„Szeretnék másokat motiválni a történetemmel, azért is vállaltam a nyilvánosságot. Az elmúlt hónapokban megértettem: nem szégyenkezni kell a hibáink miatt, hanem vállalni azokat és tanulni belőlük. Az okos ráadásul a más kárán tanul: ha a cikk olvasóinak, a saját gyermekeimnek át tudok adni valamit a tanulságokból, ha a történetemmel elérem, hogy nekik ne kelljen ennyi kínlódáson keresztülmenniük, hogy ne tartson ennyi ideig, míg rászánják magukat a döntő lépésre, azt ugyanúgy sikerként fogom megélni, mint az életemben bekövetkezett fantasztikus változásokat!”

Ezt 39 esztendős páciensünk, Tramontini Gergely mondta, amikor a Profidentben kivitelezett, a felső fogsorát rehabilitáló kezeléssorozatról mesélt.

„Milyen érzés most, hogy túl vagyok a felső fogsorom rendbetételén?

Visszagondolva, sült bolond voltam, hogy nem vágtam bele tíz évvel korábban.

De már nem rágom magam ezen, és többé nem szégyenkezem amiatt sem, hogy évtizedeken át mennyire elhanyagoltam a szájápolást. Inkább büszke vagyok az elmúlt fél évre, amit arra fordítottam, hogy kiköszörüljem a csorbát.
Egyelőre a felső fogsorom szépült meg, az alsó még hátravan, de az én boldogságom és megkönnyebbülésem már most határtalan. A nehezebb részén túl vagyok, és mire megszületnek az iker fiaim, jó eséllyel teljesen megújul a mosolyom.

A fogak romlásához vezető út

Hogy jutottam idáig? Az ok a nemtörődömségem és egy traumatikus fogászati élmény. Tizennégy éves koromban szuvas lett az egyik fogam. Rettegtem a tűtől, így azt kértem a fogorvostól, érzéstelenítés nélkül tömje be. Hiba volt; annyira fájt a kezelés, hogy én ott, akkor eldöntöttem, hogy soha többet senki nem nyúlhat a számba. Kár, hogy az az orvos nem magyarázta el, hogy az injekció nem fáj, legfeljebb kellemetlen, cserébe viszont úgy elzsibbaszt, hogy a kezelésből az égvilágon semmit nem fogok érezni.
Az elégtelen szájhigiénia és a fogorvosi vizitek halogatásának eredményeként az évek során igen rossz állapotba került a teljes fogsorom. Végül beláttam, valamit tenni kell.

Az első lépések az egészségesebb fogakért

Egy közeli ismerősöm ajánlotta a Profidentet és kifejezetten Molnár Zsoltot. Ennek vagy tíz éve. Akkor jó ideig rendszeresen jártam a doktor úrhoz, szép sorban kezelte az akut problémáimat. Aztán jött egy időszak, évek, amikor hol időhiány, hol anyagi okok, hol megint a nemtörődömség, lustaság miatt elhanyagoltam a látogatásokat. A már rendbe hozott hátsó fogaim ismét romlásnak indultak, és mivel rágni már csak a frontfogaimmal tudtam, a fokozott és rendellenes igénybevétel miatt azok is szuvasodtak, elkoptak.

A nagy elhatározás – teljes felső fogsor rehabilitáció

Néhány hónapja aztán meghoztam a döntést: teljesen rendbe hozatom a számat – természetesen Molnár Zsolttal. Az alapos vizsgálat után kaptam egy árajánlatot a teljes fogsorom restaurációjára, és mivel a fölső fogsor kezelése volt az összetettebb munka, elsőként abba vágtam bele. Többször is átvettük a doktor úrral, mi és hogyan fog történni – egy héten belül három húzás és négy gyökérkezelés, gyógyulás után az az implantátumok beültetése, a gyökérkezelt fogaimba a koronát tartó csapok behelyezése, hogy a legfontosabbakat említsem.

Kezdeti nehézségek

A doktor úr jelezte, hogy az első néhány nap nehéz lehet. Igaza lett: a jobb oldalon elvégzett gyökérkezelések és húzások utáni hétvégén úgy éreztem, nem fogok tudni kedden visszamenni, hogy a bal oldalra is sort kerítsünk.

A pillanatnyi megingáson az elszántságom és a párom biztatása lendített át.

A minőségi változást hozó ideiglenes fogsor

Végül kipipáltuk az összes szükséges beavatkozást, húzásokat, gyökérkezeléseket, implantátumok beültetését mindkét oldalon. A komplikációmentes gyógyulás után megkaptam az ideiglenes fogsort, amivel mostanáig éltem. Nem volt annyira élethű, mint a napokban megkapott végleges pótlás, ami tényleg gyönyörű, de nekem már az egy akkora minőségi ugrás volt… Sőt, ha igazán belegondolok, az volt a jelentősebb változás. Ha egy tízes skálán kéne ábrázolnom: a kiinduló állapotom nulla, az ideiglenes fogsor hetes, a végleges tízes.
Amikor az ideiglenes fogsor behelyezése után először tükörbe néztem, el sem hittem, amit láttam: úristen, hát ilyen az, amikor az embernek van elöl foga? Beletelt néhány napba, mire újratanultam a beszédet, a hangok képzését! Az evéssel ugyanez volt: korábban éveken át elöl rágtam, így most minden falatnál tudatosan kellett hátratolnom az ételt. És végre nyíltan mosolyogtam! Mindez fantasztikus, katartikus változás, és mégis: ami igazán számít,

ami az egészben a legjobb, az a tudat, hogy megcsináltam

– és persze a családtagjaim, köztük a hároméves Léna lányom elismerése, büszkesége!

Példamutatás

felső fogsor rehabilitáció a Profidentben

Léna roppant értelmes, érdeklődő kislány, és mi mindent megbeszélünk vele, természetesen az ő gyereknyelvén. Soha nem csináltam titkot a fogaim állapotából, abból, ha épp begyulladt valamelyik és én csillagokat láttam a fájdalomtól, leginkább azért, hogy a példámból okulva ő másként álljon a kérdéshez. Ha vonakodott a fogmosástól, hisztizett, azt mondtam neki: >>Léna, ha nem ápolod, olyan lesz a fogsorod, mint apáé, csúnya, fájós, rossz.<<

Szeretném elérni azt, hogy a gyermekeim tisztában legyenek a helyes szájápolás, valamint a fogorvosnál tett rendszeres látogatás fontosságával. Biztató a helyzet, mostanra Léna is lelkes résztvevője a kezelésem óta bevezetett családi rituálénak: este a fürdőszobában szépen leülünk és mindhárman alaposan fogat mosunk. Van egy kis homokóránk, és az nyer, aki kitölti a három percet.

A Profidentben kihúzták a félelem méregfogát

Már tíz éve is minden alkalommal szorongások nélkül, bizalommal tele érkeztem Molnár doktor úrhoz. Mi az, ami felülírta a tizenéves korom óta bennem élő félelmeket? Elsősorban a doktor úr személye. Amit áraszt magából, az alapján a legelső találkozás első pillanataiban eldöntöttem, hogy rábízom magam. Nem csak remek szakember, magabiztos tudással felvértezett orvos, de emberségből is jelest érdemel; hiteles, őszinte, nyílt, tisztességes, roppant alapos és törődő. Maga a rendelő közege is bizalomgerjesztő: itt mindenki végtelenül kedves, figyelmes.

Profident, a családi fogászat

A párom szintén nagyon félt a fogorvosoktól, de amióta rávettem, hogy adjon egy esélyt a Profidentnek, gond nélkül aláveti magát bármilyen beavatkozásnak. Mostanra ide járnak a szüleim, az öcsém, az anyósom is; ő velem egy időben, szintén Molnár doktornál esett át implantációs beavatkozáson. Sokáig halogatta, nehezen szánta rá magát, több rendelőt felkeresett, de ma már esküszik a Profidentre. Ha a kislányomnál eljön az ideje az első fogorvosi vizitnek, őt is ide hozom!

Folyt. köv.

Már alig várom a folytatást, az alsó fogsorom rendbetételét! Lehet, hogy lesznek kellemetlenebb pillanataim, de mindez csekély ár azért cserébe, hogy az elkövetkező években, évtizedekben ne fájjanak, jól funkcionáljanak a fogaim, ne terhelje egy állandó gyulladás a szervezetemet, hogy önfeledten mosolyoghassak, és hogy a fiaim már a szép és egészséges fogsorú édesapjukat láthassák, amikor kinyitják a szemüket!”