Dr. Breiner Marcell

Parodontológus szakorvos

Parodontológus szakorvos, vagyis az íny- és fogágybetegségek gyógyítására specializálódott. 2022 óta tagja a Profident csapatának

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végzett 2017-ben. Egy éven át általános fogorvosként dolgozott, majd a Semmelweis Egyetemen belevágott a rezidensi képzésbe. 2021-ben kiváló eredménnyel szakvizsgázott. 

Az általános fogorvosként töltött év során betekintést nyert a szájsebészeti beavatkozásokba, a konzerváló fogászati és fogpótló eljárásokba, az endodonciába. Az így szerzett széles körű rálátásnak köszönhető, hogy a több szakterület képviselőinek összehangolt munkáját igénylő komplex esetek, teljes szájrehabilitációk során hatékonyan tud együttműködni kollégáival. 

És hogy mit tart szakterülete fő erényeinek? A parodontológiai kezelések kiemelt célja a fogmentés: ha sikerül megállítani, akár visszafordítani a fogágyban beindult kóros folyamatokat, akkor jó eséllyel megtarthatók akár a korábban menthetetlennek ítélt fogak is.
A parodontológiai kezelések egyedülállóan szoros kapcsolatot feltételeznek orvos és páciense között, amihez elengedhetetlen a bizalom kiépítése. A megfelelő kommunikáció és alapos tájékoztatás mellett fontos a teljes odafigyelés, az empátia, és jól jön egy csipet humor is. Együttműködő páciens esetén teljes gyógyulás elérhető, de javulást mindenképpen hoznak a nagy türelmet és kitartást igénylő eljárások. Ez önmagán túlmutató jelentőséggel bír, hiszen bármilyen beavatkozás (implantáció, fogpótlás, fogszabályozás stb.) esetén alapvető jelentőségű, hogy a szakemberek eleve egészséges vagy egészségessé tett alapokra építkezhessenek.

A parodontológus nemcsak a már beindult kóros folyamatokat képes felismerni és megszüntetni, de szájhigiéniai tanácsadáson keresztül az eredmény fenntartásában, sőt a megelőzésben is segít. Ehhez meggyőző erő és szakmai magabiztosság szükséges, mert ha a páciens nem fogadja el az orvosi javaslatokat, nem veszi komolyan a szakember útmutatásait, akkor a legáldozatosabb munka is hiábavaló. 

Dr. Breinert motiválja a tény, hogy szakmája folyamatos kihívásokat tartogat: mivel nincs két ugyanolyan parodontológiai eset, ezért minden beavatkozást az egyéni sajátosságoknak megfelelően szükséges bonyolítani. Jellemzően gyorsan felméri, hogy mi a legmegfelelőbb eljárás, műtéti technika. A helyzetelemzés után viszont tempót vált: egy parodontológus esetében nem hátrány az elmélyülésre való hajlam, mondja, hiszen sok beavatkozás aprólékos, hosszú ideig tartó. Ráadásul a munka gyümölcse is lassan érik be, olykor hónapok múlva derül ki, sikeres volt-e a kezelés.

A parodontológia a fogorvoslás egyik legintenzívebben fejlődő és meglehetősen komplex területe, ahol egyszerre van jelen a sebészeti vonal, az esztétikai irány és a prevenció/edukáció. Elengedhetetlen a kíváncsiság, a csillapíthatatlan tudásvágy, és ez benne is megvan: szakmai cikkek, oktatófilmek segítségével képezi magát és rendszeresen részt vesz hazai és külföldi kurzusokon, tréningeken.