Először is tisztázzuk: a szájzuhany nem helyettesíti a fogmosást, de nagyszerű kiegészítője lehet annak, segítségével hatékonyabbá tehetjük az otthoni szájápolást. Két dologra azonban érdemes felhívni a figyelmet.

szájzuhany

Az egyik, hogy ugyan a kisebb gyulladásokat, a gyenge fogínyvérzést enyhíthetjük szájzuhany alkalmazásával, a készülék mégis inkább megelőzésre, nem pedig a kialakult problémák kezelésére alkalmas. A másik, hogy az eszköz alkalmazásakor nagyon fontos a helyes technika, különben többet árthat, mint használ.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a remek szájhigiéniai eszközről!

Egy kis történelem: érdekességek a szájzuhany „karrierjéről”

A szájzuhany története 1962-re vezethető vissza, ekkor mutatták be az első készüléket. Használatának vizsgálatakor azt találták, hogy a magas víznyomással működő eszköz hatékonyan eltávolítja az ételmaradékot és a kórokozókat tartalmazó lepedék egy részét a fog felszínéről, a fogközökből és az ínyvonal mentén, illetve, hogy enyhe fogínygyulladás esetén is hasznos lehet. Bár az eredmények meggyőzőek voltak, mégis, ha feledésbe nem is merült, de hosszú ideig háttérbe szorult a technológia.
A nyolcvanas években került újra a figyelem középpontjába, amikor ismét kimutatták, hogy a szájzuhany tényleg rendkívül jót tesz a szájhigiénének: alkalmazásával javul a vérkeringés, ami fokozza az íny védekezőképességét. A szájzuhany emellett kimutathatóan csökkenti a kórokozók számát, ami

a szájüreg állapotára, sőt az általános egészségre is kedvező hatással van.

Hogyan használjuk?

szájzuhany

A szájzuhany használata előtt mindig alaposan mossunk fogat, hiszen, ahogy már említettük, az eszköz nem helyettesíti a fogmosást, csupán kiegészíti, rendkívül hatékonnyá teszi!
Töltsük meg a tartályt tiszta langyos csapvízzel, szájvízzel, enyhe gyulladás esetén antibakteriális oldattal. Mosdó fölött végezzük el a műveletet, hogy a víznek legyen hova elfolynia. Helyezzük a zuhanyt a szájba és kapcsoljuk be. Lassan mozgassuk a fúvókát és figyeljünk arra, hogy egy területet se hagyjunk ki. Átlagosan 3 másodpercig tisztítsunk egy fogközt és ügyeljünk rá, hogy a vízsugár merőlegesen érkezzen a fogainkra. Minden fogat egyenként tisztítsunk kívül-belül. Amennyiben a készülékünkön van „Interdental” mód, úgy a vízáramlás szakaszos, ami minimalizálja a felhasznált vízmennyiséget.

Kiknek ajánlott?

A fogszabályzót viselők, a várandós kismamák, a cukorbetegségben szenvedők, a pótlásokkal rendelkezők, illetve azok, akik hajlamosak ínygyulladásra, bátran használhatják kiegészítő dentálhigiéniai eszközként a szájzuhanyt. Ha tehetik, ők is konzultáljanak szakemberrel, de azok,

akik komolyabb fogágybetegséggel, súlyos paradontitisszel küszködnek, feltétlenül kérjék ki parodontológus fogorvos vagy dentálhigiénikus véleményét,

hogy egyáltalán javasolt-e, és ha igen, a betegség mely fázisában a szájzuhany használata!

Fogszabályozás

A fogszabályozóval rendelkezők számára a fogtisztítás a hagyományos eszközökkel nehézkes lehet, mivel a bracketekre és ívekre rátapadó ételmaradékokat és baktériumokat önmagában a fogmosással nagyon nehéz eltávolítani. Célzott kutatások során bebizonyították, hogy azok a fogszabályzós páciensek, akik fogmosás után szájzuhanyt használtak, háromszor annyi plakkot tudtak eltávolítani, mint azok, akik csupán a fogkefét vették igénybe.

Fogpótlás: híd és korona

szájzuhany

A koronát, hidat viselők hajlamosak azt gondolni, hogy ezek a fogművek kevesebb törődést igényelnek, mint a természetes fogak. A valóság azonban az, hogy

a fogpótlások tisztítása kiemelten fontos azok élettartamának növelése, illetve az íny megóvása érdekében.

A fogpótlást viselők számára nagyon kényelmes megoldást nyújt a szájzuhany, mivel az alattuk lévő hézagos területet a vízsugár kíméletesen és alaposan tisztítja.

Rossz lehelet

A szájzuhany a rossz lehelet ellen is rendkívül erőteljes fegyvernek bizonyul. Speciális nyelvtisztító fejjel rendelkező készülékekkel mérsékelhető a rossz leheletért felelős patogén baktériumok jelenléte a szájban. A szájzuhany már önmagában is segít a szájszag megszüntetésében, de ha a beletöltött vízbe szájvizet, esetleg grapefruitmag-kivonatot keverünk, tovább fokozhatjuk a tisztító, antibakteriális hatást.

Várandósság

fogászat terhesség alatt

A megváltozott hormontermelés miatt az állapotos kismamák nyálának összetétele módosul, a fogíny pedig különösen érzékennyé válhat. Számukra kiemelten fontos tehát a jó szájhigiéné fenntartása! A fogínygyulladás megelőzése érdekében javasolt a megszokott fogmosást olyan fogtisztító eszközök használatával kiegészíteni, mint a szájzuhany és a fogselyem!

Cukorbetegség

Diabétesz esetén sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki fogászati problémák. A jelenség hátterében több tényező húzódik meg: a cukorbetegség miatt csökkenő nyáltermelés, a gyengébb védekezőképesség, az orális szövetek lassú gyógyulása stb.

A cukorbetegek számára tehát nem pusztán javasolt, hanem egyenesen kötelező, hogy fokozottan ügyeljenek a fogápolásra:

a gyakoribb és alaposabb fogtisztításban a hagyományos fogápolási eszközök mellett nagy segítséget jelenthet a szájzuhany alkalmazása is!