Ma már itthon is könnyedén hozzájuthatunk a vakítóan fehér celebmosolyhoz, elég, ha profi szakemberhez fordulunk. Házi praktikákkal, neten rendelt kétes szerekkel viszont ne kísérletezzünk. A fogorvosok szerint nem érdemes otthon nekifogni a fogfehérítésnek, vagy kozmetikusban, más, esztétikai kezeléseket végző személyben bízni.

„Nem tartom a fogfehérítést kimondottan orvosi tevékenységnek, de azt is maximálisan ellenzem, hogy orvosi felügyelet nélkül használjunk fehérítő anyagokat. A neten kapható csodaszereknek nem ellenőrizhetőek a pontos összetevői és a koncentrációjuk. A fogfehérítővel szemben is felléphetnek komoly allergiás reakciók. Azt sem mindenki tudja, milyen ellenjavallatai vannak a fehérítésnek. Bizonyos gyógyszerek mellett kifejezetten tiltott, és a várandósság alatt sem végezhető el” – mondja Dr. Gucsi Végh Krisztián, a Profident szakorvosa.

Fehérítés előtt szanáljuk az esetlegesen fennálló gyulladásokat, szuvasodásokat, majd komplex szájhigiéniai kezeléssel (ultrahangos fogkő-eltávolítás és polírozás) a fogakat mentesítjük a lepedéktől, fogkőtől. A fogfehérítés csak így lehet hatékony.

A fogfehérítés tönkreteszi a fogzománcot?

Szigorúan tilos az uniós előírásokat figyelmen kívül hagyva, 6 százaléknál nagyobb koncentrációjú hidrogén-peroxidot használni a fehérítéshez. Ám ha orvosunk az előírásokat betartja, nem okozhat gondot az eljárás. „Sokan azt sem tudják, hogy a fehérítés után nem szabad azonnal fogat mosni, mert a zománc felső rétege felpuhul, amit a kefe megsérthet és a fog maradandóan károsodhat” – magyarázza Dr. Gucsi Végh Krisztián.

Érzékennyé válhat a fogam?

A fogfehérítés leggyakoribb mellékhatása, hogy a fog érzékeny lesz a kezelés után. A kellemetlenség azonban a legtöbb esetben igen enyhe, maga a beavatkozás egyáltalán nem fájdalmas, és a helyes „utókezelés” mellett kordában tartható a fogak érzékenysége. „A professzionális fogfehérítő gélek nem csak fehérítenek, de olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek csökkentik a kezelés utáni érzékenységet és védik a zománcot, a dentint” – teszi hozzá a szakember.

Harminc éves kor előtt nem ajánlott?

Tiniknek valóban nem javasolják a szakemberek a fogfehérítést, hiszen ahogy a testünk más részei, úgy a fogazatunk is jelentős változáson megy keresztül ebben a korban. A túl korán végzett fehérítés világos foltokat, vagy a fog sötétedését eredményezheti. Huszonévesen azonban már semmi akadálya a kezelésnek.

Ha fehér fogat szeretnék, állandóan fogorvoshoz kell járnom?

mosoly

Az igazság az, hogy a fogfehérítés tartóssága a használt technológiától és a választott életviteltől függ. Az otthon alkalmazható szerek soha nem biztosítanak hosszantartó fehérséget. A fogorvosnál végzett, professzionális kezelés ezzel szemben egy évig is kitartó, tökéletes mosolyt nyújthat. Ennél gyakrabban nem is javasolt fogfehérítést végeztetni. Nem árt tudni azonban, hogy a dohányzás, a bor, tea, kávé fogyasztása nagyban befolyásolja, milyen gyakran kell megismételni az eljárást. Hiszen a bennük lévő festékanyag elszínezi a fogakat.

A fehérítés után érdemes fehérítő fogkrémet és szájvizet használni, fél-egyévente ellenőriztessük a fogainkat, és nevezzünk be egy alapos dentálhigiéniés fogtisztításra is. Ez ugyanis a titka a hosszan tartó, egészséges, tiszta mosolynak.