Mindent a szájzuhanyról

Először is tisztázzuk: a szájzuhany nem helyettesíti a fogmosást, de nagyszerű kiegészítője annak! Segítségével hatékonyabb lehet a szájápolás, de fontos, hogy tisztában legyünk helyes használatával! 

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a remek eszközről, reméljük, Önnek is elnyeri a tetszését és játszik velünk egy szuper Oral-B OxyJet szájzuhanyért!

E50693137.oral-b-oxyjet-md20 (1)gy kis történelem: érdekességek a szájzuhany „karrierjéről”

A szájzuhany története 1962-re vezethető vissza, ekkor mutatták be az első készüléket. Használatának vizsgálatakor azt találták, hogy a fogínygyulladás ellen ugyan hatékony, de a lepedék eltávolítására önmagában nem elég, ezért hosszú ideig háttérbe szorult. A nyolcvanas években újra a figyelem középpontjába került, amikor kimutatták, hogy a szájzuhany bizony jó szolgálatot tesz a szájhigiénének: csökkenti a kórokozók számát a fogágyban és segít a baktériumok felszívódásának megakadályozásában, összességében tehát jótékony hatással van az ínyre és nyálkahártyára.


Hogyan használjuk?

Action_ShotA szájzuhany magas víznyomással távolítja el az ételmaradékot a fog felszínéről. Fontos, hogy a zuhany fejét mindig 90 fokos szögben tartsuk, körülbelül 3 mm-re az íny vonalától. A vízsugár elindítását követően haladjunk végig az íny szélein, miközben megállunk minden interdentális területen körülbelül 5-6 másodpercre. Különösen arra kell figyelni, hogy a vízsugarat a fogak felszínéről ne az íny felé irányítsuk, mert azzal a lepedéket könnyen a tapadási vonal alá préselhetjük, az itt megrekedt lepedék pedig könnyen tasakképződéshez, ezáltal a fogágy károsodásához vezethet. Az íny és a fogak találkozásánál tanácsosabb ezért fogselymet használni. A nagy nyomású vízsugár közvetlenül ínyre történő alkalmazása javítja a vérellátást, ezáltal fokozza védekezőképességét és csökkenti a fogínybetegségek kialakulásának esélyét.

Kiknek ajánlott?

A szájzuhanyt a fenti előírások betartása mellett bárki bátran használhatja, azonban bizonyos esetekben különösen ajánlott.

Fogszabályozás

A fogszabályozóval rendelkezők számára a fogtisztítás a hagyományos eszközökkel nehézkes lehet, mivel a bracketekre és ívekre rátapadó ételmaradékokat és baktériumokat önmagában a fogmosással nagyon nehéz eltávolítani. A dr. Naresh C. Sharma által végzett 2008-as tanulmány során kiderült, hogy azok a fogszabályzós betegek, akik fogmosás után szájzuhanyt használtak, háromszor annyi plakkot tudtak eltávolítani, mint azok, akik csupán a hagyományos fogkefét vették igénybe.

Fogpótlás: híd és korona

Mature couple relaxing in sofa, peaceful sceneA koronát, hidat viselők hajlamosak azt gondolni, hogy ezek a fogművek kevesebb törődést igényelnek, lévén nem valódi fogak. A valóság azonban az, hogy a fogpótlások tisztítása nagyon fontos azok élettartamának növelése, illetve az íny megóvása érdekében.  A fogpótlást viselők számára nagyon kényelmes megoldást nyújt a szájzuhany, mivel az alattuk lévő hézagos területet a vízsugár kíméletesen és alaposan tisztítja.

Fogínygyulladás

2008-ban, egy tanulmány során (Husseini és tsai) megállapították, hogy a szájzuhany használata a gyulladás és a vérzés mértékét egyaránt jelentősen lecsökkentette. Segítségével a kísérletben résztvevő személyek jobb eredményt értek el, mint azok, akik nem alkalmazták a készüléket, mivel használatával a gyulladást előidéző kórokozók száma jelentősen lecsökkent. Súlyos fogínygyulladás esetében kérje fogorvosa tanácsát, hogy a betegség mely fázisában javasolt a szájzuhany használata!

Rossz lehelet

A szájzuhany a rossz lehelet ellen is rendkívül erőteljes fegyvernek bizonyul.  Speciális nyelvtisztító fejjel rendelkező készülékekkel mérsékelhető a rossz leheletért felelős patogén baktériumok jelenléte a szájban. A szájzuhany már önmagában is segít a rossz lehelet megszüntetésében, de a tartállyal rendelkező készülékek esetében akár szájvizet, vagy grapefruit mag kivonatot is keverhetünk a vízbe, ezzel fokozva a tisztító, antibakteriális hatást.

Terhesség

Attractive pregnant woman holding a bowl of salad while standing in the kitchenA megváltozott hormontermelés miatt az állapotos kismamák nyálának összetétele megváltozik, a fogíny pedig különösen érzékennyé válhat. Számukra kiemelten fontos tehát a jó szájhigiéné fenntartása! A fogínygyulladás megelőzése érdekében javasolt a megszokott fogmosást olyan fogtisztító eszközök használatával kiegészíteni, mint a szájzuhany és a fogselyem!

Cukorbetegség

Diabétesz esetén sokkal nagyobb eséllyel alakulnak fogászati problémák, amelyek összetett tényezőkre vezetnek vissza: csökkent nyáltermelés, gyengébb védekezőképesség, orális szövetek lassú gyógyulása, stb. A cukorbetegek számára tehát nem javasolt, hanem kötelező, hogy fokozottan ügyeljenek a fogápolásra: a gyakoribb és alaposabb fogtisztításban a hagyományos fogápolási eszközök mellett nagy segítséget jelenthet a szájzuhany alkalmazása is!