az implantátum alkalmazásának. Csupán néhány esetben megfontolandó vagy ellenjavallt ez a megoldás. Súlyos szív- érrendszeri vagy cukorbetegség esetén, a várandósság idején vagy 18 éves kor alatt nem javasoljuk, de előfordul, hogy a szakorvossal konzultálva még így is megoldható az implantációs fogpótlás.

Nem mindegy, mi kerül a szájba…

Nagyon fontos, hogy csak olyan implantátum rendszerrel dolgozzunk, amelynek megfelelő múltja van, és biztosak lehessünk abban, hogy évekkel később is hozzá tudunk nyúlni, új felépítményt is tudunk hozzárendelni. Sokszor térnek be hozzánk külföldi páciensek úgy, hogy nem tudják, milyen implantátum került a szájukba, így ha újabb beavatkozásra van szükség, nem tudunk segíteni rajtuk a megfelelő adatok hiányában. Ezért csakis olyan implantátumokat használunk, melyek eredetiségét, tulajdonságait a dokumentációban rögzített gyártási sorozatszám alapján a gyártó garantálja.

Hogyan zajlik az implantáció?

Az implantációs fogpótlásra nem eshet be az utcáról az ember. A kollégáim és én gondosan előkészítjük a pácienst a műtétre: a szájhigiéniai kezelés, a szuvas fogak ellátása vagy a nem használható fogak eltávolítása nélkül nem foghatunk neki a beavatkozásnak. Miután mindez megtörtént, röntgenfelvételeket, esetleg CT felvételt készítünk, szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül. A műtét megtervezése a vizsgálatok alapján történik meg.

Az implantáció helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen elvégzett beavatkozás. A fogorvos megfelelő “fészket” készít az állcsontban az implantátum számára, majd elhelyezi azokat a csontban. A varratok egy hét múlva kerülnek eltávolításra. A behelyezett implantátum megfelelő gyógyulási idő (általában 2-6 hónap) után terhelhető, ez idő alatt történik meg a „becsontosodás”, ezt követően történhet a fogpótlás készítése.

Mit lehet tenni kevés csontállomány esetén?

Nem elegendő csontállomány esetén csontpótlás szükséges. Az implantátum behelyezéséhez általában minimálisan 6 mm-es „csontvastagság” szükséges, túl keskeny csont esetén csontpótlás válhat szükségessé. A csontpótlás történhet steril, biztonságosan alkalmazható szövetbarát csontpótló anyagok felhasználásával, ezek vagy szükség esetén saját csont felhasználásával is.

A másik feltétel a minimálisan 8- 10 mm-es „csontmagasság”. A felső hátsó fogak területén az arcüreg közelsége nehezítheti a beültetést, kedvezőtlen anatómiai viszonyok esetén úgynevezett „sinus lift” műtét válhat szükségessé. Ilyenkor a csontpótlás az arcüreg nyálkahártyájának megemelése révén történik. Csontpótló beavatkozás történhet az implantátum elhelyezésével egy időben, vagy nagyon kedvezőtlen esetben első lépésként a csontpótlást végezzük el, majd ennek gyógyulása után, 6-8 hónappal később történik meg az implantátum elhelyezése.

Mit kell tudni a műtét utáni időszakról?

fogászati implantátumMint a legtöbb fogat érintő műtét után, így ebben az esetben is megduzzadhat az arc, a fog környéke. A duzzanatot az orvos javaslata alapján érdemes jegelni. Természetesen kerülni kell az étkezést addig, amíg az érzéstelenítő zsibbasztó hatását érezzük. A dohányzás is kerülendő, és fontos tudni, hogy ilyenkor a tejes ételeket is kerülni kell néhány napig.

Talán nehéz megállni, de a sebet semmiképp nem ajánlott szívogatni, és az erős öblögetés sem javallott. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szájhigiéniát el kellene hanyagolni. A műtétet követő naptól már kifejezetten érdemes valamilyen szájöblögető oldatot használni, és mind az implantátumot, mind pedig a szomszédos fogakat naponta, alaposan megtisztítani. Hosszabb távon pedig a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen való részvétel.

Mindig sikerrel jár a beültetés?

Az implantátum csontos rögzülése statisztikai adatok alapján 95-97 százalékos sikerességgel megtörténik, azonban van néhány tényező, amely jelentősen csökkenti ezt az arányt. A dohányzás és a rossz szájhigiénia, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés hiánya megnöveli a kockázatát annak, hogy az implantátum nem rögzül tökéletesen. Emellett az anatómiai tulajdonságok, az íny gyógyulási hajlama is egyénenként változó, így pontosan nem kiszámítható a siker. Az azonban elmondható, hogy ha az implantátum több mint egy éve szilárdan rögzített a szájban, akkor nagy valószínűséggel már tartósan összecsontosodott az állcsonttal.