Az álomnyaralás rémálommá válhat, ha ránk tör a kínzó fogfájás. Márpedig a fogfájás az olyan, hogy nem nézi a naptárt, elérhet bennünket hétköznap, karácsonykor, de akár a jól megérdemelt vakációnk kellős közepén is. Ráadásul nem csak minket gyötör meg, hanem előbb-utóbb a családunk többi tagját is, hiszen sajgó foggal nehéz megőrizni a jó kedélyünket. (Talán ez a magyarázat a „harapós kedvében van” kifejezés eredetére…?)

Lüktet, nyilall, sajog, hasogat

A fogfájás a fejfájás után a második leggyakoribb, heves fájdalom, a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásainak tünete. A fogbetegségek általában fájdalommal járnak, de nem minden fogbetegségnél és azok nem minden stádiumában tapasztalunk kellemetlen érzést. A fájdalom kiindulhat a fog keményszöveteiből, a fogbélből (pulpa) és a fogtartó szövetekből. Széles skálán mozog az egészen enyhétől az elviselhetetlenig.

De miért fáj?

A fogak, illetve a hozzá kapcsolódó szövetek fájdalmát okozhatja fogszuvasodás, a fog mechanikai sérülése, kopása, fogfejlődési rendellenességek, a bölcsességfog gyulladása, fogínysorvadás és egyéb ínybetegségek, az éjszakai fogcsikorgatás és szorítás, de akár egy sérült vagy meglazult tömés, rosszul felhelyezett korona is. Leggyakoribb a fogszuvasodás okozta fájdalom, amit rendszeres szájhigiénés kezelés mellett könnyedén elkerülhetünk.

A fogfájásnak több formája van: lehet éles-nyilalló, tompa-elhúzódó vagy éppen lüktető. Mindegyik fajta fájdalom mögött meghúzódik valamilyen ok, aminek mihamarabb utána kell járni és kezelni, orvosolni kell.

De mit tegyünk, ha hétvégén, vagy épp a nyaralás alatt támad a fogfájás, és nincs lehetőségünk azonnal orvoshoz fordulni?

Összeszedtünk néhány olyan házilag alkalmazható, természetes módszert, gyógymódot, amellyel csökkenthető a kínzó fájdalom, sőt, akár a gyulladás is mérsékelhető.

Jegeljük a témát!

Nejlonzacskóba, uzsonnászacskóba helyezzünk jégkockákat, a kis csomagot bugyoláljuk tiszta, vékony konyharuhába, törölközőbe és tegyük a fájó fog felőli arcoldalra 5-10 percre. A műveletet negyedórás szünetekkel ismételhetjük. Ha nincs kéznél jégkocka, természetesen egy zacskó mirelit zöldség vagy egy kis palack lefagyasztott ásványvíz is tökéletesen megfelel.

A legjobb persze, ha az utazás előtt a gyógyszertárban beszerzünk egy jégzselé párnát, amely izom- és ínsérülések, orrvérzések esetén is jó szolgálatot tehet, és kiválóan idomul a borogatott felülethez.
A jég enyhíti a fogfájást és zsibbasztó hatással van az idegvégződésekre.

Ezzel nem kell megvárni az öt órát!

A tea érösszehúzó csersavat tartalmaz, amely enyhülést hoz és csökkenti a duzzanatot. Beáztatott langymeleg (nem forró!) feketetea filtert helyezünk a fájó fogra. Langyos kamilla-vagy zsályateába mártott vattadarabbal is borogathatunk. Mind a kamilla-, mind a zsályafőzet használható szájöblögetéshez, gargalizáláshoz is: légúti megbetegedések tüneteit, valamint a száj-, a fogíny és a toroknyálkahártya gyulladásait enyhíthetjük így. A mentából készült főzet hasonlóképpen gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő hatású.

Sava-borsa

és bors mindenhol kapható, a háromezer méter magasan lévő turistaházban épp úgy, mint a trópusi sziget egyetlen, bambuszból összetákolt kisboltjában. Keverjünk egy teáskanál sót egy pohár langyos vízbe, és öblögessünk vele. A só letisztítja a fog környékét és csökkenti az íny duzzanatát. Ez az eljárás szükség szerint ismételhető.
Még egy tipp: azonos mennyiségű sót és borsot elegyítsünk néhány csepp vízzel, majd az így kapott pasztát kenjük az érintett területre: szinte azonnal kifejti antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását.

 

Fűszerezzünk!

Kutakodjunk tovább a fűszertartó polcon, találhatunk még ott kincseket!
A kurkuma, illetve a gyömbér például jóval többet tudnak annál, mint hogy pusztán az ételeink ízesítésére használjuk őket (bár tény, hogy arra is kiválóak!). A kurkuma gyulladáscsökkentő hatását Indiában már évezredek óta ismerik; Ázsiában pedig a gyömbért használják fájdalomcsillapításra, a gyulladásos folyamatok enyhítésére.

A mézeskalács és a forralt bor elképzelhetetlen nélküle, de nem csupán ezért szeretjük a szegfűszeget. A benne található eugenol közismert érzéstelenítő és csíraölő hatásáról.
A patikából, gyógynövényboltból beszerzett szegfűszegolajból cseppentsünk egy pohár vízbe és öblögessünk. Vegyíthetjük olívaolajjal, ekkor a keverékbe áztatott vattacsomót helyezzük a fájó fog mellé; szinte azonnali enyhülést érzünk majd.
Ha nincs szegfűszegolajunk, használjunk sima szegfűszeget: néhány egész szemet kapjunk be, hagyjuk a szánkban felpuhulni, majd rágjuk szét és tartsuk a fájós fog közelében 20-30 percig.
A szegfűszeg és olaja nagy dózisban hányásos rohamokat, máj- és veseelégtelenséget okozhat, ezért bánjunk csínján vele; máj- és vesebetegek, vérzékenységben szenvedők, cukorbetegek, kisgyermekek és várandós vagy szoptatós kismamák esetében pedig kerüljük alkalmazásukat.

 

Illóolaj, és elillan a fájdalom!

Használjuk ki a természetes illóolajok antibakteriális hatását! A multifunkcionális háziszerként alkalmazott, leginkább gombaölő hatásáról ismert csodaszer, a teafaolaj mellett a célnak a levendula-, rozmaring-, borsmenta vagy zsályaolaj is megfelel.

Űzzük el a fájdalmat!

fogfájás

Lehet, hogy a gonosz szellemeket és a vámpírokat csak a népi hiedelem szerint űzi el, de antibiotikus és egyéb gyógyászati hatásai miatt fogproblémák esetén (is) megkönnyebbülést hozhat a fokhagyma. A szétzúzott fokhagymagerezdet dörzsöljük a fájó fog környékére. Ha a fokhagymát felfaltuk a reggeli vajas pirítóshoz, a szintén antiszeptikus és antimikrobiális tulajdonságokkal bíró vöröshagyma is tökéletesen megfelel: rágcsáljunk el belőle egy darabot nyersen, természetesen a fájós oldalra koncentrálva!

Egy korty szíverősítő

Mostanra nyilván sokakban alakult ki valamiféle hiányérzet, de megnyugtatjuk a kedélyeket: a pálinka sem maradhat le a listáról! Népi gyógymód, de éppen ezért biztosan beválik, ha a fájdalmas fog felett egy korty pálinkát megtartunk egy ideig. A fogíny felszív valamennyit az alkoholból, amely ilyen töménységben zsibbaszt és fertőtlenít. A maradékot – habár ez van, aki szerint megbocsáthatatlan bűn – egyszerűen köpjük ki. Sokan el sem indulnak egy egzotikus helyre a pálinkával megtöltött laposüvegük nélkül – a bivalyerős magyar gyümölcspárlat vészhelyzet esetén bőr-, torok- és gyomorfertőtlenítésre is alkalmas.
Ez a módszer persze erősen 18+-os!