„Mostantól dokumentálom a változásokat. Mindent, amin keresztülmegyek, ami történik velem, a számban, a lelkemben. Őszintén, leplezés nélkül, minden fontos részletet…  Teszem ezt nem mint fogtechnikus, hanem mint egy fiatal nő, aki végre elindult a felszabadult mosoly felé vezető úton.”

A konzultáció

Ahogyan azt cikksorozatunk bevezető részéből már Önök is tudják, fogtechnikus kollégánk és egyben páciensünk, Vésztői Szilvia naplóírásba fogott, hogy dokumentálja a fogszabályzása során átélteket. Kövessék figyelemmel bejegyzéseit, kísérjék őt végig a szép mosolyhoz vezető úton!

Március 2-án találkoztam először kezelőorvosommal, dr. Szerényi Máriával. Az első konzultáció alkalmával a doktornő felmérte a számban uralkodó állapotokat. Panoráma- és teleröntgent is készített a fogaimról, hogy minden irányból pontosan lássa, mi hol helyezkedik el. Lenyomatot vett és megbeszéltük a következő időpontot.

 

Vicces, mert a lenyomatot később mi öntöttük ki gipszből a laborban. A doktornő azon nézte meg, mit hogyan, merre kell változtatni, melyik fogat kell majd esetleg kihúzni. Rajzolt a mintára, egyszerű szavakkal, érthetően magyarázott.

Lenyűgözött a felismerés, hogy a fogak szabályozása mennyire komoly, már-már mérnöki precizitást igénylő tervezőmunka, egyszerre fizika és matematika; dőlésszögeket, erőhatásokat kell figyelembe venni.

A jó szakember nem csak kézügyességgel bír, de kimondottan jó térlátással és a folyamatok előre kalkulálásának képességével is rendelkezik. És nem utolsósorban empátiával; hiszen nincs ember, aki könnyedén, kételyek és szorongások nélkül vágna bele egy ilyen komoly elköteleződést, pénz-, idő- és energiaráfordítást kívánó procedúrába.

Foghúzás biztosan lesz, hiszen a ki nem potyogott tejfogamtól meg kell szabadulnunk; annak a helyére fogják – a műtéti feltárás után – bemozgatni a most még a szájpadlásomban rejtőző fogat. És lehet, hogy nem úszom meg ennyivel: ha nem sikerül csak a készülékkel helyet csinálni alul a fogaknak, akkor ott is húzni kell, de ez csak később derül ki. Elég rosszul hangzik, de ha ez kell a sikerhez, ám legyen!

Egy a lényeg: kezdődik! Tartsanak velem az úton.

Vésztői Szilvia

Követné Szilviát a felszabadult mosolyhoz vezető úton? Olvassa el naplóbejegyzéseit!