Szenvedéllyel a hivatásért – beszélgetés Dr. Horváth Tiborral

Dr. Horváth Tibort már gyermekkora óta érdekelte a gyógyítás, először általános orvos majd sebész akart lenni, a sors és a körülmények azonban úgy hozták, hogy végül mégis a fogorvosi pályát választotta. Nem bánta meg a döntését, ma is elkötelezett a szájsebészeti hivatás iránt, és nagy figyelemmel követi az implantológiával kapcsolatos kutatásokat, illetve fejlesztéseket. Születésnapja alkalmából szakmai hitvallásáról, valamint a modern fogászati technológia nyújtotta lehetőségekről beszélgettünk vele.

Dr. Horváth Tibor mindig is orvosnak készült, bár kezdetben az általános orvosi és a sebészi pálya vonzotta leginkább. A gyermekkorában tapasztalt fogászati élmények hatására, valamint nagynénje biztatására döntött úgy, hogy a gimnázium után fogorvosnak tanul. „Több kellemetlen emlékem is van fogászati kezelésekkel kapcsolatban, ugyanakkor nagynéném mindig pozitív példaként állt előttem, így láttam mi az, amin változtatni lehetne, amit másképp kellene csinálni. A nagynéném fogorvosként dolgozott, és időnként én is ellátogattam a rendelőbe, ahol szemtanúja voltam annak, hogy milyen nagy lelkesedéssel és elhivatottsággal végzi a munkáját. Ennek hatására a gimnázium utolsó évében úgy döntöttem, hogy jelentkezem a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karára és szájsebész leszek”- mondta dr. Horváth Tibor, majd hozzátette: kitűzött célja volt, hogy mindig jobb legyen az átlagnál, és minden esetben a maximalizmusra törekedjen.

Nem volt ez másképp a tanulmányai alatt sem. Maximális pontszámot ért el az érettségin, az egyetemi évek alatt pedig több kutatásban, illetve tanulmányi versenyen is részt vett. „Mindig is érdekelt az implantológia, így külön öröm volt számomra, hogy az egyetemen részt vehettem egy navigációs implantológiával kapcsolatos kutatásban, mely a későbbiekben szakdolgozatom témájául szolgált.”

Maximalizmus és gyorsaság

Dr. Horváth 2015-ben csatlakozott a Profident csapatához rezidensként. Azóta számos szájsebészeti beavatkozást tudhat már maga mögött, amelyek során a páciensek is megkedvelték maximalizmusa, gyorsasága miatt. Meggyőződése, hogy a modern képalkotó eljárások elengedhetetlenek a magas színvonalú fogászati ellátáshoz.

„Szerencsére egyre jobb képalkotó eljárások vannak, melyekkel fájdalommentesen és komolyabb invazív beavatkozások nélkül vizsgálhatjuk a fogak és az állkapocs állapotát. Meggyőződésem, hogy mindez elengedhetetlen a sikeres fogászati kezelésekhez”

– mondta dr. Horváth, aki a jövőben szeretné elmélyíteni tudását az implantológia dinamikusan fejlődő területén.

Fotózás és sport

Amikor éppen nem a szakmai kötelezettségekkel foglalkozik, dr. Horváth Tibor szabadidejében legszívesebben sportol, vagy moziba jár, mellette pedig fotózni tanul. „Igyekszem minden nap mozogni, a melegebb hónapokban naponta körülbelül 5-10 kilométert futok. Hosszú távú céljaim között szerepel a fél Ironman Triatlon teljesítése. Emellett nagyon érdekel a fotózás, azon belül is a makro fotózás, vagyis

a világ apró csodáinak megörökítése.

Ennek a hobbinak szerencsére a munkámban is hasznát veszem, hiszen a fényképezés a fogászatban is elengedhetetlen manapság: legyen szó egy implantátum-beültetés folyamatának fotódokumentálásáról, vagy a fogtechnikussal történő vizuális kapcsolattartásról.”