A fogtechnikus munkája igen sokrétű és szerteágazó, magában foglalja a fogszabályzótól vagy éppen harapásemelőtől kezdve a héjakon, koronán, hídon, műfogsoron át a mock-upig a legtöbb fogászatban alkalmazott eszköz elkészítését. Tevékenysége egyfajta alkotás, egyedi, kézműves dolgokat hoz létre. Vagyis – bár általában a háttérben marad – a fogtechnikus is benne van minden megszépített mosolyban. Csoda, ha ő maga is szép mosolyra vágyik?

A 24 éves Vésztői Szilvia két éve dolgozik fogtechnikusként a Profident közvetlen szomszédságában található fogtechnikai laborban. Fogaival nem bánt kegyesen a sors: alsó frontfogai erősen torlódottak, van egy plusz foga, amely fogcsíraként helyezkedik el a bölcsességfoga mögött, egyik tejfoga nem hullott ki, ráadásul nem igazodik a fogsorívbe, és ha mindez nem lenne elég, Szilvia egyik maradandó foga pedig nem bújt ki.
Szerette volna, ha neki is szépen állnak a fogai; olyan szépen, mint a kezelések eredményeként azoké az embereké, akikért a háttérben ő is dolgozik.

„Nem csak a női hiúságom, de a szakmám is erre kötelez!

– mondja. Döntöttem: belevágok a fogszabályzásba!”
Mi pedig a kezelés idejére a nyomába szegődünk és elkísérjük őt ezen a hosszú, olykor tán rögös, de látványos eredménnyel kecsegtető úton. Mostantól Szilviáé a szó, ugyanis vállalta, hogy a kezelés folyamatáról, tapasztalatairól részletes beszámolót készít.

Szilvia vagyok, 24 éves,
és hamarosan fogszabis

Két éve dolgozom fogtechnikusként, előtte három éven át jártam a fogtechnikus képzésre. Ott, az elméleti és gyakorlati oktatás során hirtelen és váratlanul – ez egyike azoknak a helyzeteknek, amikor az ember maga sem érti, mi ütött belé – a szép fogsor iránti igényem mellé felsorakozott a tettvágy, a „Vágj bele!” parancsa!
Utólag visszagondolva nem csak a női hiúság ébredt föl bennem egy pillanat alatt, de végre tudatosult bennem, amit egy ideje már éreztem, hogy a szakmám is erre kötelez.
Rövid időn belül több, általam ismert fogászatot is felkerestem, sok szakembert meghallgattam, ki mit ajánl, mit javasol.

fogszabályozás előtt
Dr. Szerényi Mária

A Profident csak egy a fogászatok sorában, amelyeknek dolgozunk. Az ottani orvosokkal, nyilván azért is, mert közvetlen szomszédok vagyunk, de ezer más ok miatt is személyes, ritka jó kapcsolat alakult ki az évek során; egyenrangú partnerként kezelnek bennünket.
Ráadásul nap mint nap látom, ahogyan dolgoznak, és kifejezetten kedvelem a munkastílusukat: precízek, odafigyelnek, minden helyzetből kihozzák a maximumot; és teszik mindezt nyugodtan, derűsen, emberségesen. Az összes kollégám nevében mondhatom, hogy nagy élmény a velük való közös munka.

Nem volt kérdés: rájuk bíztam magam. Dr. Szerényi Mária lett a kezelőorvosom.

 

Mostantól dokumentálom a változásokat. Mindent, amin keresztülmegyek, ami történik velem, a számban, a lelkemben. Őszintén, leplezés nélkül, minden fontos részletet.

Nem akarok nagyon >>szakmázni<<, leginkább a fizikai, lelki és egyéb érzéseimről, tapasztalásaimról írok majd. Nem mint fogtechnikus, hanem mint egy fiatal nő, aki végre elindult a felszabadult mosoly felé vezető úton.

Vésztői Szilvia

Követné Szilviát a felszabadult mosolyhoz vezető úton? Olvassa el naplóbejegyzéseit!