„Mostantól dokumentálom a változásokat. Mindent, amin keresztülmegyek, ami történik velem, a számban, a lelkemben. Őszintén, leplezés nélkül, minden fontos részletet…  Nem mint fogtechnikus, hanem mint egy fiatal nő, aki végre elindult a felszabadult mosoly felé vezető úton.”

Kezdődik a fogszabályozás - a készülék felhelyezése és az első napok

Ahogyan azt cikksorozatunk bevezető részéből már Önök is tudják, fogtechnikus kollégánk és egyben páciensünk, Vésztői Szilvia naplóírásba fogott, hogy dokumentálja a fogszabályozás során átélteket. Kövessék figyelemmel bejegyzéseit, kísérjék őt végig a szép mosolyhoz vezető úton!

Tartsd a szád! - nagyra tátva egy órán át!

A konzultáció során dr. Szerényi Máriával közösen a Damon Q fogszabályozó mellett döntöttünk: ez a rögzített, fém készülék a hagyományosnál mérsékeltebb, lágyabb erőkkel működik, így gyengéden, fog- és csontbarát módon, mégis hatékonyan bírja mozgásra a fogakat.

fogszabályozás

Március 9-én megtörtént a bracketek (a fogakra helyezett tappancsok) felragasztása. Fájdalmat nem éreztem, csupán apró kellemetlenségekről tudok beszámolni, például, hogy végig nyitva kellett tartanom a szám. És mivel a ragasztás fogról fogra, egyesével történik, így viszonylag lassú folyamat: az én esetemben kb. hatvan percen át tartott. De nem csak ezért hagyott keserű szájízt bennem : ), hanem a ragasztó anyag íze miatt is.
Tipp: Ne kövessék el azt a hibát, amit én; fogorvosi kezelés előtt mindig egyenek, mert ki tudja, hogy aztán meddig kell éhezniük! Nekem két-három órát kellett várnom a művelet befejezése után, míg a ragasztó megkötött.

És jönnek a nehézségek…

  • Éhség

Nem, nem tilos az evés. Viszont nem azt eszem, amit szeretnék.  Mert jó a krémleves, a joghurttal sincs semmi gond, a főzelékeket kifejezetten szeretem, de egy idő után azért szívesen ennék mást is.
Vagy inkább mégsem? Mert mi értelme az evésnek, ha nem örömforrás, hanem kínlódás! Nehezen megy a rágás, a harapás meg sehogy. Egyelőre fényévnyi távolságnak tűnik, hogy újra almába haraphassak, mandulát ropogtassak, de még egy szelet pizza jóízű elfogyasztása is a beláthatatlan jövő zenéje.
Mindenesetre előszedtem a turmixgépet a felső polcról, ahova néhány éve hely és érdeklődés hiányában száműztem, és vettem egy zsák krumplit krumplipürének.
Nehéz megszokni azt is, hogy állandóan van valami a számban. Eleinte a beszédem is pösze volt, mert egyszerűen nem tudtam hova tenni a nyelvemet, de ez néhány nap alatt sokat javult. Az ajkaim állása is megváltozott, kicsit teltebbnek látszanak, bár ezt mondjuk annyira nem bánom : )

  • Tisztítás

A fogmosás nehezen ment, pedig a legpuhább sörtéjű fogkefével próbálkoztam. Létezik kifejezetten fogszabályozóra kifejlesztett fogkrém, fogkefe, szájvíz, de egyelőre a hagyományos eszközöknél maradtam. Szerintem kis gyakorlással menni fog ez!
Erről jut eszembe: a felhelyezés után a doktornő ellátott mindenféle oktatóanyaggal. Kaptam egy tájékoztató könyvecskét tele hasznos információval a fogszabályozásról: arról, hogy mit lehet enni, inni és mit nem, hogy hogyan, milyen technikával és milyen rendszerességgel kell fogat mosni. Ezt olvasgatva az volt a benyomásom, hogy mostantól a napjaim felét a fürdőszobában, a mosdócsap fölé görnyedve fogom tölteni. Sokkal nehézkesebb, időigényesebb ugyanis a tappancsok miatt a fogak tisztítása, mint azelőtt.
A tájékoztató részletesen leírja, mire figyeljünk minden egyes fogmosáskor: ne hagyjunk ki egyetlen külső vagy belső fogfelszínt, ne felejtsük ki a fogak rágófelszínét, valamint a hátsó oldalukat sem, ezen felül érdemes a nyelvet és a szájpadlást is megtisztítanunk, az ínyt átmasszíroznunk. És ezzel még nincs vége: ezek után ugyanis meg kell mosni a fogszabályozó környékét, először felülről lefelé, majd fordítva, figyelve arra, hogy a fogkefe sörtéi behatoljanak a résekbe a fogak és a drótok közé. A bracketeket és a drótokat is meg kell mosni, de a drótok alatti részekről sem feledkezhetünk meg. És mindezt óvatos, gyengéd, lassú mozdulatokkal kell kiviteleznünk! Hát, mit mondjak! Így nem lesz nehéz kitölteni az ajánlott négy percet!
Ráadásul minden egyes étkezés után – és IGEN, az is étkezésnek számít, amikor meggondolatlanul elcsenek egy falat sajtot a kedvesem tányérjáról! – azonnal fogat kell mosni, ha nem akarok szembesülni azzal a látvánnyal és érzéssel, hogy mindenféle ételmaradékok lógnak ki a tappancsok alól. Macerásnak hangzik, igaz? Hát képzelhetik, hogy a gyakorlatban mennyire az!

  • Fájdalom

Féltem a felhelyezés utáni első éjszakától, egy levél fájdalomcsillapító pirulát készítettem az ágyam mellé, de akkor minden békés volt odabent. Másnapra érzékenyek lettek a fogaim, és aztán napokon át azok maradtak.
Azt sem hallgathatom el, hogy olykor bizony az érzékenység képes fájdalommá fokozódni. Nem csoda, hiszen a fogszabályozó, még ha kíméletesen is, de csak mozgásra bírja a fogakat, ami néha bizony kellemetlen is lehet.
De a legnehezebb pillatokban is, amikor tényleg minden sajog a számban, képes vagyok mosolyogni, annyira egyértelműen tiszta a cél: a mosoly, amelyet büszkén viselhetek!

Vésztői Szilvia

fogszabályozás

Követné Szilviát a felszabadult mosolyhoz vezető úton? Olvassa el naplóbejegyzéseit!