Tart a beavatkozástól? Túl drágának tartja? Nem hisz a tartósságában? El sem tudja képzelni, hogy valamit beültessenek a szájába? Itt megtalál mindent, amit tudni akart az implantátumokról, de félt megkérdezni. Dr. Molnár Zsolttal, a Profident implantátumok beültetésével foglalkozó fog- és szájbetegségek szakorvosával összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket – no meg a válaszokat is.

Mi az implantátum?

A fogászati implantátum egy kicsi, titániumból készült “pillér”, azaz egy műfoggyökér, mely az állkapocs csontjába ültetve helyettesíti a foggyökeret. Erre a gyökérre helyezhető rá a kívánt fogpótlás, akár koronáról, akár hídról vagy teljes fogsorról van szó.

Mitől függ, hogy kaphatok-e implantátumot?

Ha Ön elég egészséges ahhoz, hogy kihúzzák a fogát, akkor valószínűleg ahhoz is elég egészséges, hogy implantátumot kapjon. A jó általános egészségi állapot és a megfelelő állkapocscsontozat kulcsfontosságú a beavatkozás szempontjából. Ha mindez adott, általában nincs akadálya az implantációnak. Természetesen ennél a beavatkozásnál is akadnak kivételek. A bonyolult foghúzások után gyakran annyi csont bontódik le a fogak helyéről, hogy megfelelő méretű implantátum elhelyezésére már nincs lehetőség. Ilyenkor először csontpótlással, illetve a felső állcsontban gyakran arcüregemeléssel kell kezdeni a beavatkozást. Ezt követően azonban elvégezhető az implantáció.
Ma már létezik olyan eljárás, melynek alkalmazásával kiterjedt foghiány vagy teljes fogatlanság esetén, elégtelen csontállomány mellett is végezhető fogászati implantáció, csontpótló eljárás nélkül. A forradalmi All-on-4 technológia elérhető rendelőnkben!

Mekkora fájdalommal jár az implantátum beültetése?

Az implantátum behelyezése helyi érzéstelenítés mellett történik. Ennek beadása olyan érzéssel jár, mint egy átlagos fogtöméskor kapott injkeció. Ha az érzéstelenítő hat, a beavatkozás teljesen fájdalommentes.

nagymama

Az implantátum beültetése után mennyi idővel ehetek szilárd ételt?

Általában igaz, hogy szájsebészeti beavatkozások után közvetlenül nem ajánlott enni, meg kell várni, míg elmúlik az érzéstelenítő hatása.  A gyógyulás időszakára alapszabály, hogy puha, könnyen rágható, tápláló ételeket, és sok folyadékot érdemes fogyasztani. A fogorvos minden esetben ellátja majd Önt a diétára vonatkozó tanácsokkal.

Mire számítsak, miután az érzéstelenítő hatása elmúlt?

Általában nem marad nyílt seb az implantátum behelyezése után, így a gyógyulás folyamata elég gyorsnak és eseménytelennek mondható. Kisebb kényelmetlenséget érezhet a páciens, de ez nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerekkel (mint például az Ibuprofen) orvosolható.

Mennyi időbe telik az implantátum beültetése?

Az implantáció időtartama attól függ, hány műgyökeret ültetünk be a szájba és ezek hol helyezkednek el. Egyszerű, komplikációmentes esetben a beavatkozás nem tart fél  óránál tovább.

Mennyi ideig tart a gyógyulás az implantátum beültetése után? Mikor kaphatom meg a végleges fogpótlást?

Az implantátum behelyezésétől addig a pillanatig, amíg végleges, új foggal távozhat a fogorvostól, 3-6 hónap is eltelhet. Erre azért van szükség, mert a beültetés után a műfoggyökérnek be kell csontosodnia, a sebnek – bármilyen kicsi is – meg kell gyógyulnia. Ez a gyógyulási folyamat egyénenként változó. Erre az időszakra ideiglenes fogpótlást lehet kérni, ily módon a foghiányt senki sem veszi észre. Ezután történhet meg a végleges pótlás elkészítése és felhelyezése.

A beavatkozás után azonnal munkába állhatok?

Az implantátum behelyezése utáni napon Ön már dolgozhat, ha fogorvosa nem javasolta másképp. Természetesen a nagy fizikai megterheléssel járó munkakörökben dolgozóknak érdemes pár napot kihagyni. Az esetleges kisebb fájdalom vagy diszkomfort érzés enyhítésére a fogorvos fájdalomcsillapítót írhat fel Önnek.

Hogyan ápoljam az implantátumot?

Az implantátum otthoni tisztítása – mind az átmeneti időszakban, mind pedig a végleges fogpótlást megkapva – nem különbözik a saját fogsor tisztításától. A fogmosás és a fogselyem használata naponta legalább kétszer javasolt. Az otthoni fogápolás mellett természetesen továbbra is fontos, hogy félévente ellenőriztesse fogait fogorvosával.

fogászati implantátum

Mennyi ideig bírja egy implantátum? Szükség lehet cserére? Ha igen, milyen gyakran?

Ha az implantátum sikeresen hozzácsontosodott a csonthoz, csak a helyes fogápolás hiánya állhat az útjába. Igen sokáig nem lesz szüksége cserére, hogyha Ön rendszeresen ellenőrizteti fogait fogorvosával és a szájhigiénét sem hanyagolja el. A manapság készített implantátumok ugyanis akár 40 évig is kitarthatnak. Előfordulhat azonban, hogy egy fogágybetegség átterjed az implantátumot körülvevő fogágyra, és a műfoggyökér ennek következtében meglazul. Ebben az esetben az implantátumot sajnos el kell távolítani, és csak a probléma kezelése után lehet újra behelyezni.

Előfordul, hogy a szervezetem kilöki az implantátumot? Ha igen, mit lehet tenni?

Az implantátum kilökődése rendkívül ritka. Ez leginkább abban az esetben történhet meg, amikor a páciens allergiás a titániumra. Néha az is előfordul, hogy az implantátum nem csontosodik be. Ez történhet egy elfertőződés miatt, és a fogíny gyulladása is akadályozhatja a folyamatot. Ilyenkor az implantátumot el kell távolítani, de a gyógyulást követően újra behelyezhető és nagy valószínűséggel be is épül a csontba.

Drága beavatkozás az implantátumbeültetés?

Az implantátum költségeit tekintve azt mondhatjuk, hogy egy hosszútávú befektetésről van szó, amely meghozza a gyümölcsét. Az implantátum ugyan egy rögzített hídnál magasabb árfekvésű fogászati beavatkozás, ám a fogbeültetés nagyságrendekkel tartósabb, így sokkal költséghatékonyabb, mint az egyéb megoldások.

az idő pénz

Mi történik, hogyha nem pótoltatom a fogam? Csak egyetlen fogam hiányzik, miért akkora baj ez?

Foghiány mellett – legyen az akár csak egyetlen fog is – az állkapocs csontozata idővel elkezd leépülni. A csontoknak ugyanis állandó stimulációra van szükségük, hogy méretüket, sűrűségüket megtartsák. A fogvesztés után az az erőhatás, ami a rágás során a fogat, és ezáltal a csontot érte, megszűnik. A csont pedig hamarosan elkezd felszívódni. A foghiány következtében megváltozik az arckifejezés, idősebbnek hat az arc, rágási nehézséggel nézhet szembe, hosszú távon pedig a meglévő fogak kóros elmozdulása is bekövetkezhet.